Călătorii din autobuz

Călătorii din autobuzOamenii din autobuz deţin o cultură aparte, deţin câteva trăsături specifice. Majoritatea dintre ei au un lucru în comun: le displace transportul în comun. Autobuzul într-un oraş îşi are rostul lui.

Fără un astfel de mijloc de transport, oraşul nu ar putea să fie complet. Mecanismele interne ale oraşului nu ar mai funcţiona la fel de bine dacă aceste elemente nu ar fi acolo să asigure mobilitatea. El ar trebui să fie îngrijit, ecologic şi bine aerisit. A dispune de aer condiţionat în interiorul unui autobuz românesc este o realizare epocală. Transportul în comun este menit să faciliteze accesul locuitorilor la locul de muncă, la un concert sau la o terasă, fără să fie pusă în balanţă probabilitatea găsirii unui loc de parcare, fără plată de preferinţă. Transportul în comun este din ce în ce mai căutat în aceste timpuri de criză economică. Este un mijloc de transport economic. Nu este în mod obligatoriu rapid, dar este destul de confortabil. Dar, că să revenim la oamenii din autobuz, aceştia sunt tot timpul interesanţi şi ar putea fi clasificati într-o mulţime de categorii.

Ar putea fi cei foarte tineri şi cei în vârstă, două categorii dificile, deoarece vârstnicii tind să îşi supraaprecieze vârsta şi greutăţile fizice pentru a obţine un loc în autobuz, pe când tinerii sunt exuberanţi, gălăgioşi şi plini de energie.

Apoi sunt cei cărora le place să analizeze. Privesc cu atenţie detaliile celorlalţi, de la hainele pe care le poartă, la expresiile feţelor lor şi gesturile pe care le fac. Fiecare privire pare să descopere mereu câte ceva nou. De multe ori, însă, aceste priviri pot să devină stânjenitoare şi să distrugă confortul călătoriei.

Vorbitorii la telefon sunt o altă categorie aparte, una care este destul de lipsită de politeţe faţă de cei din jur. Adică, de ce ai fi interesat să aflii jumătate din viaţa lor, ce au mâncat în ultima vreme, ce planuri de vacanţă au şi care le sunt orientările şi opiniile în diferite ipostaze? Se descoperă cu atâta naturaleţe şi indiferenţă încât par a exista în acele momente în cu totul alt loc decât în înghesuitul autobuz.

Turiştii sunt mereu dezorientaţi, mereu acaparaţi de peisaj, fascinaţi de personajele din jurul lor, plini de bagaje şi aparate foto. Sunt drăguţi în felul lor, aproape nevinovaţi când vin şi întreabă unde ar trebui să coboare pentru a ajunge la hotel sau pentru a vizita unele puncte de interes. Abia acum realizezi că deşi locuieşti de multă vreme în acel oraş, nu cunoşti multe dintre atracţiile sale culturale, istorice sau arhitecturale.

Urmează nemulţumiţii, categoria care nu apreciază chiar deloc transportul în comun şi mai mult decât atât, nu înţeleg de ce trebuie să îl folosească şi ei. Aceştia au de obicei o atitudine adversă faţă de şofer şi faţă de restul călătorilor. De cele mai multe ori se fac vinovaţi de distrugerea tapiţeriilor, de lipsa curăţeniei în interiorul autobuzului şi este probabil ca tot ei să „achiziţioneze” ciocanele ascuţite pentru spart geamul în caz de incendiu.

Muncitorii stau mereu în aceleaşi locuri. Unii dintre ei au câte un loc preferat şi se simt destul de confortabil. În schimb, de cele mai multe ori nu le poţi lua tristeţea sau oboseala de pe chip, nu le poţi planta un zâmbet în loc, oricât ai încerca.

Mai sunt utilizatorii nedoriţi ai mijlocului de transport în comun, cerşetorii, care vin şi se folosesc de miros, de invalidităţi, de copiii lor pentru a înduioşa şi pentru a câştiga câte o monedă în plus. Campaniile duse împotriva incurajării cerşetoriei au diminuat semnificativ această problemă.

Pe lângă toate aceste categorii de personaje, nu trebuie să uităm şoferii. Aceştia pot fi şi ei obiectul unei discuţii şi a unei categorisiri, de cele mai multe ori în funcţie de tipul de autobuz pe care şofează sau ruta pe care merg. De obicei, cei care sunt pe rutele mărginaşe, cele care duc în afara oraşului sunt cei care mănâncă seminţe, cei care fluieră, cei care cântă, claxonează sau câteodată înjură. Rar se întâmplă să vedem câte un şofer la cravată, aranjat şi stilat. Chiar şi autobuzul îţi inspiră încredere când este condus de către un astfel de şofer prezentabil.

Câteodată, o călătorie cu autobuzul poate fi chiar interesantă. Altădată, această călătorie poate fi stresantă. Dar de fiecare dată, călătoria cu autobuzul este un alt act social!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.