O călătorie cu mocăniţa pe Valea Vaserului

O călătorie cu mocăniţa pe Valea Vaserului Se povesteşte că sus pe Vaser era în vremuri de mult uitate un brad înalt până la cer pe care s-au coborât oamenii întâia oară pe pământ când au venit din rai.

Resursele de lemn şi curiozitatea oamenilor i-a împins tot mai sus pe vale în căutarea bradului mitic. Această vale a Vaserului (Apa – în traducere din germană) nu poate fi altundeva decât în minunata zonă a Maramureşului.

Din gara Vişeul de Sus porneşte linia cu ecartament îngust construită cu aproape un deceniu în urmă de austrieci. La acea vreme Maramureşul făcea parte din imperiul Habsburgic, iar bogăţia principală – lemnul nu a fost neobservată de conducerea din acea vreme. Astfel începând cu anul 1933 linia forestieră cu ecartament îngust lungă de 42 km a fost dată în folosinţă şi nu şi-a încetat de atunci activitatea. Scopul principal la acea vreme era să transporte lemnul de la staţiile de încărcare din amonte unde timp de o săptămână mai multe grupuri de tăietori de lemne duceau o muncă extrem de anevoioasă pentru a extrage resursa nepreţuită.

 Astăzi tO călătorie cu mocăniţa pe Valea Vaserului renul cu aburi este folosit în două scopuri: cel original de a transporta buşteni din amonte şi ca şi tren turistic. Călătoria cu acest tren istoric este o adevărată aventură. Traseul duce prin minunata vale a râului Vaser până în inima munţilor Maramureşului. La staţia Paltin, recent amenajată de administratorii căii ferate forestiere se poate servi masa cat timp locomotiva cu abur îşi trage sufletul. Pe drumul de urcare trenul opreşte de mai multe ori, două dintre opriri fiind dedicate alimentării cu apă a locomotivei.

 Mocăniţa ar fi avut un viitor incert fără ajutorul fundaţiei elveţiene “Hilfe für die Wassertalbahn“ (Ajutor pentru calea Ferată de pe Valea Vaserului) care începând cu anul 2000 oferă ajutor financiar şi logistic pentru păstrarea căii ferate de pe Valea Vaserului. Cu ajutorul fundaţiei s-au restaurat 2 locomotive cu aburi, 3 vagoane de persoane şi a contribuit la multe alte proiecte de întreţinere a căii ferate.O călătorie cu mocăniţa pe Valea Vaserului

 În zonă există posibilităţi nenumărate de cazare, multe dintre pensiuni fiind situate chiar lângă calea ferată. Cel mai deosebit mod de a petrece o noapte în Vişeul de Sus este chiar în gara unde recent s-a inaugurat un tren-hotel cu două vagoane de dormit şi un vagon restaurant Carpatia-Express.

 Dacă sunteţi în căutarea unei activităţi mai deosebite pentru sfârşitul de săptămână, o călătorie cu mocăniţa pe Valea Vaserului este ideală. Multe alte mistere şi tradiţii din Maramureş aşteaptă să fie descoperite.

 Cluj-Vişeul de Sus: 171 km

 www.wassertalbahn.ch

http://www.cffviseu.com

http://www.city-tours-events.ro/

Mulţumesc Sabin pentru articol!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.