Un retuș discret

Un retuș discretCosmetica decorativă cuprinde procedeele și preparatele folosite pentru a atenua unele imperfectiuni sau pentru a scoate în relief calitățile figurii. Fardarea discretă este necesară în anumite cazuri, un fard discret dând o aparență îngrijită și o prospețime tinerească. De multe ori se fac însă abuzuri care, în afară de faptul că sunt dăunătoare pielii, dau figurii respective un aspect contrar celui dorit. Persoanele care procedează în acest fel confundă fardarea cu machiajul sau grima folosită în teatru, operă, cinema, televiziune, când o fardare intensă este necesară din punct de vedere profesional.

Fardarea trebuie precedată de o curățare perfectă a pielii, evitându-se aplicarea de fard peste fard. În general, există o ordine în care se efectuează fardarea. După spălat se unge obrazul cu o cremă pe bază de lanolină (ten uscat) sau cu o cremă de zi uscată (ten gras). În anumite cazuri, când tenul este excesiv de gras, se poate renunța la aplicarea cremei trecându-se direct la fardare.

Se recomandă ca la aplicarea fardului să se țină seama de vârstă, de felul cum va apărea obrazul în lumina naturală sau artificială, știind că ziua intensitatea fardării trebuie să fie alta decât seara.

Fardarea obrajilor

Este indicată în cazul unui ten șters, gălbui. Sunt persoane care trebuie să învioreze o carnație prea palidă și prea ștearsă, mai ales aseara. Când folosim fardul sub formă de cremă, vom avea grijă să-l aplicăm pe obrazul dat cu cremă, înainte de pudrare. Se așteaptă câteva clipe, pentru ca pielea să aibă timp să absoarbă fardul, apoi se pudrează. Fiecare persoană trebuie să țină seama de tipul de față pentru a-l corecta prin fard. Pe o față rotundă, fardul de obraz va fi aplicat pe pomeți, imediat sub ochi și aproape de nas, pentru a da feței lungime. La un obraz cu pomeții proeminenți, fardul de obraz se va aplica pe partea de deasupra, evitând scobiturile.

Pe un obraz oval se va aplica fardul de obraz sub formă de triunghi de la tâmplă spre nas și apoi înspre urechi. La o față lată se vor farda pomeții mergând în jos. Pe o față prelungă, ascuțită, fardul se va întinde spre tâmple, pe o porțiune destul de lată, evitând apropierea de nas și centrul feței. La ținuta de seară, fardul de obraz se va aplica aproape de ochi, pentru a intensifica strălucirea.

Un retuș discretFondul de ten se indică persoanelor a căror piele lasă de dorit și doresc să-și ascundă unele mici defecte. Se recomandă seara, la ocazii, când dorim să dăm tenului mai multă strălucire. Dacă nu avem însă o îndemânare deosebită, este mai bine să renunțăm, deoarece de aplicarea acestei creme depinde naturalețea machiajului. Astfel, dacă este pusă într-un strat prea gros sau dacă nu este întinsă în mod egal, rezultatul care se obține este contrar celui urmărit.

Fondul de ten se aplică pe obrazul dat cu cremă sau cu bază de machiaj, se aplică fondul de ten pe frunte, pomeți, bărbie, nas, gât și apoi se întinde numai de jos în sus. Se așteaptă câteva clipe, apoi se îndepărtează excesul prin presarea pe față a unui șervețel de hârtie.

Un retuș discretUn retuș discretAplicarea pudrei

Pudra se poate aplica direct pe piele, peste fondul de ten sau pe pielea unsă cu cremă/bază de machiaj. Indiferent de metoda folosită, nuanța pudrei va fi puțin mai închisă decât coloritul pielii. Pentru obținerea unor efecte mai deosebite, se aplică întâi o nuanță mai deschisă și apoi una mai închisă. Pudra se pune din abundență cu un burete sau cu pensula. Excesul de pudră se îndepărtează cu o periuță moale, deoarece a fi bine pudrat înseamnă a avea un ten cu aspect catifelat, fără niciun fel de urmă de pudră.

Pudra compactă se va folosi numai pentru retușuri în timpul zilei. Ea nu se recomandă pentru o pudrare propriu-zisă, dacă pielea este uscată și sensibilă. Pentru ca fardul să nu dăuneze, vom avea grijă să ne demachiem în fiecare seară, lăsând pielea să respire în voie.

Un retuș discretUn retuș discretFardarea buzelor

Culoarea rujului poate fi aleasă și după capriciile modei, dar ea trebuie să se asorteze, în primul rând, la culoarea pielii, a părului, a ochilor, cu rochia. La aplicarea rujului, buzele vor fi uscate, neunse. Se poate începe prin conturarea buzelor cu ajutorul unui creion special, apoi se aplică rujul, pe buza superioară ceva mai mult decât pe cea inferioară. Rujul de buze aderă mai bine dacă, după aplicare, se lasă câteva minute să fie absorbit și numai după aceea se îndepărtează excesul prin tamponare ușoară cu o hârtie de mătase sau cu un șervețel de hârtie. Pentru ca rujul să adere mai bine, buzele vor fi în prealabil pudrate.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.