Shantaram de Gregory David Roberts – recomandare lectură

Shantaram – provocarea de 900 de pagini

Îmi place să citesc. Îmi aleg cărțile după recenziile celor în care am încredere. Shantaram a fost una dintre cărțile cu păreri pro și contra în egală măsură. Cineva se plângea de prea multe descrieri. Altcineva savura fiecare detaliu despre India și lumea de acolo. Pentru mine, numărul de pagini este irelevant. O poveste frumoasă te face să savurezi fiecare pagină.

shantaram

Shantaram poveste din India

Shantaram spune povestea lui Lin, un evadat din închisoare. Australianul a renunțat astfel la familie și prieteni. Mombay, India a fost varianta cea mai sigură unde să se ascundă de autorități.

Ajuns în India, el își face un prieten ghid, pe Prabaker. Prabaker îl va ajuta să cunoască și să iubească India. Îi va explica cu lux de amănunte diferențele de cultură și mentalitate. Tot Prabaker îi va găsi un acoperiș deasupra capului când este jefuit și rămâne fără bani.

Lin recunoaște că poți învăța multe despre un popor chiar și petrecând câteva ore în tren. ”Comunicând pe muțește în vagonul din clasa a treia” a rămas cu mai multe decât dacă ar fi călătorit la clasa întâi.

shantaram

Shantaram – o poveste simplă, dar atât de complexă

În India, Lin o întâlnește pe Karla. Descoperă că numai dragostea poate trata singurătatea, rușinea și suferința. Însă singurătatea te ajută să redescoperi sentimente adânc  ascunse în suflet, ce păreau a fi uitate.  Dragostea față de Karla și față de prietenul lui, Prabaker, îl ajută să vadă viața cu alți ochi. Devine dependent de optimismul prietenului său. Nu e ușor să lași totul în urmă. Nu e ușor să uiți de familie, de viața ta. Nu e ușor să începi o nouă viață într-o cultură diferită. Și totuși, pus în fața faptului împlinit, nu ai altă soluție, și îți croiești un nou drum în viață.

Shantaram – fiecare capitol aduce detalii interesante

Da, este o carte cu multe descrieri, dar nu e obositoare. Descrierile sunt menite să te ajute să descoperi mai bine și mai ușor India. Citind această carte, am aflat multe lucruri interesante despre cultura indiană. Sunt sigură că veți găsi această carte ca fiind una de calitate. Cartea o puteți comanda de pe site-ul Editura ALL.

Ați citit această carte? Ce părere aveți despre ea?

Ce altă carte despre India îmi puteți recomanda?

 

15 thoughts on “Shantaram de Gregory David Roberts – recomandare lectură”

  1. Desi ador sa citesc, aceasta carte (de fapt cele doua carti din serie) nu ma atrage deloc. Cel putin in acest moment, nu as avea stare sa citesc despre un astfel de subiect. Consider ca, daca as forta nota si as insista sa citesc un gen care nu ma atrage, mai mult ar strica pentru ca as ramane cu impresie proasta si nu as mai incerca altadata sa citesc cartea.

    Reply
  2. Nu stiu cartea, cred ca este interesanta. Iar despre India nu stiu mare lucru, doar ca au fete frumoase. Nu este una din tarile care ma pasioneaza, dar cred ca mi-ar placea sa citesc povestea asta.

    Reply
  3. Am citi-o acum 4 sau 5 ani, la recomandarea unei prietene care o si avea in biblioteca. M-am tot codit sa o incep, apoi nu am mai lasat-o din mana. Anul acesta am citit continuarea – Umbra muntelui dar, desi subiectul palpitant, nu a mai avut acelasi imact asupra mea.

    Reply
  4. Am citit-o si eu si am citit si continuarea: In umbra muntelui pe care ti-o recomand cu mare drag, pentru ca ambele m-au impresionat foarte mult si m-au facut sa le pastrez la loc de cinste in biblioteca.

    Reply
  5. M-a fascinat lumea în care acest roman m-a introdus. India mi se pare un loc atât de îndepărtat și atât de diferit față de cel în care trăiesc eu, încât îmi este greu să îmi imaginez că este real. Însă autorul îți arată tainele acestei țări cu o ușurință de-a dreptul dezarmantă, făcându-te să te îndrăgostești de India și de locuitorii ei imediat. Toate tradițiile și caracteristicile culturii indiene sunt descrise cu exactitate, fiind în același prezentate într-o lumină specială, dar și introduse în cotidianul autorului. Atmosfera acestui tărâm special te învăluie, permițându-ți să simți miresmele atât de bogate și de diverse și făcându-te să vrei să vezi locurile din carte cu ochii tăi. Chiar o recomand 🙂

    Reply
  6. Un roman pe gustul meu,imi place tare mult .O lume maginifica cu trairi,povesti despre un loc de poveste!

    Reply
  7. Nici mie nu imi place atunci cand o carte descrie prea multe locuri, insa daca firul povestii este interesant, atunci trec cu vederea acest aspect.

    Nu am auzit de aceasta carte, ce e drept nici nu am cautat carti noi. Am multe deja pe lista mea de citit si abia fac fata cu acelea.

    Am si eu pe blog o provocare intitulata “o carte pe luna” si pana acum am reusit sa ma tin de cuvant, dar cartile citite au fost in general cu 300 350 de pagini, abia acum v am aventurat la una de +600 de pagini.

    Din pacate nu am nicio recomandare de carte despre India, insa daca nu ai citit inca, iti recomand Secretul, de Rhonda Byrne.

    Reply
  8. M-a speriat caartea asta cand am vazut cate pagini are. Cand mai auzit si cate personaje se perinda prin ea, am zis ca nu o cumpar clar. Apoi mi-a vorbit o prietena despre ea am zis ca poate. Acum mai citesc si recenzia ta si zic ca mai cult ca sigur va fi pe listele viitoare cu carti de cumparat.

    Reply
  9. Sincera sa fiu, ma cam sperie cele 900 de pagini. Ce ma fac eu daca nu-mi place cartea si constat asta la pagina 450? Imi place recenzia si cred ca i-as da putin credit

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.