8 metode pentru a reduce stresul

Cum putem reduce stresul?

Stresul este acel sentiment de presiune mentală sau emoțională. Presiunea se transformă în stres când simți că nu mai faci față problemelor. Oamenii reacționează diferit la stres. Oamenii sunt stresați din motive diferite. Cele mai multe motive de stres provin de la job, relații și bani. Din păcate, stresul ne afectează modul de a gândi, de a reacționa, de a lua decizia corectă. Stresul influențează negativ funcționarea corpului.

Semnele care trădează o stare de stres sunt anxietatea, insomnia, transpirația abundentă, lipsa poftei de mâncare, imposibilitatea de a te concentra. Trebuie să înveți să gestionezi stresul. Altfel vei ajunge să ai probleme grave de sănătate.

reduce stresul

Relaxează-te! Meriți! Este necesară relaxarea pentru a reduce stresul

Pentru a reduce stresul, nu e nevoie să mergi un weekend la spa. Îți propun 8 metode simple prin care poți scăpa de stres cu minim de efort:

1. Meditează

Câteva minute de meditație pe zi pot ajuta în caz de anxietate. Este simplu. Stai cu picioarele goale pe podea. Închide ochii. Concentrează-ți atenția și spune de câteva ori – în gând sau cu voce tare – gânduri pozitive. Lasă grijile să se îndepărteze ca norii.

2. Inspiră și respiră corect

Fă o pauză de 5 minute pentru a respirație. În picioare, cu spatele drept, ochii închiși. Pune o mână pe burtă. Inspiră încet aer pe nas. Lasă aerul să pătrundă în plămâni, expiră aerul pe gură. Repetă de câteva ori acest exercițiu. Respirația profundă contracarează efectele stresului prin încetinirea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale.

În timpul unei zile agitate, alocă 5 minute pentru pauză. Fii atent la picioarele tale cum ating pământul. Observă ce te înconjoară. Bucură-te de gustul mâncării. În momentul în care te concentrezi pe simțuri, te vei simți mai puțin tensionat.
reduce stresul

4. Socializează

Oamenii din jurul tău te pot ajuta să scapi de stres. Vorbește cu oamenii, față în față sau la telefon. Împărtășește cu ei ce simți. În timp ce îți menții legăturile cu prietenii, poți să primești și unele sfaturi.

5. Elimină presiunea stresului

Pune un prosop cald în jurul gâtului și pe umeri. Închide ochii și relaxează-ți fața, gâtul, pieptul și mușchii spatelui. Îndepărtează prosopul și cu o minge de tenis masează zonele pentru a îndepărta tensiunea.

6. Râzi din tot sufletul

O repriză de râs din suflet te face să te simți bine. Reduce cortizolul, adică hormonul de stres al organismului. Sporește endorfinele care ajută starea de spirit. Vizionează o comedie. Urmărește filmulețe comice. Citește bancuri. Orice te poate face să râzi din tot sufletul.

7. Fă mișcare

Câteva plimbări scurte, o alergare de câțiva km, aerobic, yoga. Nu trebuie să devii sportiv de performanță. Mișcarea te poate ajuta să scapi de depresie și de anxietate. Ajută creierul să elibereze endorfine și astfel te vei simți relaxat. Oferă astfel corpului șansa de a face față stresului. Optează pentru plimbări în natură, parc sau pădure. Urcă și coboară scări, nu mai folosi liftul. Pentru un plus de amuzament la plimbare, optează pentru role, bicicletă sau trotinetă.

8. Fii recunoscător

A fi recunoscător pentru tot ce e bun în viața ta anulează toate gândurile negative. Folosește jurnale pentru a nota toate lucrurile bune din viața ta. Notează în jurnal experiențele frumoase. Când ești stresat, deschide jurnalul și citește despre lucrurile frumoase din viața ta.

8 metode pentru a reduce stresul

Tu cum reușești să reduci stresul? La ce metode recurgi? Care este secretul tău pentru a reduce stresul?

Foto Foto Foto

38 de comentarii la „8 metode pentru a reduce stresul”

  1. Trebuie să-ți mărturisesc, Mihaela Curea că, mi-a făcut o plăcere deosebită să citesc acest articol. În temă, citibil și inteligibil. Frumos.
    Părerea mea e că ar trebui să extinzi subiectul. De exemplu, ceea ce-i învăț pe cititorii mei este să se controleze pe ei înșiși, pentru că în felul acesta vor căpăta control efectiv asupra stresului. Vezi tu?, eu cred că stresul se manifestă la nivel mental înainte de toate, ca atare, tot de acolo poate fi și controlat…
    Cred că voi poposi mai des pe acest blog…
    Util și frumos!
    Thanks!

    Răspunde
  2. Culmea e ca aceste lucruri chiar functioneaza. De ceva vreme traiesc intr-un stres continuu si nu mai stiu cum sa elimin sursele de nervi. Dar am facut eforturi enorme ca sa imi canalizez cumva energia spre altceva, mai constructiv. Nu am reusit 100%, dar merita efortul pentru a depasi momentele grele.

    Răspunde
  3. Eu consider că stresul este bun, în cantități moderate, pe perioade scurte și în grad scăzut de intensitate, deoarece e adaptativ. Stresul în condițiile descrise de mine, ne face să ni se învârtă “rotițele” ca să putem supraviețui. Evident că tu te referi la stresul în cantități mari, pe perioade îndelungi și destul de intens și în acest caz da, e bine să găsim metode să luăm pauze de la stres, pentru a putea funcționa cât mai aproape de realitate. Pe mine mă ajută foarte mult socializarea. În rest, un pic de stres este bun, este de dorit. Apropo, știai că există două tipuri de stres? Sunt venite din biologie, dar acum se extrapolează din ce în ce mai mult la oameni: există stresul bun – eustresul, provenit din lucruri pozitive și există distres – stresul provenit din lucruri negative (cele descrise de tine). Caută mai multe informații despre ele, e foarte interesant. 🙂

    Răspunde
  4. eu imi impun sa nu ma mai stresez. stiu ca oricat m-as agita, oricum nu pot face pe toata lumea fericita. incerc sa-mi ocup timpul cu activitati placute, pe care le apreciez, gen blogul sau cartile, iar de o saptamana, de cand il am pe aki, viata mea e clar mai lina!

    Răspunde
  5. Daca toata lumea ar tine cont de sfaturile tale si ar constientiza ca stresul poate atrage dupa sine probleme mult mai grave, cu siguranta am vedea in jurul nostru mult mai multa lume relaxata

    Răspunde
  6. De ceva timp caut si eu solutii pentru a reduce stresul, si am gasit si aplicat informatiile tale. Si functioneaza! ok, nu anuleaza complet, dar zic ca s-au injumatatit situatiile!!!
    Cel mai eficient este alergatul, 30min de efort sustinut cardio, unde respiratia monopolizeaza tot si sunt atenta la unde pun piciorul, si pac, dupa mintea mi se pare limpede.
    Si ceva ce nu ai amintit, dar care a functionat la mine e sa eliimn stimulantii: less sugar, zero cola, zero cafea. Si sunt mult mai senina. Sunt si alimente care fac diferenta (nucile sau semintele, de ex).
    As adauga si masajul. Nu imi permit des, dar de cand s-a deschis un salon de masaj vis a vis de job, mai ies cate 30min cu acordul sefului si e WOW.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.