Viață sănătoasă prin exerciții fizice

Cu toții, ne dorim o viață sănătoasă și ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos. Avem la dispoziție atâtea informații încât tot ce ne rămâne de făcut e să trecem la treabă. Ne trebuie multă ambiție și răbdare pentru a avea rezultatele dorite.

Sfatul meu este să începeți mișcarea, exerciții fizice ușoare, dar făcute regulat. Cele mai multe probleme de sănătate se datorează sedentarismului. Este important să ne axăm pe articulații sănătoase pentru că mobilitatea este esențială.

Motivăm mereu că nu avem timp pentru mișcare deși cunoaștem cât de importantă este pentru sănătate. Vreau doar să spun că totul ține de priorități și buna organizare a timpului. Munca este prioritate și apoi sănătatea. Însă putem munci dacă nu ne simțim bine?

Exerciții fizice pentru o stare generală bună

Multă lume consideră că a face mișcare e doar pentru cine vrea să slăbească sau să pună masă musculară. Și e o concepție atât de greșită. Ar trebui să facem zilnic minim 10.000 de pași, să urcăm și să coborâm scări, de mare ajutor pentru articulații, mobilitate.

Cu gândul că nu ne ajunge timpul pentru toate, luăm liftul, parcăm mașina cât mai aproape de locul unde trebuie să ajungem. Există câteva trucuri și ajutoare care ne pot motiva să facem mai multe exerciții fizice până ne intră în rutină.

**investește în abonament la sală și echipament

S-a dovedit că dacă plătești un serviciu ești mai motivat să beneficiezi de ce îți oferă pentru a nu simți că pierzi bani. La fel este și cu echipamentul. Plătim abonament la sală, dar nu putem merge în trening, avem nevoie de echipament. Și pe lângă îmbrăcăminte și încălțăminte specifică, vom achiziționa și câteva accesorii, mănuși, manșete cu greutăți, o coardă, bandă elastică.

Ajută mult și programări în avans, rezervare clase de mișcare sau ședințe cu antrenor personal. Iar dacă nu te prezinți, pierzi ședința, adică pierzi bani. De cele mai multe ori, când ne gândim că pierdem bani, alegem să mergem la programare.

**informează-te să înțelegi cât de important e să faci exerciții fizice

Pentru mine, e bine să știu beneficiile pe termen lung. Așa că aleg să mă informez asupra tipurilor de exerciții fizice specifice vârstei mele, problemelor de sănătate pe care le am și pe care doresc să le ameliorez.

Faptul că lucrez mult prea multe ore pe scaun, cu pauze puține și scurte, îmi afectează foarte tare spatele. Și nu am înțeles că am nevoie de mișcare decât atunci când durerea a devenit insuportabilă, a radiat în tot corpul și nu mă puteam concentra să lucrez. Mi-am promis că așa ceva nu se va mai întâmpla. Mi-a luat mult timp să mă recuperez și să reiau munca. Eu mi-am învățat lecția.

**exerciții fizice cu companie plăcută și motivantă

Am momente când sunt mai motivată și mai concentrată dacă sunt singură, cu gândurile mele. Dar uneori apreciez compania cuiva în timp ce fac mișcare. Mai ales, în zilele în care nu prea am motivație și tind să scurtez timpul pentru sport.

Cea mai plăcută companie la plimbări rămâne Kira, ciobănescul meu german. Plimbările cu ea sunt o adevărată plăcere, dar într-un ritm alert. Până acum ne plimbam lejer în pas încet. De când ieșim cu ea, deși e dresată să mearga la pas, mergem în ritm alert. Nici nu simțim când facem 10.000 de pași. Nu simțim nici oboseală, nici nu ne plictisim. În plus, petrecem cel mai frumos timp împreună, timp de calitate.

Da, un câine te poate motiva mult să faci mișcare, chiar dacă stai la casă. Curtea noastră are peste 2000 mp, dar asta nu înseamnă că ea nu are nevoie să iasă la plimbări. E un bun motiv de a socializa cu alți căței, de a exersa mersul la pas, de a simți mirosuri noi.

Mișcarea trebuie să fie o prioritate

Am susținut că nu am timp pentru mișcare fiind implicată în multe proiecte, având prea multe de făcut. Și prietena mea, în timp ce îmi făcea masaj de relaxare a mușchiilor spatelui, m-a întrebat dacă facă mișcare? Rapid am răspuns că nu îmi mai ajunge timpul. După câteva momente de tăcere, mi-a zis doar atât ”prioritizează”. M-a trezit la realitate.

Ne axăm pe muncă și lăsăm durerea să se instaleze, o ignorăm până nu mai suportăm. Abia când nu mai putem lucra, nu ne mai putem concentra pe ce avem de făcut, înțelegem că trebuia să ne ocupăm de sănătate la primul semn de durere.

Amintesc câteva dintre beneficiile sportului asupra stării noastre de sănătate!

** o inimă sănătoasă, tensiune arterială bună, nivel scăzut de colesterol, circulația sângelui este îmbunătățită, menținerea glicemiei la nivel optim.

** exercițiile fizice combat stresul, reduc hormonii care induc starea de anxietate. Stimulează producerea de endorfine, cresc buna dispoziție și oferă o stare generală bună.

** ajută la slăbire, câștigați tonus muscular, crește încrederea de sine, ești mult mai plin de energie și mai pozitiv.

Voi cum vă motivați să faceți mai multe exerciții fizice? Care este pricipalul motiv pentru care faceți sport, mișcare?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.