Inspiră, expiră corect!

Inspiră, expiră corect!Cine ştie să-şi controleze respiraţia poate reduce considerabil efectele pe care le are stresul asupra sănătăţii. Nu ştii cum să faci? Îţi dezvăluim noi care sunt cele mai simple metode.

Medicii atrag atenţia asupra unui fapt aparent minor: nu ştim să respirăm. Rezultatul: în plămânii noştri nu mai intră sufiecnt aer oxigenat şi, drept urmare, organismul se asfixiază puţin câte puţin. Specialiştii au pus la dispoziţia noastră tehnici de respirat simple şi foarte eficiente pentru a înlătura consecinţele frecvente ale stresului. Apelează la cele patru tipuri de exerciţii de câte ori te simţi neliniştit sau în pragul unei izbucniri nervoase (şi nu numai).

1. Relaxează-te cu respiraţia alternativă

  • Cum procedezi? Apasă nara dreaptă cu degetul mare şi inspiră aer pe nara stângă, numărând până la doi. Blochează şi nara stângă cu arătătorul şi ţine-ţi răsuflarea cât numeri până la opt. Expiră apoi pe nara dreaptă, numărând până la patru. Continuă exerciţiul îb acelaşi fel, începând să inspiri de data aceasta pe nara dreaptă. Repetă de cel puţin trei ori.
  • Beneficiile acestui mod de a respira: Tehnica de respirat permite reechilibrareafluxului energetic în organism, ceea ce înseamnă un mai bun control asupra stărilor emoţionale. În plus, faptul că expiraţia aerului durează de două ori mai mult decât inspiraţia ajută la eliminarea tensiunilor şi, totodată a toxinelor, lucru benefic atât pentru sistemul nervos, cât şi pentru aparatul respirator.

2. Reenergizează-te cu respiraţia purificatoare

  • Cum procedezi: Întinde-te cu faţa-n sus, cu spatele drept şi pieptul relaxat. Începe cu câteva respiraţii profunde, contractând puternic muşchii abdomenului. Împinge diafragma cât mai sus şi scoate aerul cu putere pe nas. Secretul acestei tehnici constă în inspirarea lentă a aerului şi expiraţia rapidă şi sonoră. Repetă aceste două etape de 20 de ori. Respiră normal de 2-3 ori. Apoi, cu bărbia sprijinită pe piept, ţine-ţi respiraţia cât mai mult posibil, dar fără să forţezi. Repetă de două ori.
  • Beneficiile acestui mod de a respira: Medicii afirmă că atunci când u respirăm corect, aerul viciat stagnează în plămâni, împiedicând pătrunderea celui proaspăt şi curat. Aşadar, practicarea în mod regulat a acestui exerciţiu de respirat deblochează diafragma şi realizează un masaj abdominal intern care va favoriza buna funcţionare a ficatului şi a sistemului caardio-vascular.

3. Debalonează-te cu respiraţia abdonimală

  • Cum procedezi? Aşasă-te comod şi pune-ţi mâinile uşor răsfirate pe abdomen la nivelul ombilicului. Inspiră progresiv pe nas până se umflă burtaşi apoi pieptul. Numără până la doi fără să respiri, apoi expiră încet pe gură. Scoate tot aerul contractând muşchii abdominali. Repetă de câte 10 ori, dimineaţ şi seara.
  • Beneficiile acestui mod de a respira: centrul emoţiilor noastre, burta este deseori prima victimă a stresului. În consecinţă, se contractă (simţi un „ghem” în stomac), se umple cu aer, suferă de colite, constipaţii. Prin acest exerciţiu se face un masaj intern al abdomenului care înlătură toată tensiunea creată. În plus, inspiraţiile profunde ajută la refacerea tranzitului normal. Se poate spune că această tehnică este un aliat al siluetei tale.

4. Alungă durerile de spate cu respiraţia conştientă

  • Cum procedezi: Întinde-te pe spate, cu capul pe o pernuţă şi cu un prosop făcut sul sub genunchi. Inspiră pe nas, umflând cât mai mult abdomenul, apoi pieptul. În umătoarea etapă, expiră încet pe gură, retrăgând abdomenul şi lipind de sol partea de jos a spatelui. Ca să fie eficient, acest exerciţiu trebuie făcut timp de 15 minute, dimineaţa şi seara.
  • Beneficiile acestui mod de a respira: Ca urmare a stresului în care trăim, se. Muşchii se contractă dureros, ceafa înţepeneşte, la fel şi mijlocul. Pentru a atenua durerile, obişnuieşte-te să faci acest exerciţiu măcar de două ori pe zi.

În timpul oricărui exerciţiu de respirat este bine să ai o poziţie cât mai comodă, de preferinţă culcat pe spate.

Reguli pentru exerciţiile de respiraţie:

– începe uşor şi continuă să progresezi constant

– încearcă să găseşti o poziţie cât mai comodă şi un loc unde aerul este mai puţin poluat

– ai grijă să nu fii deranjat în timp ce faci exerciţiile

– rezultatele se simt imediat, dar vor fi şi mai mari în timp.

Să respiri corect nu este o joacă, însă joaca de-a suflatul te ajută să ai o respiraţie mai bună.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.