Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly recomandare lectură

58

Când înflorește liliacul de Martha Hall Kelly

Când înflorește liliacul este, probabil, cea mai explicită carte despre război, evrei și lagăre. A trebuit să citesc multe cărți despre aceste subiecte ca să înțeleg cu adevărat ce s-a întâmplat acolo. Fiecare carte mi-a dezvăluit părți noi din istorie. Însă această carte, mi-a confirmat tot ce știam, dar și ce presupuneam că s-a întâmplat.

Îmi pare rău că nu am reușit să o citesc mai repede. Regret că am aflat despre această carte târziu. Însă mă bucur că avut posibilitatea să o citesc. Dacă aș fi avut timp la dispoziție, în două zile ar fi fost gata. Unele pasaje m-au obligat să fac o pauză pentru a analiza ce am citit.

Când înflorește liliacul

Când înflorește liliacul – o poveste privită din 3 unghiuri

Această carte este inspirată din evenimente reale. Ea spune povestea a trei femei care au trecut prin al Doilea Război Mondial. Însă fiecare a trăit diferit. Caroline era la Consulatul Francez, trimitea pachete pentru copiii orfani din Franța. Kasia trăia în Polonia și avea o viață lipsită de griji. Herta era o tânără din Germania, pasionată de medicină. Deși își dorea să practice chirurgia, a găsit doar un post de dermatolog. Ambiția de a profesa ca și chirurg, o face să accepte ororile din lagărul de femei din Ravensbruck.

Fiecare dintre ele simte războiul pe propria piele, chiar dacă din unghiuri diferite. Trecerea de la un personaj la altul, te ajută să înțelegi mai bine cum era viața în timpul războiului din perspective diferite.

Kasia este trimisă în lagărul de femei, unde Herta va avea oportunitatea de a face chirurgie. În lagăr, își pierde pe rând mama, apoi prietenele. Trece prin numeroase operații la picior care aproape o omoară. Însă fire puternică, își dorește să scape de acolo pentru a povesti lumii întregi despre tot ce au pătimit femeile poloneze în lagăr.

Destinul le aduce împreună Cum vor ajunge cele trei femei să se întâlnească? Cum o va ajuta Caroline pe Kasia? Va reuși Kasia să se răzbune pe Herta, cea care i-a distrus piciorul? Vă invit să aflați citind cartea!

Când înflorește liliacul – mi-a pus semne de întrebare

Credeam că am citit despre toate ororile din lagăre. Însă această carte mi-a adus în atenție câteva aspecte noi. Experimentele pe care le făcea Herta pe femeile poloneze era pentru a dovedi unui superior că într-un alt caz asupra unui comandant, s-a intervenit corect. Orice altă procedură, s-ar fi soldat tot cu moartea comandantului. Pentru a justifica o moarte, zeci de femei sănătoase, tinere, au fost maltratate, unele chiar omorâte.

Deși o mare parte din medicii care au făcut experiențe pe deținuți, au fost judecați și închiși, unii chiar spânzurați. E interesant că la process Herta a susținut că a făcut tot ce a putut pentru a fi de folos țării ei. Nu a avut nici cea mai mica mustrare de conștiință. A primit 20 de ani de închisoare, și totuși, a fost eliberată după 5 ani. Guvernul a făcut presiuni și ea a fost eliberată în timpul Războiului Rece și a devenit medic de familie. Ironia sorții. Însă Kasia a avut curaj să spună lumii cine e Herta și în urma propogandei, nu a mai avut voie să profeseze niciodată.

Vă invit să citiți cartea, chiar dacă e una tristă! Încet, încet, aflăm detalii noi care ne ajută să înțelegem cât au suferit oamenii în acea perioadă.

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

58 Comments

 1. Cu toate că nu pare una dintre lecturile pe care le abordez des, pare o carte interesantă și serioasă căreia i-aș oferi o șansă. Mă bucur că ție ți-a stârnit diverse sentimente. 😃

 2. Sunt convinsa ca nu e o carte usor de citit, mai ales ca stii ca se bazeaza pe fapte reale povestea, dar si eu as citi-o din acelasi motiv ca si tine – dorinta de a intelege mai bine ororile istoriei noastre.

 3. Am trecut-o si eu pe lista pentru ca vreau sa aflu cat mai multe despre perioada aia ingrozitoare in speranta ca nu se va mai repeta niciodata daca oamenii constientizeaza ororile de atunci. Chiar zilele trecute am vazut filmul Pianistul.

 4. Aluculesei Brindusa on

  am citit multe carti despre lagare si viata din acele vremuri,mi se pare ceva de neimaginat pentru oameni sa faca asa ceva!

 5. Lasa cartea… Pe mine m-a innebunit aspectul bibliotecii tale! 😀
  Eu sunt o mare fana a mobilerului alb, imi da impresia si de spatiu si de luminozitate… Chiar m-a inspirat si cred ca am sa-mi fac si eu una identica! 😀

 6. Imi doresc s-o citesc, imi trebuie doar o anumita dispozitie, nu este o carte care se citeste la cafea, dimineata.
  Multumesc ca mi-ai amintit de ea! :*

 7. Cred ca trebuie multa analiza, introspectie si o anumta stare ca sa citesti o carte de genul asta, stiu ca mie mi-ar trebui ca sa pot intelege si asimila tot.

 8. Am citit mult la viata mea, acum trec printr-o perioada in care nu mai citesc nici macar cartea de bucate. Imi place biblioteca ta ( mobila) alba. Asa imi doresc si eu

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Read previous post:
proiectoare LED
De ce avem nevoie de proiectoare LED?

Să analizăm puțin ce înseamnă proiectoare LED Iluminatul industrial acoperă o gamă largă de domenii de utilizare, precum depozite, săli...

Close