In cautarea fericirii

happyPot invata cum sa fiu mai fericit?

Cred ca multi dintre voi ati vazut filmul, “The pursuit of happiness” in care personajul interpretat de Will Smith trece peste momente de deznadejde, lupta cu inversunare si crede cu tarie in visul sau. El se afla in cautarea fericirii, intrebandu-se mereu ce ii face pe oameni fericiti, care sunt ingredientele minune si daca el poate fi fericit.

Eu am fazut filmul acum o ora  abia si regret. Regret enorm ca nu l-am vazut mai demult.  Este un film extraordinar despre perseverenta, credinta si valori.

Bineinteles ca mi-am adresat urmatoarea intrebare: “Pot invata sa fiu fericit?”

In cartea sa, “The pursuit of happiness” (”In cautarea fericirii”), David Myers spune ca da.

Iata si cele 10 sugestii oferite de el in vederea amplificarii fericirii din viata noastra:

  1. Realizati ca fericirea de durata nu vine in urma unui succes. Oamenii au capacitatea de a se adapta la circumstante schimbatoare – chiar si la bogatie sau dizabilitati. Deci bogatia este ca si sanatatea: absenta sa aduce neplaceri, dar prezenta sa nu garanteaza fericirea.
  2. Controlati timpul personal. Oamenii fericitii au control asupra propriilor vieti. Este important sa va setati scopuri si sa le “spargeti” in obiective zilnice. Desi de multe ori supraestimam cata activitate putem realiza intr.-o zi  (acumuland frustrari), de obicei subestimam cate putem realiza intr.-un an, avand in vedere putinul progres pe care il percem zilnic.
  3. Purtati-va ca si cum ati fi fericiti. Alegeti o expresie fericita a fetei. Purtati-va ca si cum ati avea o inalta stima de sine, ca si cum ati fi optimist. Actiunea propriu-zisa poate declansa emotia.
  4. Cautati sa realizati activitati care va stimuleaza abilitatile. Oamenii fericiti adesea experimenteaza asa numita “stare de flux” – a fi absorbit intr.-o sarcina care te provoaca fara sa te copleseze. Cele mai scumpe moduri de a petrece timpul liber (a sta pe un yaht) adesea aduc o mai mica experienta a starii de flux decat gradinaritul, socializarea sau munca artistica.
  5. Faceti exercitii fizice. O multitudine de cercetari arata ca exercitiile de aerobic nu numai ca promoveaza sanatatea si energía ci si reprezinta un bun antidot pentru depresia usoara si anxietatea.
  6. Oferiti-i trupului tau atata somn cat are nevoie. Oamenii fericiti traiesc vieti active si totusi rezerva timp pentru somnul de regenerare.
  7. Acordati prioritate relatiilor apropiate. Relatiile aprópiate cu cei care tin la dumneavoastra va pota juta sa treceti peste perioade dificile. Confidentele si increderea sunt bune pentru suflet si trup. Rezervati-va timp pentru a cultiva relatiile apropiate.
  8. Focusati-va si asupra altor oameni in afara de dumneavoastra. Ajutati-i pe cei care au nevoie. Fericirea mareste altruismul (cei care se simt bine fac bine). Dar a face bine de asemenea, te face sa te simti bine.
  9. Deschideti un jurnal al recunostintei. Aceia care acorda putin timp zilnic pentru a reflecta asupra aspectelor pozitive ale vietii lor (sanatatea lor, prietenii, familia, libertatea, educatia, natura din jur, etc.) experimenteaza o stare de bine.
  10. Ingrijiti partea spirituala a dumneavoastra. Multe studii arata ca oamenii activi din punct de vedere religios sunt mai fericiti si gasesc mai multe strategii in perioade de criza.

Nu sunt adepta retetelor minune, a strategiilor in 10 pasi, insa cred ca aplicand macar una dintre cele 10 sugestii ale lui David Mayers ne crestem sansele macar cu 10% de a fi mai fericiti.

Vorba aceea “It’s not rocket science”. Cred totusi ca pentru a functiona cu adevarat ele trebuiesc repetate. Nu ne putem astepta sa schimbam intr-o zi comportamente exersate in ani.

La cat mai multe experiente minunate pentru amplificarea fericirii in viata voastra!

Alexandra Gorea, psiholog ASCU.

2 comentarii la „In cautarea fericirii”

  1. Eu cred ca aceste lucruri sunt la indemana oricui, se cunosc in detaliu si sunt cat se poate de adevarate. Problema nu este tehnica, problema sta in mintea oamenilor care citesc aceste sfaturi.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.