Cine ar fi crezut ca sarea ne poate oferi un spectacol si o creatie deosebita? Zacamantul de la Turda s-a format acum 18 milioane de ani si este cunoscut inca de pe vremea romanilor fiind unul dintre motivele pentru care localitatea s-a dezvoltat si dupa ce romanii au parasit Dacia. Se estimeaza ca zacamantul cantareste cam 38 de milioane de tone, iar peretii salinei pot avea o grosime de la 250m pan la 1200m. Cand a fost atestata ? Se zice ca prin anul 1217. In acele vremuri, exploatarea se facea in Camari de Sare, care erau de doua tipuri :
- de exploatare, depozitare si transport pana la apa;
- de transport a sarii pe apa si comercializarii acesteia.
In Salina Turda, nu s-a folosit munca detinutilor pentru extragerea sarii, ci muncitori specializati in taierea acesteia, transportul la suprafata se facea de catre muncitori numiti famuli. Ocnele erau luminate cu lumanari si opaite cu seu. In salina, nu s-a folosit material explozibil si nici utilaje mecanice pentru taierea sarii.
In anul 1853, se construieste Galeria Franz Josef pentru a facilita transportul sarii si se modernizeaza si minele Terezia si Rudolf. Din pacate, Salina Turda se inchide in anul 1932. . In timpul celui de-al II-lea razboi mondial, populatia orasului a folosit salina ca adapost antiaerian.
Trebuie sa stii ca temperatura in salina este constanta de 10-12 grade C, datorita umiditatii de 75-80% cat si datorita concentratiei optime de aerosoli (particule de sare solide foarte fine). Salina a fost redeschisa in anul 1992 si introdusa in circuitul turistic al Romaniei, iar mina Rudolf a fost amenajata ca sala de tratament subterana.
Ce boli trateaza aerosolii din saline ? Salinele reprezinta unul dintre cele mai bune tratamente pentru boli respiratorii: astm bronsic, infectii respiratorii sinuzita.
Salina Turda este compusa din:
- Mina Rudolf – sala trapezoidala numita in termeni tehnici abataj in talpa;
- Mina Ghizela;
- Mina Terezia – mina de tip clopot, aici s-a format un lac subteran si tot aici poti admira cascada de sare de pe peretele nordic al minei;
- Galeria Franz Josef – este o galerie orizontala si timp de cativa ani a fost folosita drept depozit de branza.
Sunt mandra sa va spun ca s-au investit 6 milioane de euro pentru modernizarea salinei. Acum ea cuprinde teren de mini-golf, teren de baschet si de fotbal reprezentand cel mai modern centru de tratament aflat la o adancime de 200 de metri.
Distantele dintre marile orase si obiectivul turistic :
Satu Mare – Turda- 190 km
Oradea – Turda – 177km
Suceava – Turda – 340km
Timisoara – Turda – 320km
Sibiu – Turda – 165km
Brasov – Turda – 265km
Bucuresti – Turda – 430km
Iti recomand sa vizitezi aceasta salina, dar bine imbracat avand in vedere ca temperatura este de 10-12 grade si nu strica sa ai la indemana o sursa de lumina mobila cu toate ca mina este iluminata integral.
Harta:
Tu ai vizitat recent salina ? Ai jucat mini-golf pe acelasi teren cu Elena Udrea ?
brr… 6 milioane de euro nu-i o sum? cam mare? m? rog, nu sunt în m?sur? s? trag pe nimeni la r?spundere vis-a-vis de chestia asta, dar … mi se pare cam mult 🙂
am fost anul ?sta pe-acolo ?i am ajuns ?i la Târgu Ocna, în Moldova. mi-a pl?cut mai mult la Turda,chiar dac? era în lucru. Poate ?i datorit? ghidului de excep?ie pe care l-am avut…
PS: ar ajuta tare mult pluginul subscribe to comments, disqus sau intensedebate acest blog!
este super la salina 🙂