Rețetă prăjitură cu mere și pateuri cu cașcaval

prajitura-cu-mere

Toamna este anotimpul meu preferat pentru că e ziua mea. Și pentru că e sezonul prăjiturilor cu mere! Deși în ultimul timp, m-am axat pe prăjituri cu ciocolată. Dar a venit momentul să mă bucur de aroma merelor din grădină. Această rețetă de prăjitură cu mere este una simplă, economică, dar extrem de gustoasă. Din aceeași rețetă putem face și pateuri dulci sau sărate.

Avem nevoie de:

1 ou

2 linguri de smântână

jumătate de plic praf de copt

7 linguri de făină

puțină sare

7 linguri de făină

125 grame margarină/unt

1,5 kg de mere

100 grame zahăr

scorțișoară, puțin griș.

Mod de preparare:

  • spălăm merele și le decojim. Dăm pe răzătoarea mare merele și lăsăm să se scurgă zeama.
  • amestecăm oul cu smântâna, adăugăm praful de copt, sarea și făina. Frământăm până obținem un aluat care nu se lipește de mâini. Întindem o foaie subțire.
  • separat amestecăm 7 linguri de făină cu margarină, mai bine decât cu unt. (dacă aveți o problemă cu margarina, folosiți unt). Din aluatul obținut, rupem mici bucățele și peticim foaia de aluat.

1

  • rulăm foaia și o tăiem în jumătate. Suprapunem cele două jumătăți și tăiem din nou în două. Întindem cu sucitorul două foi nu foarte subțiri de dimeniunea tăvii. Eu am folosit tava de la cuptor.

colaj-aluat

  • scurgem merele de zeamă, adăugăm zahărul și amestecăm. În tavă, punem hârtie de copt, prima foaie, presărăm puțin griș pentru a absorbi excesul de zeamă, punem merele, presărăm scorțișoară, puțin griș și punem foaia deasupra. Dăm tava la cuptor pentru 45 de minute la 185º, până se rumenește frumos deasupra.

colaj-prajitura-cu-mere

  • lăsăm să se răcească, tăiem pătrate și presărăm zahăr pudră. E o rețetă cu puține ingrediente, se face ușor și e gustoasă!

Dar iată cum obținem pateuri gustoase din aceeași rețetă!

  • Singura diferență e ca ne trebuie cașcaval ras, gem, rahat, nucă măcinată, ce doriți pentru umplutură. Procedăm la fel ca la prăjitură până la întinsul foilor. Din foaie tăiem pătrate pe care le umplem cu umplutura dorită. Închidem pătratul și presăm ușor cu o furculiță pentru a se lipi bine capetele și să nu curgă umplutura.

colaj-pateuri

  • Punem hârtie de copt în tavă de cuptor, punem pateurile în tavă. Preîncălzim cuptorul la 185º. Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenesc frumos deasupra.
  • Se servesc reci sau calde, sunt la fel de gustoase! Mie îmi plac la nebunie pateurile și optez des pentru această rețetă. Vă invit și pe voi să încercați și aștept pozele în comentarii. Poftă bună! 

 

15 comentarii la „Rețetă prăjitură cu mere și pateuri cu cașcaval”

  1. Imi place ca din acest aluat pot face bunatati pentru toate gusturile si chiar cautam o varianta in care sa multumesc pe toata lumea pentru ca mie imi plac dulciurile si la ai mei le plac produsele sarate.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.