Nojoud, divorțată la 10 ani – carte dramă
Există cărți dramă care m-au marcat. Nojoud, divorțată la 10 ani, a fost una dintre ele. Am citit multe cărți despre lumea arabă. Și totuși încă mi-e greu să le înțeleg mentalitatea. Legiile lor nescrise mă tulbură. Îmi dau seama cum lucrurile normale pentru noi, sunt atât de greu de obținut pentru ei. De această carte, am tot auzit. Mi-am dorit mult să o citesc. Și m-am bucurat nespus când am găsit-o pe site-ul Libris.ro.
Dacă vă plac astfel de cărți, puteți găsi cu ușurință titluri interesante în categoria: Biografii Memorii Jurnale.
Nojoud, divorțată la 10 ani – semnal de alarmă
Când am comandat cartea, știam că e vorba despre o dramă. Însă nu știam la ce să mă aștept. Fiecare nouă carte îmi deschide mai mult ochii. Mă ajută să înțeleg ce se întâmplă cu adevărat în acea lume.
Nojoud este o fetiță de 10 ani. Sau cel puțin așa crede mama ei. În Yemen, nu există certificate de naștere. Astfel vârsta este doar aproximată. 10 ani, vârsta la care fetițele încă se mai joacă cu păpuși. În Europa, da. În Yemen, pentru familiile sărace, ele reprezintă doar o gură în plus de hrănit. Tatăl ei decide să o căsătorească cu un bărbat mult mai bătrân.
Viața alături de noua ei familie este un chin. Violată și bătută de soțul ei. Terorizată și maltratată de soacra ei. Sătulă de viața asta, Nojoud încearcă să găsească o cale de evadare.
Viața începe după evadare și după divorț
Știe că trebuie să ajungă la tribunal. Doar ei o pot divorța. Doar divorțând poate scăpa de viața de coșmar. Surprinzător, găsește oameni care doresc să o ajute. Însă lupta nu va fi una ușoară. Asta i se spune mereu și mereu. Dar ea este o fetiță curajoasă. Este o fetiță care dorește să meargă la școală, să învețe. Tot ce își dorește este o viață simplă, normală, alături de familia ei.
Drumul spre eliberare, nu e ușor. Însă speranța o face puternică. Atunci când societatea e împotriva ta, trebuie să lupți. Când siguranța ta înseamnă libertate, lupți pentru ea.
Tot ce își dorește este să învețe. Să învețe să ajungă avocată ca să poată ajuta la rândul ei alte fetițe. După ce cazul Nojoud a fost intens mediatizat, au urmat alte divorțuri legale. Fetițe de 8, 10 sau 13 ani, ajung să ceară ajutor în tribunal. Uneori e nevoie doar să se creeze precedent. Astfel și alții pot beneficia de o viață mai bună. Pot spera la o viață normală, liniștită.
Cărțile dramă ne deschid ochii
Am susținut mereu că nu apreciem ce avem. Trebuie să aflăm despre dramele altora ca să ne prețuim viața. E bine că ajungem să le citim. Ca să vedem cât de greu o duc alții. Cum trebuie unii să lupte pentru libertate, pentru o viață normală.
Nu am citit-o și nici nu am auzit de ea decât mi-a atras atenția din pozele tale.
Da, aș citi-o! Mi se pare extraordinară.
Și mie îmi plac mult cărțile despre oameni curajoși și care luptă până la capăt să își depășească condiția.
Îți recomand THE GOOD WOMEN OF CHINA de Xinran, o jurnalistă care scrie despre chinurile prin care trec femeile din China. Toate sunt povestiri adevărate și unele dintre ele te vor mișca până la lacrimi.
Sunt convinsa ca e o carte document, cutremuratoare. Mi-e greu sa accept ca exista asemenea mentalitati in secolul 21, si totusi.. asta e realitatea…
Multumesc mult de recenzie,am sa imi comand si eu cartea,m-ai facut curioasa!
impresionant…nu m citit cartea, am citit totusi materiale asemanatoare!
Nu am citit cartea si nimic asemanator, ma impresioneaza mult suferinta acelor femei.
Nu vreau si nu pot sa-mi imaginez ce e in sufletul unui copil care e nevoit sa treaca prin asta. Din cate inteleg, cartea are un final fericit. Totusi sunt sute de fetite a caror poveste nu se termina frumos. Trebuie sa fie tulburatoare aceasta lectura.
O carte care se doreste a deschide multe minti si multi ochi in ceea ce priveste viata fetelor /femeilor din tarile arabe. Am vazut zilele trecute pe facebook un filmulet in care o astfel de femeie era omorata cu pietre in piata, iar prima piatra care a fost aruncata in ea era de propriul tata, urmat de fii sai si de sot. Cutremurator…
O astfel de drama nu face decat sa te faca sa plangi si sa iti doresti sa poti ajuta cat mai mult pe cei care au probleme si care traiesc un cosmar. Ai dreptate, uneori nu apreciem ceea ce avem. Fiecare are parte de propriul cosmar, dar in mod diferit, la nivelul in care traieste.
Nu am citit cartea, insa imi plange sufletul cand ma gandesc cate fetite, unele poate de o varsta cu fiica mea, trec prin astfel de traume…in loc sa se bucure de anii acestia inocenti ai copilariei, de joaca, fara griji…cutremurator!
Nu stiam cartea si nici nu am citit ceva asemanator. E greu de crezut ca se mai intampla faze din astea in secolul asta. Ma bucur ca aceasta fetita a gasit ajutor si a trecut peste.
N am citit niciodata carti din lumea araba si chiar m-ar tenta aceasta.
Înainte să citesc recenzia, din titlu, mi-am zis că dacă e despre divorț, vreau s-o citesc. Acum, după ce am citit ce ai scris, parcă și mai curioasă sunt de subiectul cărții.
N-am citit-o dar mi-=a atras atentia acum dupa ce am citit recenzia ta.
Nici nu vreau sa ma gandesc ce e pe acolo pentru ca ma intristez. Avand in vedere ca “oamenii de stiinta” arabi numai ce au “descoperit” ca si femeia e mamifer…ce mai e de zis? Sau de facut? Omorati toti 🙁
E foarte trist. Mi-e milă de femeile care trăiesc acolo.
o sa caut si eu cartea aceasta, ma duce cu gandul la o alta carte similara pe care am citit-o, “arsa de vie, suad”
Arsa de vie as vrea sa o recitesc, am citit-o cu mulți ani în urmă.