Documentar – Auschwitz: The Nazis and the “Final Solution” – 2005

Documentar - Auschwitz: The Nazis and the "Final Solution" - 2005Despre lagărele construite de naziști în al doilea război mondial pentru a extermina evreii și diferite minorități, homosexuali, țigani, prizonieri de război sovietici, s-au scris nenumărate cărți, s-au realizat documentare, dar cred că noi știm o mică parte din ceea ce s-a întâmplat cu adevărat acolo.

Am găsit documentarul Auschwitz: The Nazis and the “Final Solution” și deși am fost șocată de atrocitățile naziștilor, totuși m-am uitat la toate episoadele. Am aflat detalii noi, lucruri pe care le știam mi s-au confirmat. E dureros ce s-a întâmplat acolo, dar e bine să știm și noi, părți din istorie, deși e un documentar cutremurător.

Inițial Auschwitz  nu a fost creat pentru evrei, ci pentru prizonierii de război sovietici, mai apoi naziştii au hotărât să extermine toţi evreii din teritoriile ocupate. Barăcile au fost construite cu 550 de locuri, dar mai apoi acolo stăteau 744 de oameni. Îi înghesuiau pentru că unii erau bolnavi și astfel aici se crea mediul propice pentru a prolifera boli, pentru răspândirea bolilor.

Hitler considera că evreii sunt vinovați de toate problemele Germaniei. Și după ce  a ajuns la putere, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-i extermina. E surprizător cum a reușit să convingă 8 000 de oameni să-l ajute în planul său. Acești oameni, de la comandanți până la gărzi  au fost convinși că starea Germaniei se datorează evreilor, că evreii au pus la calea un plan prin care să distrugă Germania.

Inițial au încercat să scape de cadavre cu bombe incendiare, dar fără prea mult succes, această metodă a avut ca rezultat incendierea pădurii din apropiere.

De-a lungul anilor, s-au înființat noi camere de gazare și crematorii. Când evreii ajungeau cu trenurile în lagăr, naziștii îi selectau, femeile, copiii, bătrânii și cei care nu erau capabili să muncească, erau duși direct în camerele de gazare, iar tinerii și bărbații în putere erau puși la munci grele până la extenuare.

Pentru gazare se folosea monoxid de carbon, gaze de eșapament, iar cel mai des s-a utilizat acidul prusic, Zyklon B. După ce înceta orice strigăt de disperare, de durere și de ajutor, prizonierii scoteau cadavrele și le ardeau.Ei povestesc că la început era un chin această muncă, dar mai apoi s-au obișnuit cu gemetele de durere, cu priveliștea cadavrelor albastre sau verzi de la gaz, cu mirosul cadavrelor arse.

Hainele și bagajele evreilor erau scotocite, prin buzunare și căptușeală femeile găseau bani ascunși, diamante, bijuterii și obiecte din aur. Săptămânal cel care se ocupa de ”contabilitate” mergea la Berlin cu valize pline de bani și îi depunea în bănci. Dacă stăm să ne gândim că acolo au ajuns câteva milioane de evrei…suma depusă în bănci nu era chiar mică.

O să vă povestesc o scenă care m-a impresionat în ultimul episod. Unul din prizonierii care a fost eliberat de către armata roșie, povestea că a mers acasă, doar că acolo locuia deja altcineva. A bătut la ușă, proprietarul l-a lăsat să intre și a regăsit obiecte din copilăria sa. A plecat departe cu mare durere în suflet, dar s-a reîntors după câțiva ani. Casa era în paragină totală, i-a întrebat pe vecini ce s-a întâmplat cu proprietarii. Vecinii au povestit că proprietarii au scormonit toată casa, toți pereții, podul și podelele, pentru a căuta bani sau aur ascunși. După ce au terminat de căutat și nu au găsit nimic, casa era prea distrusă pentru a se mai putea renova, așa că proprietarii au abandonat casa.

Lagărele au fost mediul ideal pentru medicii care doreau să facă fel de fel de experimente, mai ales pe copii, mai ales pe gemeni.

Eu nu am știut că danezii au fost singurii care nu i-au trădat pe evrei. I-au anunțat prin rabinul care ținea duminica slujba ca în noaptea de 1 octombrie să nu fie găsiți acasă, naziștii urmau să vină după ei și să îi deporteze. Majoritatea evreilor au plecat cu nave mai mari sau mai mici, chiar și cu bărci spre Suedia, și au scăpat de naziști.

După terminarea războiului, foștii prizonieri au înființat Brigada Evreiască, care căuta foști comandanți naziști, care acum se ascundeau sub alte nume. Îi luau de acasă și le spuneau că urmau să fie duși la interogatoriu, îi urcau în mașină și îi duceau într-o pădure, li se comunica pentru ce sunt condamnați și apoi erau uciși, strânși de gât.

Vă invit să vizionați documentarul și să mai  aflați detalii despre acest subiect controversat.

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.