Care este statutul ideal pe piața muncii?
Piața muncii ne oferă posibilitatea alegerii unui statut. Fie angajat, fie persoană fizică autorizată, fie societate cu răspundere limitată. E interesant cum fiecare consideră alt statut decât cel avut mai bun. Însă puțini au curajul de a face schimbări. Dacă ești nemulțumit de statutul tău pe piața muncii, poate e momentul să faci o schimbare.
Da, ne e cam frică de schimbări. Dar consider că avem nevoie de multă documentare în avans și puțin curaj. Schimbarea dorită ne poate schimba viața și perspectivele de viitor. Ne poate aduce mai multe satisfacții. Pentru fiecare persoană, statutul ideal pe piața muncii este diferit. E important să fim mulțumiți de noi.
Avantaje și dezavantaje privind statutul de PFA, SRL, angajat pe piața muncii
Am apreciat mereu oamenii care au avut curaj să facă schimbări mari în viața lor. I-am admirat pentru curaj și le-am urmărit parcursul. Unii au reușit, alții încă muncesc să ajungă unde își doresc.
Statutul de angajat
Aici pot să vorbesc din propria experiență. Mulți ani am avut statutul de angajat. La stat, dacă contează. Terminasem facultatea și s-a ivit această oportunitate. Nu era ce mi-am dorit, dar am sperat să apară ceva mai bun între timp. M-am mulțumit mulți ani pentru că era comod. Toate taxele erau plătite la zi de angajator. Ziua de plată era fixă. Zilele de concediu erau clar stabilite și obligatoriu de luat. Aveai siguranța zilei de mâine. Dezavantajul a fost că m-am plafonat neavând posibilitatea de a avansa. Și am acumulat frustrări. Știam că pot mai mult, dar nu aveam motivația pentru a renunța la stabilitate. Apoi a venit criza și timpul a trecut. Însă după 10 de ani de angajat, am trecut la alt statut.
Statutul de PFA
Am oscilat mult între PFA și SRL. Amândouă au avantaje și dezavantaje. Important e să alegi ce ți se potrivește cel mai bine. A fi pfa in 2018 are ca avantaje costuri mici de înființare și de administrare. Contabilitatea poate fi ținută chiar de persoana în cauză. Se depun câteva declarații la ANAF. PFA-urile se pot folosi de bani fără a necesita justificări cu obligația plății dărilor la stat.
La dezavantaje putem discuta despre înființarea unui PFA doar pe baza unor documente care atestă pregătirea în domeniu. Dările la stat trebuie depuse chiar dacă PFA-ul nu are activitate. Dacă se realizează datorii, persoana fizică are răspundere maximă.
Statutul de SRL
Pare a fi ceva complicat, însă nu e deloc. Și eu am fost speriată la început. Și copleșită de acte și documente, dar am înțeles cu timpul. Pentru mine, s-a potrivit mai bine statutul de SRL. Pentru înființare SRL, nu ai nevoie de acte, diplome pentru experiența în domeniu. Alt avantaj ar fi posibilitatea de a alege mai multe coduri CAEN. Deci poți desfășura mai multe activități în cadrul unei societăți. În caz de datorii, fiecare asociat are răspundere limitată în funcție de capitalul depus. Din 2013, societățile cu venituri sub 65.000 euro, plătesc doar 3% impozit pe venit.
La dezavantaje putem spune costuri mai mari pentru înființare firmă, în jur de 550 lei plus 200 lei capitalul social depus. Ca SRL ești obligat să colaborezi cu o firmă de contabilitate acreditată. Pe lângă impozitul pe venit, se plătește 16% impozit pe dividente. Aceasta este forma legală de a lua bani din firmă.
Cumulul de funcții pentru un venit mai mare!
Dacă îți dorești venituri mai mari, ai posibilitatea de a munci în 1-2 locuri. Legea permite să fii angajat cu acte în regulă în mai multe locuri. Însă trebuie respectat programul. Nu mai mult de 48 de ore pe săptămână. Pot fi însă și mici excepții. Despre acestea și alte detalii legate de cumulul de funcții, vă recomand să citiți aici.
si pe mine ma bate gandul de ceva vreme sa fac un PFA, probabil ca voi face la anul, vreau sa trec la altceva!
Momentan eu sunt inca elev, asadar mai am cativa ani pana a putea unul din statuturile de mai sus. Cred ca la inceput voi fi si eu, la fel ca tine, angajat.
Foarte bun articolul si plin de informații! Am avut un SRL acum ceva ani dar l-am închis în cele din urmă si ma tentează si pe mine un PFA 🙂
fiecare statut are si avantaje si dezavantaje si chiar nu stiu ce mi-ar conveni mai mult. La SRL problema nu e ca ma costa mai mult, ci ca trebuie sa am si contabil si nu stiu cat ma costa asta lunar. La PFA zici ca nu am nevoie de asta… Ma mai gandesc.
Cred ca cel mai important lucru e sa alegi ceea ce crezi tu ca ti se potriveste cel mai bine.
Eu inca nu m-am gandit la acest aspect insa mi se pare ca sunt mai multe avantaje daca facem trecerea la pfa sau srl.
Eu momentan stau acasa, ar cam trebui sa ma gandesc ce vreau sa fac pe mai departe.
Nu pot sa zic ca am cel mai bun job, dar este ok. Pentru moment sunt multumita desi recunesc ca-mi mai doresc un job. Sper sa mi se indeplineasca dorintele
Îmi doresc sa câștig mai mult , dar atunci când esti acasă nu prea poți face mare lucru.
Mereu aveam intrebari legatde de PFA si SRL. Tare greu sa stii icnotro sa o iei.
Eu as vrea sa imi fac un PFA. Inca mai analizez situatia.
Eu sunt studentă momentan, iar meseria mea de viitor mă va obliga să lucrez la stat o perioadă destul de lungă de tip. Pot deveni PFA sau SRL după câțiva ani dacă am posibilitatea financiară.
Momentan, părinții au un mic SRL de vreo 15 ani parcă.
Eu am un Pfa de mai bine de 10 ani. Cu toate acestea e doar un part-time pentru mine 😉
Cochetez si eu de ceva timp cu ideea de a-mi face un PFA. Inca nu sunt pe deplin convinsa, dar imi doresc asta
Am trecut de la statutul de angajat la cel de SRL si sper sa ma pot dezvolta.
Eu am avut o firma pana acum un an și totul a fost simplu. In situația de fata nu stau excelent și totuși sper sa se rezolve