Umbra muntelui de Gregory David Roberts – recomandare lectură

Umbra muntelui continuarea de la Shantaram

Anul acesta mi-am ales cu grijă lecturile. Timpul meu este prețios. Îmi doresc să citesc multe cărți de valoare. Am ales seria Shantaram+Umbra muntelui  de Gregory  David Roberts oferite de Editura ALL dorindu-mi să încerc o altfel de lectură. Vorbim despre o lectură aparte, un subiect interesant, un stil de scriere diferit. Cele două volume au apărut la o distanță de doisprezece ani.

umbra muntelui

Umbra muntelui militează pentru libertate

Pentru cei care ați citit Shantaram, știți povestea lui Lin, evadatul australian. În Umbra muntelui, el pune mult accentul pe libertate. Dezvoltă mult această idee. Încearcă să explice prin mai multe experiențe din viața lui, cât de importantă e libertatea. Atunci când suntem liberi, nu conștientizăm, nu apreciem. Cât a fost în închisoare și a fost torturat, și-a dorit să evadeze. A visat la libertate.

Singura posibilitate de a fi liber, a fost fuga în India. În Bombay, el ajunge să lucreze pentru mafia locală. Tip descurcăreț și isteț, se face plăcut tuturor. A lăsat în urmă o familie. A încercat o relație cu Karla în ”Shantaram”. În Umbra Muntelui, deși implicat într-o relație cu Lisa, Karla e tot în sufletul lui.

Neîmplinirea pe plan sentimental, dar și luptele dintre bandele mafiote, îl fac să aibă nevoie de libertate. De data aceasta, de o libertate și o eliberare a sufletului, a minții. Decide că e mai bine pentru el să se refugieze pe un munte. În lumea înțelepților hinduși, speră să-și găsească liniștea.

umbra muntelui

Umbra muntelui altă provocare de 850 de pagini

Veți regăsi în aceste 850 de pagini, descrieri ale Indiei, ale tradițiilor și obiceiurilor mai puțin cunoscute. Mirosul de hașiș este aproape peste tot. Descrierile sunt concrete, detaliate, și totuși, deloc obositoare. Îmi place mult stilul lui Gregory David Roberts de a povesti, de a descrie oamenii și relațiile cu ei. Își descrie foarte amănunțit sentimentele. Mie mi-a plăcut mult cartea și 850 de pagini au fost o încântare.

Voi ați citit cele două cărți? Ce părere aveți despre ele?

Vă place cultura indiană? 

9 comentarii la „Umbra muntelui de Gregory David Roberts – recomandare lectură”

  1. Nu am citit aceste carti, dar am citit o recenzie a primului volum. Posibil tot la tine. Aveam impresia ca isi gaseste linistea in prima carte, acum cu a doua vad ca nu. Nu prea imi plac cartile astea, in care se termina cu bine in primul volum, iar apoi se schimba povestea la 180 de grade. Bine, ca nu am citit cartea si nici tu nu ai zis practic asta in prima recenzie, e doar impresia pe care mi-a lasata-o mie descrierea.

    Răspunde
  2. pe mine m-a speriat foarte tare numarul mare de pagini dar m-ar tenta pentru descrierile acelea minutioase ale locurilor, ale oamenilor si ale obiceiurilor. India este una din tarile pe care mi-ar placea sa le vizitez, dar inca nu se intrevad sanse de asa ceva.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.