Ce fel de activități le (mai) plac copiilor?

Despre Karina, v-am tot povestit, știți că este nepoțica și finuța mea, că e energică și mereu veselă, iar câteva ore petrecute cu ea, îmi încarcă bateriile pentru zile întregi. Deși sunt tot timpul pe fugă, prinsă cu tot felul de treburi, îmi fac timp pentru ea și ieșim împreună în parc, la petreceri, la spectacole și teatru pentru copii, în mall la shopping, ca fetele.

Dacă în parc, este fascinată de topoganele mari, la spectacole râde și dansează, la mall este atrasă în special de fuste și rochii, iar la raionul de jucării ne oprim mereu la standul cu lego-minecraft. Îmi place de ea că este atrasă de lucruri noi și odată cu trecerea timpului, se atașează de lucruri, știe de la cine și când le-a primit. Îi face deosebită plăcere să povestească despre ele, să ne arate cum să ne jucăm și este fericită când i se acordă atenție și timp de joacă cu cei mari.

Iată câteva activități pe care le fac cu nepoțica mea, Karina!

  1. ieșim în parc și după ce obosim alergând de la hintă la topogan și la trambulină, ne plimbăm pe străduțele pietonale și ne răsfățăm cu înghețată sau gogoși. Se oprește uneori în dreptul unui vitrine și admiră pantofii și poșetele expuse și îmi spune că așa ceva vrea și ea când va fi mare. Trebuie să-l anunțăm pe tati să mai facă un dressing.
  2. mergem la concerte și spectacole pentru copii – nu ratăm niciun eveniment destinat celor mici, fire curioasă, îi place să vadă mereu lucruri noi și să descopere povești interesante. Fire sociabilă, reușește să-și facă prieteni noi, atrage privirile celor din jur prin gingășia ei și ne trezim mereu cu invitații la zile de naștere;
  3. gătim împreună – mai mult ne jucăm cu ingredientele, dar ne place la nebunie să ne murdărim fără să ne certe mami, așa descoperim texturi, arome. Ne jucăm cu fructe, cu mixerul, ne băgăm mânuțele în aluat și la final obținem un desert de care se bucură toată lumea;
  4. facem puzzle – una dintre activitățile ei preferate indoor este joaca cu cei mari. Nu se supără când plouă și nu putem ieși să ne jucăm cu paletele în curte, ne găsim rapid activități drăguțe și înăuntru. Am în casă cărți și creioane, jocuri și puzzle-uri comandate de aici  de care profităm când afară e frig și plouă, sau e bolnăvioară și nu putem ieși afară. Deși cumpăr multe lucruri pentru ea, unele i le ofer cadou, altele le duc acasă și când vine la noi în vizită, se bucură nespus când le găsește pe unde le ascund.
  5. colorăm și desenăm – nu se satură niciodată de desenat și de pictat, trebuie să am mereu în casă, în mașină, în geantă o carte și câteva creioane. O ține ocupată până începe spectacolul sau când suntem la semafor sau blocați în trafic, sau când așteptăm să primim mâncarea comandată. Are câteva povești preferate, are culori preferate pe care le folosește până le tocește vârful. Nu se satură niciodată de desenat și eu mă bucur că lasă tableta când vede o carte nouă.

Mulți părinți sunt dezamăgiți și se plâng că odraslele lor nu vor decât desene animate și jocuri pe tabletă. Eu încerc mereu să o ademenesc cu diferite activități care știu că îi plac și îmi aloc timp pentru a mă juca cu ea. E nevoie de timp și răbdare pentru a face un copil să iubească joaca în aer liber, cărțile și toate activitățile destinate lor menite să-i ajute să crească și să se dezvolte frumos.

Foto

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.