A fi o bună gospodină înseamnă a fi bine organizată, a termina toată treabă în timpul propus. Știu că sună destul de ideal și ireal, dar am învățat asta pe propria mea piele și vă asigur că se poate. Îmi place să am mereu ordine și curățenie în casă, mâncare gătită și un desert delicios pentru musafirii care ne trec mereu pragul.
Când se apropie sărbătorile, toată lumea este înnebunită să spele geamuri, să scoată tot de prin dulapuri, să răstoarne casa cu susul în jos. La final, se trezesc atât de obosiți încât nu se mai pot bucura de sărbătoare și de familie.
Mă întristează faptul că lumea încă nu a înțeles că sărbătorile nu înseamnă doar curățenie și mâncare, ci bucuria semnificației sărbătorii, timpul petrecut alături de familie, de prieteni, de oameni dragi. Bucuria de a fi împreună!
Mereu mă întreabă lumea cum de eu au timp ca în ajun de sărbătoare să merg la coafor? Am ajutor la curățenie? Cumpăr prăjituri și mâncare? Și le explic că mă organizez în așa fel încât în ultima zi să mă ocup doar de mine și de mici detalii prin casă, decorațiuni, flori în vaze în toată casa. Nu am niciun secret, niciun as în mânecă, doar mă organizez din timp.
Trucuri pentru a termina treaba la timp!
- e foarte important să avem în casă toate produsele pentru curățenie – de multe ori ne trezim că vrem să spălăm geamurile, dar nu mai avem soluție, vechea lavetă s-a pierdut, dezinfectantul nu ajunge pentru toată baia. Pentru că nu îmi place să pierd timp prin magazine, eu îmi cumpăr online de aici tot ce am nevoie pentru curățenia casei. Aceste accesorii pentru curățenie sunt extrem de utile, de cele mai multe ori ne încăpățânăm să ne complicăm singuri treaba. De exemplu, lavetele speciale mă ajută să termin spălatul geamurilor, oglinzilor, vitrinelor într-un timp foarte scurt.
- există anumite treburi casnice care pot fi făcute din timp – cum e ordinea prin sertare, pe rafturi, prin dulapuri, spălarea geamurilor și perdelelor, dezinfectarea și igienizarea băilor, schimbarea ghivecelor și a pământului de flori.
- alcătuiește meniul din timp și fă o listă de cumpărături – având un meniu stabilit, vei putea face lista de cumpărături mult mai ușor. Eu îmi întocmesc meniul și notez în dreptul fiecărui preparat ce ingrediente sunt necesare, apoi revin cu lista de cumpărături și notez exact ce am nevoie. În general, când am timp, întocmesc lista pe categorii de produse, mi-e mult mai ușor de urmărit atunci când mă aflu în magazin.
- cumpără din timp produsele care nu sunt perisabile – făină, zahăr, ulei, esențe și condimente, sucuri și băuturi alcoolice, șervețele, decorațiuni, cadouri. În ultima zi, cumpăr legume și fructe, produse din carne, flori.
- organizează pe zile ce anume vei găti – există prăjituri și preparate culinare care se recomandă a se face din timp – cum e salamul de biscuiți, cojile de tarte sau eclere, biscuiții, cornulețele, prăjiturile cu foi. Lăsați pe ultima zi doar preparatele ”sensibile” cum sunt salatele cu maioneză, preparate cu ouă multe, preparate cu carne, supe/ciorbe.
- nu uita de programarea la coafor/cosmetică/manichiură/masaj – după atâta muncă și oboseală, merităm câteva ore de relaxare înainte de marea sărbătoare. Ne va ajuta să uităm de tot greul făcut, iar treaba o vom face cu mai mult spor, știind că la sfârșit ne așteaptă o ședință de relaxare doar pentru noi!
De când sunt la casa mea, an de an am reușit să mă organizez tot mai bine, reușesc să-mi termin treaba la timp, iar ajunul de sărbătoare, mă găsește de fiecare dată la salon pentru relaxare! Voi cum vă organizați înainte de sărbători, cu curățenia, cumpărăturile, prepararea meniului? La ce trucuri și/sau ajutoare apelați?