S-a făcut atâta vâlvă legat de acest film, încât m-am dus şi eu să-l văd. Trebuie să recunosc că înainte să-l văd, am refuzat să mă uit la trailer sau să citesc cronici legate de film.
Inception este un film american de science fiction, regizat şi produs de Christopher Nolan. În rolurile principale, îl regăsim pe Leonardo DiCaprio alături de Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy, Tom Berenger şi Michael Caine.
DiCaprio are rolul lui Dom Cobb în film, un hoţ care extrage informaţii, idei din subconştientul victimelor atunci când acestea dorm. Această viaţă îl ţine departe de copii. Pentru a-şi recâştiga dreptul de a-şi vedea familia, primeşte o ultimă sarcină: aceea de a induce o idee în mintea unui client.
Inception a fost pentru prima dată dezvoltat de către Christopher Nolan, bazat pe noţiunea de a explora ideea cum că oamenii împart un spaţiu atunci când dorm – introducerea unui spaţiu de visare şi de a împărţi un vis. Asta ne dă posibilitatea de a accesa subconştientul unei persoane. Când a scris scenariul pentru Inception, Nolan s-a bazat mult pe lucrările lui Jorge Luis Borges.
Nolan a început să se gândească la aceste idei de la vârsta de 16 ani. Azi există tehnologie care ne permite să intrăm în visul unei persoane şi chiar să împărţim acel vis.
Dezvoltarea acestei idei a început cu 9 ani înaintea lansării filmului. În anul 2001, Nolan a scris un document de 80 de pagini despre hoţii de vise, pe care l-a prezentat casei de producţie Warner Bros. Povestea iniţială era despre un jaf, inspirat de visarea în stare lucidă şi incubarea viselor. Simţind că are nevoie de mai multă experienţă pentru acest film, Nolan a început să lucreze la filmele “Batman Begins”, “The Prestige” şi “The Dark Knight”. Înainte să prezinte scenariul la Warner Bros, Nolan a avut nevoie de 6 luni pentru a-l pune la punct şi a-l finalizat în februarie 2009.
Filmarea s-a extins pe 4 continente, în 6 ţări, şi a început în Tokyo, în iunie 2009, ultima scenă filmându-se în Canada la sfârşitul aceluiaşi an.
Compozitorul Hans Zimmer a folosit părţi din melodia lui Edith Piaf “Non, je ne regrette rien”.
Iniţial bugetul pentru Inception a fost de 160 milioane de dolari, şi a fost împărţit între Warner Bros şi Legendary Pictures.
Premiera filmului a fost la Londra şi în prima zi a strâns 21 de milioane de dolari, iar în weekend încasările au depăşit 62 de milioane.
Mie mi-a plăcut mult filmul, ideea este foarte interesantă, tentantă, chiar!
Dacă totuşi vreţi să vedeţi trailer-ul înainte de a vedea filmul pentru a vă convinge că merită, vă invit să-l vedeţi aici.
Nota primită de film a fost 8,9, eu aş zice 9,2, voi ce ziceţi?
Eu zic ca acest film merita mai mult de 9.2… si ma refer la aceia dintre noi care au inteles ideea intregului film prezentata in cateva secunde in ultima scena…. probabil ca aceeia care nu prind ideea vor cota filmul ca fiind tipic, eventual banal…. dar finalul e sublim!
imi plac filmele cu twist la final! 🙂
stii tu, Anca, multi vad, putini pricep si apreciaza!