Învață să pui sănătatea pe primul loc

Viața de zi cu zi este tot mai aglomerată. Ne plângem că nu avem timp suficient pentru tot ce ne-am dori să facem. Eu spun că totul ține de organizare și prioritizare. Dacă ar fi să dau un sfat ar fi să puneți sănătatea pe primul loc. Tindem să neglijăm sănătatea, spunînd că mereu altceva este mai important. Jobul și casa, familia și activitățile extra, toate sunt bune pentru starea noastră, dar sănătatea este cea mai importantă.

Atunci când simptomele nu încetează să ne deranjeze, ne facem timp și pentru a merge la medic. Știu că la noi în țară, sistemul medical este dificil, personalul nu întotdeauna amabil și empatic, dar interesul nostru primează.

Cum poți să ai grijă de sănătatea ta?

Cel mai important este să conștientizezi acest lucru și să vrei să să ai grijă de tine. Anual, ar trebui să îți faci analize de sânge de rutină, printre altele și hemoleucograma. Dacă suspectezi ceva, poți merge pe analize mai specifice, cum e hemoglobina glicata pentru diagnosticarea diabetului. În funcție de ce anume te neliniștește, poți cere analize suplimentare.

După ce ai primit rezultatele, nu le interpreta singur. Alege să discuți cu un medic specialist. Pune toate întrebările și asigură-te că ai înțeles exact despre ce e vorba dacă există un diagnostic. Respectă cu strictețe ceea ce ți se recomandă să faci, urmează tratamentul și după o perioadă de timp, reia analizele pentru a te asigura că totul este bine.

**Pune preț pe alimentație și hidratare

Starea noastră de sănătate este influențată de alimentație. Trebuie să avem mare grijă ce alimente consumăm și să ne asigurăm că mesele cuprind toate categoriile de nutrienți. Diversitatea este necesară pentru a nu ne sătura de un produs anume, dar și pentru a consuma produse variate.

Consumul de lichide este foarte important și e bine să nu neglijați acest aspect. Apa consumată zi de zi ajută atât la hidratare, cât și la buna funcționare a organismului, dar și la aspectul pielii pe termen lung.

**Odihna este esențială, dar și mișcarea

Ca să ai grijă de sănătatea ta, trebuie să fie un echilibru între alimentație, odihnă și mișcare. Este esențial să înțelegem că corpul nostru are nevoie de odihăn, minim 8 ore de somn pe noapte. Mișcarea, fie că vorbim de sport sau doar plimbări mai lungi, minim 10.000 de pași pe zi, ne ajută să ne pătrăm energia bună.

Timpul este limitat pentru fiecare dintre noi. Însă, repet, e nevoie de organizarea timpului, și astfel reușești să le faci pe toate.

**Timp pentru minte și suflet

Încearcă să faci ceva pentru tine, pentru minte și suflet. Citește o carte bună sau mergi la un film. Participă la cercuri cu diverse teme sau activități, handmade, lectură, craft. O să te ajute să te deconectezi de la job și rutina zilnică de acasă.

Ieși la o cafea, singură sau cu o prietenă. Du-te la expoziție de artă sau la un muzeu, concert, piesă de teatru. Fă shopping dacă îți dă o stare de bine sau plimbă-te doar prin magazine în căutare de idei de cadouri pentru cei dragi, cât mai din timp.

Ai grijă de starea ta fizică și psihică. Pune sănătatea pe primul loc. Dacă tu ești bine, te poți îngriji și de ceilalți. Fii un exemplu pentru cei din jur. Vei motiva mai mulți oameni să aibă grijă de sănătate!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.