Pestera Ursilor – Bihor

principalaUn obiectiv deosebit in circuitul turistic romanesc este Pestera Ursilor din Oradea, Bihor. Ea a fost descoperita in anul 1957 intr-o fosta cariera de marmura din satul Chiscau, comuna Pietroasa.

Pestera Ursilor adaposteste o extraordinara gama de formatiuni stalagmitice si stalactitice variate ca marime si forme, precum si un mare numar de urme de viata si resturi fosile ale ursului de caverna – Ursus Spelaeus – disparut de mai bine de 15.000 de ani.

Intrarea in pestera – care se afla la 482 m altitudine – se face prin pavilionul de exploatare turistica, unde sunt amenajate o sala de asteptare, o cafenea si un stand cu produse de artizanat specifice zonei. Pestera Ursilor are o lungime de peste 1 km. Se desfasoara pe doua nivele suprapuse: unul superior fosil cu o lungime de 488 m amenajat pentru circulatia turistica, si unul interior, lung de 521 m declarat rezervatie stiitifica. Etajul superior are trei galerii: galeria ursilor, galeria Emil Racovita si galeria lumanarilor. Mastodontul, Draperiile din galeria ursilor, Portalul, Pagodele, lacul cu nuferi sunt numai cateva dintre frumusetile arhitectonice create de natura in adancurile acestei pesteri.

Vizitarea pesterii incepe cu galeria ursilor in care se gasesc resturi scheletice si vetre de Ursus Spelaeus, continua cu galeria Emil Racovita, bogata in masive stalagmitice si stalactitice de tipul macaroanelor si sfarseste cu galeria lumanarilor.

Vizitarea pesterii dureaza o ora, iar de la intrarea in pavilionul turistic esti insotit prin galerii de ghizi autorizati.

Vizitand Pestera Ursilor vei ramane cu o imagine fascinanta, de neuitat, destindere si infratire cu natura atat de darnica in Muntii Apuseni.

Cai de acces din Oradea – comuna Sudrigiu – satul Chiscau. Distantele dintre marile orase si obiectiv sunt:

  • Satu Mare – Oradea – 135 km
  • Suceava – Oradea – 478 km
  • Timisoara – Oradea –169 km
  • Cluj-Napoca – Oradea – 147 km
  • Brasov – Oradea – 412 km
  • Bucuresti – Oradea – 574 km
  • Constanta – Oradea – 792 km

Harta

Vezi harta marita

PU1PU2PU3PU4PU5PU6PU7PU8PU9

5 comentarii la „Pestera Ursilor – Bihor”

  1. Ovidiu, merci pt linkul din comentarii, dar trebuie sa fac o observatie. Panorama respectiva nu este facuta in acea pestera a Ursilor din Mtii Apuseni, ci este facuta in pestera Ursilor din Piatra Craiului, cu intrare din cheile Dambovitei. Pestera este neamenajata, este intuneric complet. Am “pictat” cu lumina peretii, vre-o 3 ore, ca sa obtin panorama 🙂

    Răspunde
    • Oh, my bad! 🙂

      Am presupus ca e o parte mai putin cunoscuta a pesterii ursilor din Bihor.

      Foarte misto panorama oricum. Felicitari pentru initiativa.

      Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.