Idei pentru meniu festiv

Se apropie sărbătorile de iarnă și fiecare gospodină își face câteva variante de meniu festiv. Există anumite preparate culinare care nu lipsesc de pe masă, mai ales de Crăciun și de Paște. Din casa noastră, la sărbători, nu lipsește un cozonac cu nucă și vanilie, preferatul soțului. De-a lungul timpului, am încercat mai multe rețete pentru că îmi place să experimentez. Sunt atentă la detalii, așa că citesc pe îndelete rețeta cozonac și apoi mă apuc de treabă.

Pentru mine, gătitul este o bucurie, o plăcere, o relaxare. Pot să spun că este unul dintre marile mele pasiuni, motiv pentru care am și făcut un curs de bucătări. Încerc mereu să pregătesc preparate culinare cât mai sănătoase și aromate.

Ce cuprinde meniul meu de sărbători?

Oricât de mult iubim bucătăria italiană, de sărbători, pe masa noastră se regăsesc și preparate tradiționale. Niciodată nu ne lipsesc bulete cu cașcaval, pe care le ador. Am încercat mai multe rețete, cu diferite brânzeturi până am găsit varianta perfectă pentru gustul meu.

Cu ani în urmă, am decis să comandăm platouri de aperitive pentru masa festivă. Anul acesta mi s-a făcut dor de gătit, așa că eu voi pregăti totul. Sunt o fire organizată, așa că mi-am făcut lista de preparate culinare. Am întocmit lista de ingrediente necesare și am achiziționat aproape tot. Iată ce cuprinde meniul festiv pentru Crăciun.

** bulete cu cașcaval, chifteluțe din carne tocată de curcan și șnițele din piept de pui, dar la prăjite, coapte la cuptor,

** chec aperitiv pe care îl fac cu ingrediente în funcție de preferințele soțului, dar nu lipsesc niciodată ciupercile și ardeiul roșu; când am timp, din compoziția de chec, fac și brioșe sărate, mereu dispar primele de pe masa festivă,

** tartă cu de toate, aluatul este de la quiche Lorraine, iar umplutura e diversă, spanac, mărar, ceapă verde, șuncă sau bacon, cașcaval.

Meniu festiv neapărat cu platou tradițional

Un platou cu produse tradiționale nu ne lipsește de pe masa de Crăciun. El cuprinde jumeri, cârnaț proaspăt afumat și/sau prăjit, tobă, caltaboș, mușchiuleț afumat. La acest platou, adaug și tipuri de caș și brânză, pentru că se potrivesc de minune. Nu lipsesc sarmalele cu afumătură, uneori avem și răcituri. Meniul festiv cuprinde și un vin bun. Toate sunt mai bune savurate alături de familie și prieteni dragi.

Să nu uităm de prăjituri

Nu e sărbătoare fără desert, nu-i așa? Spuneam că fac mereu cozonac cu nucă. Vreau să încerc și cu mac, va fi o provocare. Îmi place să pregătesc prăjituri cu foi cu miere de albine, eclere cu cremă de vanilie, ruladă din bezea și neapărat o prăjitură cu ciocolată. Am mereu în frigider și niște fructe, eu simt nevoie de fructe proaspete de sărbători.

Sărățelele nu ne lipsesc de sărbători. Am făcut nenumărate rețete, am încercat diverse combinații. Toate s-au mâncat rapid, așa că mereu pregătesc în cantitate dublă, să fie suficiente.

Tu ți-ai întocmit deja un meniu festiv pentru sărbătorile de iarnă? Sunt curioasă ce vei pregăti.

Lasă un comentariu