Aditivii alimentari

E Aditivi alimentariEu intotdeauna m-am intrebat oare ce anume se utilizeaza in alimentele care pot fi conservate o perioada lunga de timp, sau de ce culoarea lor pare vie atat de mult ? Am invatat sa citesc etichetele si sa ma uit atenta la termenul de valabilitate al produselor atunci cand s-a inceput mediatizarea pericolului si a bolilor ce pot aparea in urma consumului alimentelor ce contin anumiti aditivi alimentari.

Ce sunt aditivii alimentari? Potrivit OMS, aditivii alimentari sunt substante care se folosesc la prepararea unor produse alimentare in scopul ameliorarii calitatii acestora sau pentru a permite aplicarea unor tehnologii avansate de prelucrare. Sunt substante chimice impartite in 24 de categorii si adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera “E” simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Numarul care insoteste notatia acestor aditivi marcheaza ordinea cronologica in care au fost descoperiti.

Mare parte din alimentele pe care le gasim in supermaketuri contin aditivi alimentari, asa-numitii E-uri, care au rolul de a conserva, colora, de a da forma, de a spuma sau ingrosa produsul, facandu-l mai atragator pentru consumator, dar atat de nociv organismului.

Dupa consumul de droguri si medicamente, si accidente de circulatie, mortalitatea provocata de consumul de alimente imbogatite cu substante artificiale, este pe locul al III-lea, la nivelul intregului glob, si ea va deveni in curand, boala mileniului III.

In listele internationale si nationale, aditivii sunt clasificati in 25 de categorii, si anume :

  • coloranti – pentru a schimba culoarea sau a da culoare; E100-E182
  • conservanti- substante care prelungesc artificial perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea lor impotriva alterarii produse de microorganisme; E200-E297
  • antioxidanti – substante care prelungesc fortat perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii); E300-E39
  • emulgatori – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare; E400-E496
  • saruri de topire E400-E496
  • agenti de ingrosare- substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare; E400-E496
  • agenti de gelifiere (gelifianti)- substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor; E400-E496
  • stabilizatori- substante care fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea.; E400-E496
  • agenti de gust (aromatizanti) – se impart in trei categorii: substante aromate naturale, substan?e identic naturale, substan?e artificiale.
  • acidifianti – substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; E300-E390
  • agenti antiaglomeranti – E500-E580amidon modificat – E1400-E1450
  • edulcoranti iîndulcitori) – substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
  • substante de afanare (afanatori) – substante care contribuie la cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica; E400-E496
  • antispumanti- se folosesc pentru reducerea si prevenirea spumei; E500-E580
  • agenti de suprafata (surfactanti) -E900-E999
  • agenti de albire (inalbitori) – E1500-1520
  • agenti de intarire- E500-E580
  • umectanti – E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
  • enzime chimice de sinteza E1100-E1105.

Timpul nu ne permite sa ii identificam pe toti in etichetele de pe produse, dar sa incercam macar pe cei mai nocivi sa ii evitam.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.