Etape importante în amenajarea casei

Copil fiind visam la o cameră mare doar a mea. Ajungând adult mi-am dorit o casă mare pe care să o pot amenaja după bunul plac. Etapele construcției unei case trec destul de rapid, timp în care e bine să ne facem o idee despre cum ne-am dori să amenajăm interiorul și cu ce fel de produse electrice dorim să o dotăm. Deși ni se pare că avem destul timp la dispoziție, vă spun din proprie experiență: timpul zboară și ne trezim că trebuie să luăm decizii rapide.

Chiar dacă sub impulsul de moment, ne dorim ceva anume, e bine totuși să ne alocăm suficient timp pentru a merge în magazine specializate și a fi conștienți de ofertă. Pentru a ne sfătui cu personal calificat, personal care ne poate da diverse sfaturi. Dacă mă întrebați cum am reușit să fac față tuturor provocărilor aduse de amenajarea casei, o să vă răspund că am luat totul în serios. Nu am neglijat sfaturile celor din domeniu, m-am informat și am ales pe viață (măcar pe câțiva ani buni).

Ce, când și cum să comandăm când în amenajarea casei?

  • înainte de a ne muta în casă e foarte important să fie gata partea electrică și instalațiile, legăturile la apă, gaz, curent. Nu vă lasați amânați și nu încercați să vă amăgiți că nu sunt importante, acestea sunt cele mai importante etape.
  • vă sfătuiesc să comandați din timp electrocasnicele și piesele de mobilier, în general e bine să știm data la care vom avea nevoie de fiecare obiect și data, cu aproximație, când interiorul casei va fi gata. Majoritatea au nevoie de 30-60 de zile să ajungă la noi din data comenzii.
  • mobilați și utilați cu prioritate bucătăria – eu, de exemplu, m-am axat pe amenajarea încăperilor din casă de care aveam mai mare nevoie. Bucătăria pentru că deja îmi era dor să gătesc și să mâncăm la masă toată familia. Împreună cu consultantul în mobilier, am ales cu grijă și potrivit nouă din timp mobilier pentru bucătărie. O bună parte din timp, luam masa în oraș, dar ajunsesem la saturație și îmi doream să gătesc în bucătăria mea nouă, îmi doream să îmi aranjez în sertare și dulapuri toate ustensilele de bucătărie. Pentru mobila de bucătărie, vă sfătuiesc să alegeți culori calde, sertare mari și practice, dulăpioare încăpătoare, materiale și feronerie de calitate.

Investiți în lucrurile pe care nu le veți putea schimba în fiecare an.

Eu am pus un accent deosebit pe bucătărie pentru că îmi place să gătesc, mi-am dorit mereu o bucătărie mare și spațioasă unde să pot să mă desfășor în voie.

  • faceți funcțională o baie – soțul meu spunea că e nevoie de baie și bucătărie pentru a te putea muta în casa nouă chiar dacă restul încăperilor nu sunt dotate complet. Așa că vă recomand să vă comandați din timp obiectele sanitare, bateriile, gresia și faianța/tapetul și să discutați cu meșterii pentru manoperă și să stabiliți data limită de finalizare a lucrării.
  • asigurați-vă că toate ajung la timp, sunați furnizorii și cereți detalii dacă comanda întârzie. Sunt unele lucruri de care aveți nevoie, voi sau muncitorii, fără de care lucrarea nu poate continua. Nu de puține ori s-a întâmplat să se piardă sau să se uite comanda și atunci e bine să sunăm și să ne asigurăm că toate vor ajunge la timp.
  • perdele și plase de țânțari – reprezintă lucrurile de care avem nevoie imediat ce ne-am mutat în casă, asta pentru că eu țin mult la intimitatea noastră și a casei noastre. Dacă perdelele nu lasă privirile curioșilor să pătrundă în casă, plasele de țânțari au rolul de a vă asigura că puteți dormi cu geamurile deschise fără a fi stresați că în casă vor pătrunde muște și țânțari, fluturi și cosași sau greieri.

Vă mai recomand să fiți chibzuiți cu banii, să vă calculați finanțele încât să reușiți să faceți tot ce e necesar și, pe cât posibil, de calitate. Există etape și lucruri la care nu avem voie să fim neglijenți. Construcția și amenajarea casei solicită multă răbdare, imaginație, calm și… finanțe. Nu e ușor să amenajezi o casă, ai nevoie de oameni de încredere specializați, prieteni alături care să vă susțină și comunicare între parteneri.

Voi ce probleme ați întâmpinat când ați construit sau când v-ați amenajat locuința? Care este primul sfat pe care îl dați celor care sunt la început de lucrare?

Foto

16 thoughts on “Etape importante în amenajarea casei”

  1. Si eu imi doresc un apartament cu o baie mult mai spatioasa, uneori simt ca nu am destul loc sa ma desfasor. Sunt genul de persoana care are nevoie de zeci de dulapioare, masute sau cutii de depozitat diverse lucruri – asta mai ales in baie. Cat despre plasele pt geam, clar sunt esentiale indiferent de anotimp.

    Reply
  2. Cand ne-am mutat noi ne- a luat ceva timp sa il amenajam asa cum ne doream. Am schimbat tot, tevi, calorifere, cablurile de la curent…nu vreau sa mai trec inca o data prin asta 🙂

    Reply
  3. Foarte util articolul tau. Daca as fi citit articolul tau in urma cu 3 ani mi-ar fi fost mult mai usor cu mutarea si amenajarea casei. Cu siguranta vei ajuta multa lume prin postarea ta.

    Reply
  4. primul sfat este construieste nu lua ceva inceput de altii pentru ca o sa investesti mai mult sa repari decat ai fi investit sa construiesti

    Reply
  5. Si eu m-am mutat in casa noua, asa ca am trecut peste multi pasi din cei descrisi de tine. Aveam baia utilata, gazm curent, eu doar a trebuit sa schimb contractele pe numele meu. M-am mutat inainte sa imi comand mobila, asa ca am dormit o luna de zile pe jos pe saltea. Mi-a luat vreo 3-4 luni pana acum cumparat perdele si draperii dins implu motiv ca eu am vedere spre camp si nu ma vede nimeni :))) daca aveam bani luam mai devreme, dar au fost altele mai necesare. LA inceput am luat electrocasnicele, frigiderul si masina de spalat sunt cele mai importante. VReo luna de zile am mancat numai mancare comandata pentru ca desi aveam cuptorul si plita erau din cele incorporabile si cum nu aveam mobila nu aveam cum sa gatesc pe ele, ca trebuiau incastrate, dar nu imi pare rau. Sfatul meu e sa nu grabiti si sa comandati orice care se potriveste cat de cat cu ce aveti deja cumparat.

    Reply
  6. Cand m-am mutat la casa a fost un intreg santier in lucru si am luat-o asa cum ai zis tu de la partea electrica, pana la amenajarea baii in interiorul casei care nu era prinsa in planul vechi. Este mult de munca, dar satisfactiile la final sunt pe masura

    Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.