În zilele însorite în care suntem blocați la birou cu multă treabă, visăm la concediu. Numărăm iar zilele până la data plecării. Trecem în revistă câte mai sunt de făcut. Întocmim o listă și încercăm să ne ținem de ea, iar înainte de plecare o verificăm. Pentru o mai bună organizare, vă propun să vă faceți liste, să vă notați acolo tot ce e necesar să duceți cu voi. Astfel vă asigurați că luați totul cu voi.
Noi preferăm să mergem în vacanță cu mașina pentru că ne place să ne plimbă. Putem schimba oricând destinația, putem face opriri unde și când ne dorim. Ne-am învățat așa și ne place. Deocamdată vacanțele noastre includ ca și transport – mașina personală. Pentru că avem deja experiență în acest domeniu, vin cu câteva sfaturi și recomandări și o mică listă cu ce aveți nevoie dacă veți călători cu mașina.
Sfaturi utile atunci când călătoriți cu mașina
- o vizită la service – obligatoriu zic eu, pentru verificarea stării mașinii. Vacanța cu mașina înseamnă drumuri lungi, sute de kilometrii de parcurs. E necesar să ne știm în siguranță în mașină.
- hartă și sistem de navigare – sunt de modă veche și de aceea iau mereu cu noi o hartă. Sunt și de partea tehnologiei și nu uit să iau cu noi acest mare ajutor la drum lung, prin țări străine, cu panouri în diverse limbi. Vacanța cu mașina înseamnă deplasarea până la destinație, dar odată ajunși acolo, ne place la explorăm la pas destinația. GPS-ul, luat de aici, ne face plimbarea mai în siguranță și ne ajută să ajungem înapoi la mașină. Ne place să ne plimbăm pe străduțe înguste și întortochiate, iar când nu mai știm să ne întoarcem la mașină/hotel, prietenul nostru ne sare în ajutor. Am considerat întotdeauna o mare invenție GPS-ul și vă recomand să aveți unul cu voi în vacanță.
- actele mașinii – e bine să le avem cu noi zi de zi, cu atât mai mult atunci când ieșim din țară sau pornim la drum lung.
Cunosc persoane cărora nu le place să își poarte cu ei actele de la mașină.
Dacă faceți parte din această categorie, nu uitați să puneți pe listă actele ca să nu le uitați acasă și nu cumva la graniță sau la un control să aveți nevoie de ele.
- consumabile de schimb – aici mă refer la becuri de rezervă, lichid de parbriz, roată de rezervă, soluție de dezghețare rapidă și o măturică (în cazul în care călătoriți iarna). Mersul pe autostradă înseamnă multe victime pe parbriz și șoferii sunt de acord cu mine când spun că e foarte incomod să conduci la drum lung cu un parbriz murdar. Becurile se ard când te aștepți mai puțin. Rezervele sunt mereu bine venite!
- ladă frigorifică – dacă aveți de parcurs un drum lung, noaptea și/sau vara, ar fi bine să luați cu voi sucuri, apă, ceva dulce, sandviciuri sau produse de patiserie. Din experiență vă spun, că sigur atunci când vă este foame sau sete, benzinăria este multe prea departe sau nu aveți posibilitatea să vă opriți în cel mai apropiat oraș să mâncați. Eu iau mereu cu noi 2 sticle cu apă, 2 sticle cu suc, ciocolată, 2 sandviciuri și 2 cornuri. Mai bine să fie decât să ai nevoie.
Nu uitați să vă plătiți taxele de drum specifice fiecărei țări pe care o tranzitați. Sfatul meu e să nu călătoriți noaptea. Dacă vă simțiți obosiți faceți o pauză. E important să ajungem cu bine la destinație, chiar dacă cu o mică întârziere. Noi facem pauze pentru dezmorțire și alimentare, uneori doar pentru poze, la câteva sute de km.