Anul acesta am hotarat sa petrecem noaptea dintre ani in familie si voi reusi astfel sa imi etalez talentele de bucatareasa, si sa decorez cum am invatat la cursul de bucatari.
Si cum meniul trebuie sa fie complet si sa cuprinda de toate, iata ce iti propun: rosii umplute cu crema de branza, ciuperci umplute, salata de cartofi cu peste (reteta o gasiti aici), bulete de cascaval (preferatele mele), ciorba de burta la miezul noptii, friptura de porc cu legume la cuptor si un delicios tort cu mere si crema fina.
Rosii umplute – delicioase si aratoase
Ingrediente necesare: 10 bucati rosii, 150 grame branza de vaci, 150 grame telemea, 100 grame unt, 50 grame marar, 100 grame salata verde.
Mod de preparare: Rosiile se sorteaza de marime mijlocie, se curata, se spala, se taie capacul, se scobesc cu lingura si se scurg. Mararul se curata, se spala, se zvanta si se taie marunt. Salata verde se curata, se spala si se scurge. Branzeturile se trec prin masina de tocat cu sita deasa si se amesteca cu untul frecat spuma si cu mararul. Se freaca compozitia pana se omogenizeaza. Se umplu rosiile si se aseaza pe un platou prevazut cu salata verde. Rosiile se pot umple si cu salata de vinete.
Ciuperci umplute – de iti lasa gura apa
Ingrediente necesare: 20 ciuperci mari, 1 ceapa mica, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 250 grame carne tocata, 2 linguri cascaval ras, 1 lingurita boia, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala ciupercile si li se scot piciorusele, care se taie feliute. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca marunt. Se incinge o lingura de ulei si se calesc piciorusele taiate, ceapa si usturoiul pana ce se evapora aproape tot lichidul. Se pun intr-un castron, se adauga carnea tocata (dunstuita in putin ulei cu apa) si cascavalul ras, se sareaza, se pipereaza si cu acest amestec se umplu palariile spalate si zvantate. Se unge o forma cu ulei, se aseaza in ea ciupercile umplute, se baga in cuptorul incins la 200°C si se lasa sa se patrunda circa 15 minute.
Bulete de cascaval – preferatele mele
Ingrediente necesare: 100 grame branza de vaci, 100 grame cascaval ras , 100 grame telemea rasa, 3 oua , 1/2 lingurita de bicarbonat de sodiu stins cu lamaie , 50 grame de faina , 1 legatura marar, sare dupa gust , ulei pentru prajit , piper dupa gust
Mod de preparare: Se amesteca bine branzeturile cu furculita pentru a se omogeniza. Se adauga ouale intregi, faina, sarea, piperul si mararul fin maruntit. Se amesteca bine, se adauga bicarbonatul stins. Daca compozitia nu este suficient de consistenta, se mai adauga faina. Se modeleaza din bucati de aluat suluri de 2 cm diametru, care se dau prin faina. Din suluri se taie bucati de aluat din care se modeleaza bulete ca niste bile, pana se consuma tot aluatul. Intre timp se incinge uleiul, in care se introduc pe rand buletele, neinghesuite deoarece cresc la prajit. Se rumenesc, se scot cu spumiera pe o hartie poroasa pentru a se scurge bine de ulei. Se servesc pe platou ornat cu salata verde si putin cascaval ras deasupra.
Ciorba de burta – servita la miez de noapte
Ingrediente necesare: 4 l de apa,1 kg de burta, un picior de vitel sau vaca,zarzavat de supa, 2 foi de dafin, 10 boabe de piper, un morcov, un patrunjelo ceapa intreaga, 2 linguri de otet, 2 galbenusuri, smantana, hrean, sare,mujdei de usturoi.
Mod de preparare: Se spala in mai multe ape si se curata cu sare, pana raman albe, burta si piciorul. Se pun la fiert in apa cu sare, cu un morcov, un patrunjel si o ceapa intreaga, foile de dafin si boabele de piper. Se lasa sa fiarba bine la foc potrivit. Se scoate burta si, dupa ce s-a racorit, se taie in forma de taitei mai grosi. Se procedeaza la fel cu carnea de la picior. Se pun intr-o oala, se strecoara zeama in care au fiert si se lasa sa mai dea in cateva clocote. Se bat galbenusurile cu doua linguri de otet (sau cu o jumatate de lamaie) si se amesteca incet cu zeama din oala. Se gusta de sare si de otet si se serveste fara sa se mai puna pe foc. Se rade hreanul, se pregateste mujdeiul si se pun in boluri pentru fiecare invitat, alaturi de smantana si ardei uite, proaspat sau murat!
Friptura de porc cu legume la cuptor
Ingrediente necesare : 10 cartofi mari, 2 cepe, 3 morcovi, un ardei, 10 felii de cotlet de porc/vita, felii de sunca afumata, condimente (busuioc, rozmarin, sare, piper, boia), 200 ml bulion, si 50 ml vin rosu.
Mod de preparare: Cartofii se curata si se taie in patrate, morcovii in rondele, ceapa felii, ardeiul in felii subtiri. Carnea se bate putin, nu ca si la snitele, si se condimenteaza. In vasul de yena, se pune putin ulei, se pun cartofii si celalalte legume, carnea deasupra si feliile de sunca. Se toarna apoi bulionul si vinul, si se mai adauga putina apa si putin ulei. Se acopera vasul cu foaie de aluminiu si se da la cuptorul preincalzit pentru 40 de minute. Dupa acest timp, se ia foaia de aluminiu si se mai da la cuptor pentru 15 minute pentru a se praji putin.
Tort cu mere si budinca de caramel – un desert fin si racoros
Ingrediente necesare: 4 mere mari, 2 linguri de zahar, scortisoara. Pentru blat 2 oua la temperatura camerei,2 linguri de faina,2 linguri de zahar,150 ml frisca pentru ornat. Pentru crema de budinca: 1 budinca de vanilie, 350 ml lapte
Mod de preparare: merele se spala si se curata merele de coaja si cotor. Se taie in felii subtiri si se aranjeaza in cerc pe fundul unei cratite. Se incalzeste cuptorul la 200°C. Peste mere se pun cele 2 linguri de zahar si scortisoara. Se dau la cuptor aproximativ 20 minute pana sunt aproape coapte. Intre timp, se face budinca. In loc de 500 ml de lapte cat scrie pe pachet se face cu 350 ml. Se scoate cratita din cuptor si se pune budinca peste mere. Se lasa cateva minute. Blatul: Se despart cele 2 oua. Se bat albusurile spuma, se pune zaharul, se bat pana se intaresc iar. Se adauga galbenusurile si faina. Se amesteca usor sa nu se lase. Se pune peste budinca si de la cuptor 25 minute. Tortul se lasa sa se raceasca bine, se da la frigider 2 ore. Se rastoarna pe un platou. Se serveste ornat cu frisca.
Sa nu va lipseasca de la masa strugurii, sampania si buna-dispozitie! Chiar daca sfarsim un an, ne punem speranta ca urmatorul ne va aduce mai multe bucurii!
La multi ani!
wow ce bine suna 😛 cred ca imprumut si eu ideea cu salata de peste cu cartofi 🙂 sa petreceti bine si un an nou voios, cu impliniri si bucurie.
Mie imi place mult pestele afumat! Un an nou plin de bucurii iti doresc!
Superb blog post, I have book marked this internet site so ideally I’ll see much more on this subject in the foreseeable future!
Nu functioneaza link-ul pentru reteta de salata de cartofi cu peste. Suna interesant, poti sa postezi te rog si reteta asta?
Sunt curioasa ce vei pregati anul acesta de Craciun si de Revelion 🙂