O bună perioadă de timp, am lucrat într-o instituție de stat. Aveam un birou spațios, masa de birou era mare și aveam multe sertare și dulapuri. Era important pentru mine ca toate să fie în ordine pentru a le găsi rapid și pentru că un birou dezorganizat, m-ar fi agitat.
Când am luat decizia de a deveni antreprenor și a munci de acasă, am știut că am nevoie de un birou organizat. Știind exact ce am nevoie și cum pot funcționa cel mai bine. Pentru mine, un birou organizat înseamnă productivitate ridicată și creativitate multă. Și o să vă explic cum funcționează la mine să am totul organizat, fiecare lucru la locul lui.
De ce un birou organizat înseamnă productivitate
În cazul meu, munca mea înseamnă liniște, creativitate. Acestea le pot avea doar într-un mediu plăcut, organizat. Dacă pe masa de birou e dezordine, nu îmi pot aduna gândurile, cuvintele.
**un birou organizat pentru o mai bună concentrare
Cu cât lucrurile sunt mai bine organizate, le voi găsi mai ușor când am nevoie, fără a pierde timp și fără a mă enerva. Aglomerația de pe birou pe mine mă agită și nu mă concentra pe ceea ce am de făcut. Prima dată pun totul în ordine și apoi mă apuc de treabă.
**funcționez bine cu notițe
Pentru mine, e bine să am la îndemână notițele mele. În mintea mea, se desfășoară mereu povești și texte. Atunci când îmi vin ideile, le notez pe diferite post-stick-uri. am o adevărată pasiune pentru a scrie de mână, mai ales când vine vorba de ideile mele pentru articole sau cărțile mele. Când ajung la birou, le lipesc cu bandă dublu adezivă pe un organizator cu sticlă. Astfel le am în fața ochilor și le pot scrie pe calculator fără să ratez nimic. Soțul mi-a gândit și făcut un astfel de organizator cu sticlă unde îmi pot lipi post-stick-urile. Inițial mă gândisem la ceva cu polistiren și să prind notițele cu pioneze, dar varianta propusă de soțul meu arată mult mai bine.
**birou organizat, dar cu obiecte care mă inspiră
Birou organizat înseamnă să nu fie aglomerat, dar să aibă lucrurile necesare pentru a mă inspira. De pe biroul meu, nu lipsesc câteva cărți, dicționarele, o plantă sau flori colorate. Nu mă ajută citatele motivaționale sau inspiraționale, sau poze din vacanțe. Am nevoie ca mintea mea să fie limpede, atenția să se concentreze pe ceea ce contează.
**ordine înseamnă fără lucruri inutile
Vă spuneam că sunt o persoană organizată, asta înseamnă că în jurul meu nu există lucruri inutile. Coșul de gunoi are rolul de a prelua tot ce nu îmi mai este necesar. Și pentru că munca mea implică multe hârtii, din gama variată de distrugătoare documente, am ales o variantă potrivită nevoilor mele. Am ales în funcție de volumul disponibil, capacitate de tăiere și viteza de tăiere.
**etajere în apropierea biroului
Mi-am împărțit lucrurile și în funcție de importanța și utilitatea lor, sunt fie pe birou, fie în apropiere, pe etajere. Am încercat să nu aglomerez nici etajerele, constant fac ordine și acolo. Păstrez doar esențialul, iar ce nu mai am nevoie, duc înapoi în biblioteca principală. Pe etajere, am câteva enciclopedii, dicționare pe care le folosesc mai rar, o lumânare parfumată sau un obiecte de decor în funcție de anotimp.
**lumina este esențială pentru munca de birou
Un birou organizat l-am gândit ca un birou cu multă lumină, mai ales naturală pe cât posibil. Mi-am amplasat biroul lângă un geam mare, unde am un view spre un deal plin de verdeață. Am suferit mult pentru că locul de muncă, deși aveam geamuri multe, lumina naturală nu era suficientă. Mai mult de opt, chiar nouă sau zece ore pe zi, lucram având lumină de la 14 neoane.
Deci acasă mi-am pus biroul lângă geam, natură mă inspiră, mă relaxează și sunt mult mai productivă având lumină naturală. Pentru zilele ploioase sau când mă prinde seara lucrând, am o lampă de birou cu lumină albă care poate fi mutată în funcție de nevoile mele.
**fac pauze pentru că înțeleg că îmi sunt necesare
Deși pare ușor ceea ce fac eu, nu e chiar așa. Dacă îmi place? Sigur că îmi place și chiar foarte mult, dar e obositor, dar și provocator. Pentru articolele pe care le redactez, este nevoie să mă documentez. De cele mai multe ori, îmi adun ideile și detaliile mai tehnice de pe internet, ceea ce înseamnă că citesc mult online.
Înainte nu prea făceam pauze, îmi plăcea să-mi termin treaba și apoi să mă relaxez. Cu cât volumul de muncă a devenit mai mare, simțeam nevoia de pauze atât pentru sănătatea ochilor, cât și pentru concentrare. Pauzele nu sunt rele, atâta timp cât nu sunt prea dese sau prea lungi. Câteva minute pentru mișcare, câteva întinderi, sunt chiar bine venite.
Biroul meu nu e nici foarte ordonat, dar nici dezordonat, pentru ca altfel nu as putea sa lucrez. Am pe el o cana, cateva pixuri, o agenda, un stativ de telefon, un calendar si un pachet de servetele.
Foarte important! Mă bucur că ai scris despre acest subiect și că am găsit puncte de care țin cont în organizarea biroului meu.
Mulțumesc!
Nu pot sa lucrez daca nu am biroul curat. Am impresia ca fiecare lucru de pe birou ma distrage. Pentru mine lucratul intr-un mediu cu putine lucruri este obligatoriu.
Si mie imi place sa am biroul organizat si curat. Sunt mult mai productiva asa.
Intr-adevar socru am o productivitate mai buna atunci când sunt toate puse la locul lor! Contează mult
Nu am citit prea multe astefel de articole asa abordarea ta mi-a placut. Foarte bine punctat
Imi plac mult discutiile despre birouri si organizare. Cred ca e important ca spatiul de lucru sa ne ofere tot ce ne trebuie pentru o zi cu sport, sa fie totul la indemana si sa ne si reprezinte ca design.
Munca de la birou este o activitate care necesita organizare si ordine pentru a fi eficienta. Un birou dezorganizat poate duce la pierderea timpului si a concentrarii. Personal, am observat ca un birou ordonat si spatios ma ajuta sa fiu mai productiva si sa am mai multa claritate in gandire. Fara un mediu organizat, munca poate deveni aglomerata si stresanta. Asadar, recomand tuturor sa isi pastreze biroul cat mai bine organizat pentru a putea desfasura activitatile cu succes.