Planuri de viitor pentru amenajarea curții mele

Amenajarea curții – provocare de toamnă

Amenajarea curții este pentru mine o mare provocare. Îmi doresc să avem din toate. Totul trebuie bine organizat pentru a arăta bine. Dar și pentru a fructifica la maxim spațiul. Am crescut la casă, cu curte, animale și multe straturi. În fiecare anotimp, aveam activități în grădină. Primavara ne ocupam de straturi, pus folie pe solar și răsaduri în solar. Vara era distracția cea mai mare. Nu mai știam pe ce să punem mâna. Pliveam straturile, iar iarba se dădea la animale și păsări. Udam seară de seară straturile, iar în solar, mai sârguincios.

Vara, pe lângă activitățile cu grădina, mai era și pusul pe iarnă. Sfârșit de vară, început de toamnă adunam de prin grădină și făceam provizii. Deși activitatea cu solarul era obositoare, merita din plin. Dacă era un an secetos sau ploios, recolta din solar era constantă. Puteam ajuta cu apă. Legumele erau protejate de mană, alți dăunători. Toate aceste activități din copilărie, m-au pus pe gânduri.

Amenajarea curții – planurile mele

Îmi place să am fructe și legume proaspete, din surse sigure. Am câteva locuri de unde cumpăr cu încredere. Însă mi-ar plăcea să am posibilitatea de a le culege din grădină. Așa că iată ce va cuprinde curtea mea:

  • Solar pentru flori și legume

Când am discutat amenajarea curții, am luat în calcul și varianta unui solar. În fiecare primăvară, cumpărăm multe flori. Consumăm multă salată, ceapă verde, ridichi, roșii, Mi-ar plăcea să le culeg din propria grădină. Așa că un solar ar fi necesar. Ne-am documentat puțin, informațiile de aici ne-au fost de mare folos. Mai avem de stabilit dimensiunile și să trecem la treabă.

amenajarea curții

  • Straturi cu fructe, legume, zarzavaturi

Ador căpșunii, afinele, zmeura. Nimic nu e mai frumos decât să le culegi din grădină când ți-e poftă. În plus, aș face asta și pentru copii. Aș fi mai liniștită știind că pot consuma fructe sănătoase.

amenajarea curții

 

Câteva straturi pentru ceapă albă și roșie, usturoi, castraveți, ardei, fasole, avem în plan. Nu prea mult, cât să avem de consum. Și cât știm că ne permite timpul să ne ocupăm de ele. Însă am avut o dilemă. Cum vom ține cățelul curios departe de straturi? Ei bine, am găsit o soluție foarte bună. Soluția trebuia să fie de durată, dar și să se integreze în peisaj. Aceasta a fost soluția găsită de noi și este cea mai potrivită!

  • Zona de livadă

Orice curte trebuie să aibă câțiva pomi fructiferi. Noi am optat pentru caiși, piersici, meri, peri, cireși. Nu pruni pentru că fac multă mizerie. Nu vișini pentru că se înmulțesc rapid și sunt greu scos din pământ. Micii vlăstari fac rapid rădăcini, dar nu și poame.

  • Foișor cu loc de grătar și cuptor de pâine/pizza

Pentru că la noi vin mulți prieteni în vizită, ne trebuie un foișor. Vara ne place să facem un grătar, să coacem o pizza bună. Întotdeauna pizza făcută în cuptor de lemne va fi mult mai gustoasă. Un grătar nu refuză nimeni, iarnă, vară!

  • Loc de joacă/plajă

Am lăsat un loc drept pentru stat la plajă pe șezlong sau joacă cu paletele, mingea. Ne place să ne jucăm cu nepoțica noastră. Când vin în vizită, mereu ne jucăm toți cinci. Bine, toți șase, și câinele face parte din familie. Și da, și el adoră să se joace.

Amenajarea curții este partea cea mai frumoasă. La final, ne vom putea bucura de fiecare spațiu în parte. Avem loc de joacă, loc de muncă, loc de distracție cu și pentru prieteni!

Tu cum ai gândit amenajarea curții tale? Ce crezi că nu ar trebui să lipsească? Te-ar tenta un mic solar în curtea ta?

Foto

16 comentarii la „Planuri de viitor pentru amenajarea curții mele”

  1. La părinții mei am copilărit la casă, aveam de toate, păsări, animale, pomi fructiferi și grădină cu zarzavaturi, acum locuiesc la bloc și atunci când am timp îmi iau copiii și fug la țară pentru a mă bucura de aerul proaspăt și de bunătățile din grădina proprie!

    Răspunde
  2. e bine ca v-ati gandit din timp si la pericolul prezentat de catel. La mine la tara problema o reprezinta pisicile si pe ele chiar nu stim sa le tinem departe de culturi. Se duc mereu si se tavalesc prin razoarele in care noi muncim.

    Răspunde
  3. Foarte bine gândit planul tău de viitor. dar ai grijă la suprafață 🙂
    Eu nu am un spațiu prea mare, dar l-am împărțit în așa fel încât am și un pic de grădină cu legume, trandafiri, câțiva pomi, un spațiu pentru câteva păsări și straturi cu flori. De aceea, partea cu sera (miniseră pentru noi) din articolul tău mă interesează direct.
    Mulțumim!

    Răspunde
  4. Mi-ar placea si mie sa locuiesc la curte si sam si solar. Eu si la bloc am cateva ghivece cu diverse plantute pe care le ingrijesc. Daca as sta la curte cred ca m-as extinde putin

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.