Vacanța de vară este așteptată și planificată din timp. De fiecare dată e o provocare să alegem destinația ideală. Deși ne dorim o locație nouă, ne e dor și de destinațiile din anii trecuți. E o luptă între curiozitatea unei noi destinații, dar și un dor nebun de destinația descoperită anul anterior. Am oscilat foarte mult între Makarska – Croația și Lido di Jesolo – Italia. Până la urmă am ales Italia.
De ce am ales stațiunea Lido di Jesolo?
Îmi doream de ceva timp să văd Italia și litoralul italian. Îmi era dor de o plajă cu nisip și mare caldă. Eram curioasă să încerc preparate culinare specifice. Faptul că stațiunea este destul de lungă – 15 km – ideală pentru plimbarea de seară, a fost un plus. Aveam câteva obiective turistice Veneția – Murano – Burano – pe care doream să le bifez, dar îmi doream și să revăd Padova. A fost anul în care mi-am dorit o destinație nouă așa că am ales Lido și a fost o alegere bună.
Cum a fost vacanța?
Am pornit fără prea mari așteptări, condițiile de cazare știam că nu sunt cele mai bune. Am învățat de-a lungul anilor că e mai bine să nu ai prea mari așteptări de la locațiile noi. Ajunși în stațiune, am găsit-o exact așa cum mi-am imaginat – un hotel mai vechi, puțin renovat, stelele nu erau relevante, dar mi-am propus să ignor asta pe cât posibil. Oricum nu aveam în plan să stăm prea mult în cameră. Am stat în două hoteluri diferite și o să vă povestesc despre ambele.
Hotel Delle Rose
Hotel de 3 ∗ – camere simple, mobilier parțial nou, baie foarte mică, cabină de duș 1mx1m, TV LCD (dar cine a avut timp de el), fără frigider, seif cu cheie (nu foarte sigur), un dulap-cuier pentru haine. La capitolul curățenie, mai au de învățat de la turci. Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că acceptau animale în camere, în toate camerele, ceea ce nu mi se pare chiar sănătos. Am avut doar mic-dejun, destul de sărac și de simplu. Produse de patiserie, pâine albă și neagră, gemuri chiar și light, iaurt, ouă fierte, șuncă, salam și caș. Uneori 2-3 fructe proaspete sau compot, apă, suc la dozator și cafea. Șezlong și umbrelă la plajă gratuit, dar trebuia rezervare la recepție. Parcare gratuită de 20 de mașini, dar intrau și 50. Așa e sistemul la italieni. Cheia se lasă la recepție și mașinile se mută 2,3-7,8 ori pe zi.
Hotel Souvenir
Hotel de 3∗ – am avut o cameră cu vedere la mare, balcon mare, cameră spațioasă, baie mare. Micul dejun a fost extrem de bogat – omletă, ouă fierte, șunca și prosciutto crudo, mozzarella, brânzeturi diverse, legume, fructe proaspete, patiserie delicioasă. Sucuri naturale din fructe la alegere – puteai să combini după bunul plac, aveai la dispoziție fructe și legume curățate și tăiate în bucăți. Micul dejun se putea servi pe terasă. Cina era bufet suedez cu diverse legume preparate în multe feluri, salate. Pentru cină puteai alege la micul dejun ce anume dorești să servești. Ți se punea o listă la dispoziție și puteai alege 3 preparate. Deserturile servite la cină erau toate home-made, extrem de gustoase.
Unde mâncăm în Lido di Jesolo?
Noi am optat la un hotel doar pentru varianta de mic-dejun și bine am făcut. Stațiunea este plină de restaurante cochete la tot pasul. Vă recomand două localuri unde și atmosfera și preparatele au fost de nota 10.
Restaurant Laguna – meniu bogat, preparate 90% pe bază de pește și fructe de mare, deserturi cum doar în Italia poți mânca. Personal amabil, mereu la dispoziția ta. Atât terasa, cât și interiorul sunt amenajate cu mult bun gust. Accentul a fost pe detalii și arată minunat.
Restaurant Tempini – e un restaurant cu tradiție, păstrat în familia Tempini din anul 1853 (dacă bine rețin). Aveți nevoie de rezervare din timp dacă doriți să luați cina aici. Meniul este variat, pe toate gusturile, noi am încercat supă de pește, paste cu fructe de mare, fritto misto, somon la grătar, desert.
Ce trebuie să știti?
- dacă mergeți cu mașina, există taxe pe autostradă și e bine să aveți bani mărunți. Aparatul dă rest, dar doar monede, așa că nu cred că doriți să primiți rest în monede de la o bancnotă de 50 euro. De bani mărunți, aveți nevoie și la toaletele publice.
- majoritatea magazinelor și localurilor sunt închise între 12,30 și 16,30. Inclusiv benzinăriile, puteți plăti doar cu cardul.
- există o taxă de masă/persoană în 99% din restaurante – 1,5 – 2 euro.
- mâncarea este delicioasă, gustoasă, aromată. Încercați toate fructele de mare și peștele. Pizza înseamnă cu totul altceva decât sunteți obișnuiți. Merită să gustați deserturile, înghețata (artizanală, de preferat), produsele de patiserie, fructele.
- consumați alcool moderat :)) o să vă îndrăgostiți de Prosecco, de Aperol și de bere.
- consumați cu moderație aperitivele și snacks-urile primite înainte de mâncare.
- trebuie să încercați panini, piadine, sandviciuri toast.
- taxă de stațiune 1 euro/zi/persoană.
- diverse prețuri (ca să vă faceți o idee) – apă minerală 0,5l – 1-2 euro, o cafea – 1,5 euro, era minunată, cappuccino – 2 euro, dar nicăieri nu am băut unul atât de aromat, panini, piadine – 4 euro, patiserie-produse dulci – 1,5-2 euro.
Am avut o vacanță minunată!
Am avut parte de zile frumoase, o mare caldă, frumoasă și curată, nisip fin, relaxare! Ne-am îndrăgostit de faleza lungă, de pietonala care străbătea toată stațiunea. În fiecare piață, erau seara spectacole și concerte. O atmosferă frumoasă de stațiune! Cu siguranță, vom reveni!
Un comentariu la „Destinație de vacanță – Lido di Jesolo – Italia”