Beneficiile consumului uleiului de masline

olive-oil-misconception-01-afCel mai reprezentativ exponent al grasimilor monosaturate este uleiul de masline si este o componenta de baza a dietei mediteraniene. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile maslinelor. Uleiul de masline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat ca atare – proaspat extras din fructe.

Efectele benefice ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului mare de acizi grasi monosaturati cat si continutului mare de antioxidanti. Studiile au aratat ca consumul de ulei de masline ofera protectie impotriva bolilor de inima prin controlul nivelului colesterolului “rau” LDL in timp ce creste nivelul colesterolului “bun” HDL.

Uleiul de masline este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia protectiva a uleiului de masline are un efect benefic pentru bolnavii ce sufera de ulcer si gastrita. Uleiul de masline activeaza secretia bilei si hormonii pancreatici pe cale naturala.

  • Uleiul de masline si bolile de inima

myron-olive-oil-2402853Studiile au aratat ca persoanele care au consumat 25 ml – aproape 2 linguri – de ulei de masline zilnic timp de o saptamana, au aratat o scadere a colesterolului LDL si un nivel ridicat antioxidanti.

In timp ce toate tipurile de ulei de masline sunt sursa de grasimi monosaturate, ulei de masline extra-virgin, de la prima extractie din masline, contine un nivel foarte ridicat de antioxidanti, in special, vitamina E si fenoli, pentru ca este mai putin procesat.

Uleiul de masline este unul dintre uleiurile bune, unul dintre grasimile vindecatoare.

  • Uleiul de masline si cancerul de colon

Cercetarile efectuate in Spania au aratat ca includerea uleiului de masline in dieta personala poate sa ofere beneficii in termenii prevenirii cancerului de colon.

  • Tipuri de ulei de masline

In general, uleiul de masline se extrage prin presarea sau zdrobirea maslinelor. Uleiul de masline se gaseste in diferite varietati, in functie de procesul implicat.

  • Extra virgin – considerat cel mai bun, cel mai putin procesat, este uleiul de la prima presare a maslinelor.
  • Virgin – uleiul de la a doua procesare.
  • Pur – este supus mai multor procese, cum sunt, filtrarea si refinare.
  • Extra-light – este supus unor procese considerabile si retine o mica parte din savoarea uleiului.

ulei maslineCand cumperi ulei de masline, vrei sa ai un ulei de masline Extra virgin de cea mai buna calitate. Uleiul de masline care vine de la prima procesare a maslinelor, este extras fara a se folosi caldura (presare la rece) sau chimicale, si fara arome aditionale. Cu cat uleiul de masline este mai putin procesat, el ramane mai aproape de starea naturala, si uleiul este mai bun. Daca uleiul indeplineste toate criteriile, el poate fi desemnat ca si  “Extra virgin”.

  • Ce este uleiul “pur” si uleiul de masline  “light” ?

Uleiul “pur” se obtine din adaugarea unei mici parti de ulei Extra-Virgin in ulei de masline rafinat.  Este un ulei de calitate scazuta, iar in SUA este etichetat doar “Ulei de masline”.

Uleiul de masline “light” este un concept de marketing si nu este clasificat ca ulei de masline de calitate. Nu este recunoscut de nicio organizatie .

  • Cum se pastreaza uleiul de masline ?

Rezista tentatiei de a tine sticla frumoasa de ulei de masline pe pervaz. Lumina si caldura sunt inamicii numarul 1 al uleiului. Pastreaza uleiul intr-un loc intunecat si la racoare, bine inchis. Oxigenul poate sa duca la rancezirea uleiului. Uleiul de masline ca si toate celelalte uleiuri devin usor rancede in conditii de oxigen, luminozitate sau temperaturi ridicate.

Atunci cand prepari salate, foloseste ulei de masline, va da un plus de savoare preparatelor !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.