Berlinul este un oraş ca o lecţie de viaţă. Obligat de istorie să ducă, timp de decenii, o viaţă dublă, el a renăscut pe ruinele zidului care l-a sfâşiat în două. Astăzi este o metropolă modernă, al cărei farmec îi cucereşte pe toţi cei ce vin din difertie colţuri ale lumii, pentru a-i afla povestea.
Dacă eşti călător în capitala Germaniei, merită să-ţi începi itinerarul trecând prin vestita poartă Brandenburg. Considerată simbolul Berlinului, ea se află chiar lângă Zid, în fosta „zonă a nimănui” şi a marcat separarea metropolei în Berlinul de Vest şi cel de Est.
Prezent şi urme ale trecutului
Astăzi, cele două zone care timp de 28 de ani nu au avut voie să comunice mai diferă doar prin arhitectură – una dintre ele păstrând urmele sistemului socialist căruia i-a aparţinut. În ambele vei descoperi însă atmosfera inconfundabilă a Berlinului, clădiri istorice, cafenele intime, dar şi o viaţă de noapte tumultoasă. În plus, Berlinul îşi aşteaptă vizitatorii cu peste 180 de clădiri, catedrale, palate, străzi şi parcuri, considerate a fi obiective turistice.
Vestitul Reichstag, fostul şi actualul sediu al Parlamentului german, Piaţa Paris, strada „Unter den Linden” (Sub Tei), cu clădirile ei baroce, Piaţa Jandarmilor, Friedrichstrasse – leagănul Berlinului – şi cel evreiesc, castelul Charlottenburg – reşedinţa de vară a regilor prusaci – stadionul olimpic, Schlossbrücke, podul care este o operă de artă în sine, şi selectul Kurfuerstendamm, cu arhitectura sa elegabtă şi cafenelele primitoare sunt doar câteva dintre acestea. Iar dacă vrei să priveşti Berlinul de sus, merită să urci măcar o dată în turnul televiziunii, înalt de 365 m, care a fost ridicat în plin centru, şi să bei o cafea sau o bere nemţească sus, printre nori, în Telecafe.
Parcurile şi grădinile din capitala germană sunt oaze căutate de romantici.
Florile multicolore sunt emblema pieţelor berlineze.
Un simbol al Berlinului: trăsura cu patru cai de pe Poarta Brandenburg