Se apropie ziua de naștere a soțului meu, așa că în weekend am avut musafiri. Toată ziua de vineri am petrecut-o căutând rețete de prăjituri. De fiecare dată, pe lângă tort, mai trebuie să fie o prăjitură, dacă se poate ceva nou, cu atât mai bine. Am decis să fac prăjitura Valurile Dunării pentru că mi s-a părut combinația ideală dintre chec, vișine, cremă de vanilie și glazură de ciocolată!
Pentru blat avem nevoie de 4 ouă, 170 grame zahăr, 350 grame făină, 150 ml lapte, 150 ml ulei, 1 plic praf copt, 1 lingură cacao, 200 grame vișine (eu am folosit din compot, dar de preferat ar fi proaspete). Pentru cremă avem nevoie de 400 ml lapte, 1 plic budincă vanilie, 200 ml frișcă lichidă, întăritor frișcă, 3 linguri zahăr, esență vanilie. Pentru glazură avem nevoie de 150 grame ciocolată cu lapte și 150 ml frișcă lichidă.
Pentru început, dacă avem vișine proaspete, le spălăm bine, scoatem sâmburii și le lăsăm să se scurgă în strecurătoare, dacă avem vișine din compot, le punem la strecurat, după ce am verificat dacă nu a rămas sâmbure în vișine.
Într-un bol, mixăm bine ouăle cu zahărul, apoi laptele și uleiul pe rând, apoi făina amestecată cu praful de copt. Tapetăm tava cu hârtie de copt și turnăm jumătate din compoziție, în jumătatea rămasă adăugăm cacaua, puțin lapte și esență de rom. Turnăm cu grijă aluatul de cacao și apoi presărăm cu atenți vișinele (eu le-am șters în șervețele de bucătărie, mi se păreau prea zemoase).
Dăm tava la cuptor pentru 35 de minute la 130°, când trece testul cu scobitoarea, e gata și o lăsăm să se răcească. Eu o scot din tavă și cât e fierbinte, îndepărtez cu grijă hârtia de copt.
Ne apucăm să preparăm crema de vanilie. Facem budinca de vanilie după instrucțiunile de pe plis sau puteți face budincă de casă din lapte ouă și amidon. Lăsăm budinca să se răcească. Mixăm bine frișca lichidă un minut, adăugăm întăritorul de frișcă și mai mixăm 2, 3 minute. Când budinca e rece, o amestecăm cu frișca, dar NU cu mixerul, ci cu lingura de lemn sau spatula. Întindem uniform crema pe prăjitură și trecem la glazură. Ciocolata o tăiem bucăți mici și o punem la topit împreună cu frișca lichidă. O lăsăm să se răcească bine și abia apoi o punem peste crema de vanilie. Cu ajutorul unei furculițe facem niște valuri în glazură și dăm la rece prăjitura.
E foarte gustoasă, aspectuoasă și are de toate, fructe, cremă, glazură! Vă invit să gustați o bucată de prăjitură!
O săptămână frumoasă!
Prajitura arata tare bine si nu pare deloc greu de facut. De fapt stii unde m-as poticni eu, la gramaje mai ales cand sunt cantitati de genul 75g, in rest folosesc o cana gradata, lingurile si linguritele. Un cantar de bucatarie ar fi bun pentru precizie, tu ai?
Da, eu folosesc cântarul de bucătărie si sunt destul de atenta la gramaje atunci cand fac prima data o prajitura. Apoi imi dau seama ce pot modifica. Gramajele sunt importante la creme si glazuri, prea putin la aluat, blaturi. Dar iti recomand cu drag un cantar de bucatarie digital, te va ajuta mult si te va scapa de emotii.