Te iubeşte cu adevărat? II

Te iubeşte cu adevărat? IITerapeutul de cuplu

Două inimi şi o colibă? E punctul de pornire.

Niciodată să nu mitizezi fazele primelor întâlniri. Rişti să intri în criză la primul obstacol. Pentru a face o relaţie să meargă, trebuie să accepţi şi schimbările.

O relaţie de durată. O relaţie care să reziste în timp nu e imposibilă. Totul e ca ambii parteneri să se străduiască să pună bazele unei relaţii mature. Dar chiar şi o relaţie solidă poate intra în criză. Pentru că se pierde dialogul, partenerii se îndepărtează.

Draga mea, sunt în criză! Stricarea relaţiei poate fi generată de starea de spirit a unuia dintre ei. Poate fi într-o perioadă mai proastă sau poate că descoperă nevoi şi exigenţe pe care nu le avea înainte şi pe care nu le găseşte în relaţia în care este implicat în acel moment. Când lucrurile încep să meargă prost între voi, ar fi bine să-ţi faci un mic examen de conştiinţă: îl asculţi când are nevoie? Îl ajuţi? Îl încurajezi? Dacă răspunsul este „Da”, atunci e posibil ca problema să pornească de la el. Poate că e nesigur pe viitorul vostru împreună, stresat, preocupat de problemele financiare.

Hai să vorbim! Important e să clarificaţi lucrurile. Dacă tu sau el treci printr-o criză singur, s-ar putea forma o lacună imensă de comunicare între voi.semnalele de alarmă sunt clasice: apatie, o anumită suferinţă, dorinţa de a fi singur. Cel mai bine înfrunţi problemele vorbind.

Sfat: dialogul e fundamental! Dacă el nu ia iniţiativa, începe tu discuţia, fără a-l constrânge să analizeze totul. Lucrurile merg mai bine de la sine? Uneori totul se întoarce la normalitate pentru că problema care a generat criza s-a rezolvat de la sine. Dar uneori recuperarea seninătăţii este doar aparentă şi anunţă începutul furtunii.

Psihiatrul

Iubirea? O chestiune de molecule.

Serotomina, ositocina, dopamina – sunt „drogurile” iubirii pe care le produce corpul nostru.

Un fantastic cockail biologic.

Când suntem îndrăgostiţi, în corpul nostru se dezlănţuie un adevărat dans frenetic al moleculelor. Astfel, creşte numărul noradrenalinelor şi feniletilaminelor (care creează senzaţia de cap care se învârteşte) şi a dopaminelor (care ne fac cuiroşi şi disponibili pentru o partidă de sex). Ce se întâmplă însă când relaţia durează de mai multă vreme? Dansul moleculelor continuă, dar se schimbă proporţiile. Se măreşte numărul serotoninelor, care dau senzaţia de linişte şi pace sufletească şi intră-n joc şi ositocina „molecula ataşamentului”. Rezultatul? Sentimentul de siguranţă.

Aici locuieşte seninătatea. Biologii au observat că, la multe specii de animale monogame, ositocina este prezentă în cantităţi ridicate. Aceasta ne dăruieşte liniştea pentru a trăi cu seninătate iubirea. Iar atunci când ne decidem să ne implicăm într-o legătură de durată, organismul nostru începe să producă maimultă. Cu alte cuvinte, reacţiile chimice din organismul nostru ne condiţionează comportamentul, dar şi acestea la rândul lor, sunt influenţate de deciziile noastre.

Sfat: încearcă să fii tu cea care dirijează baletul hormonilor. Pentru că, dacă vrei, poţi contribui la menţinerea ridicată a nivelului moleculelor iubirii. Spre exemplu, pentru a păstra armonia cuplului tău, evită să rămâi fără ositocine. Cum? Destul de simplu: ascultă-ţi mereu partenerul, răsfaţă-l, fii tandră cu el şi distraţi-vă împreună.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.