Pentru a oferi familiei o hrană sănătoasă şi raţională, femeia are nevoie de unele cunoştinţe elementare despre nutriţie. Ea trebuie să ştie care sunt necesităţile organismului în materie de nutriţie, care sunt factorii nutritivi şi în ce alimente se găsesc. Pentru a da fiecăruia o hrană adecvată, ea trebuie să ştie de asemenea că alimentaţia se face în raport cu vârsta, cu felul activităţii, cu clima, cu condiţiile fiziologice. Numai cunoscând aceste probleme va putea alcătui un meniu care să cuprindă o masă echilibrată, o masă care să acopere toate necesităţile de nutriţie ale organismului.
O masă nu trebuie să fie numai bine alcătuită din punct de vedere al alimentelor pe care le cuprinde, adică echilibrată, ea trebuie de asemenea să fie şi bine pregătită din punct de vedere culinar, după cum se cere să fie şi frumos aranjată.
Gospodina trebuie să dea toată atenţia cuvenită modului de a prezenta preparatele şi de a aranja masa, întrucât de aceşti factori, cât şi de cadrul în care se ia masa, depinde crearea unei ambianţe, care la rândul ei creează o dispoziţie psihică foarte prielnică digestiei.
Studiile lui I.P.Pavlov au arătat marea importanţă a factorului psihic în declanşarea secreţiei gastrice şi în fixarea unor reflexe condiţionate, determinate de senzaţiile vizuale şi olfactive. De aici reiese că masa trebuie să fie prezentată frumos şi într-un cadru cât mai plăcut, iar bucatele să fie aranjate estetic, astfel ca să fie cât mai atrăgătoare.
Savantul sovietic Lorie spunea: „Un rol esenţial îl are cadrul general în timpul primirii hranei. Orice gălăgie, chiar discuţiile cu glas tare, diferite subiecte emoţionante, pot să scadă brusc gradul de utilizare al hranei. E foarte important deci ca masa pe care se mănâncă, vesela, faţa de masă, şervetul, să fie curate şi îngrijite, iar bucatele să fie frumos servite.”
Gospodina trebuie să ştie că o prezentare estetică a mesei constituie o necesitate igienică pentru o bună digestie, pentru o bună utilizare a hranei, deci pentru păstrarea sănătăţii.
Tot în acest scop, gospodina trebuie să vegheze ca discuţiile, în timpul mesei, să nu alunece spre subiecte neplăcute. O discuţie veselă, o muzică plăcută, creează o bună dispoziţie, favorizând digestia.
Şi bun şi repede! Se poate?
Femeia zilelor noastre nu mai poate consacra ore întregi bucătăriei, aşa cum făceau bunicile ei.
Fie că munca ei de acasă este sau nu dublată de o activitate profesională, ea trebuie să facă totul singură, să facă deci totul repede.
Cel mai adesea, se întâmplă astfel: dornică să gătească ceva bun, ia în mână impresionantele colecţii de bucătărie clasică şi, răsfoindu-le, se gândeşte cu regret: „Grozave reţete, dar cine are timp să le prepare?”
Timpul, acest tiran al civilizaţiei noastre!
Dezorientată, femeia se întoarce la sortimentele de conserve pe care industria i le pune la dispoziţie, spre a face bucătăria mai rapidă, la afumături şi mezeluri. Şi totuşi, n-ar trebuie să-şi piardă încrederea în bucătărie care a un domeniu atât de vast, încât fiecare îşi găseşte locul, chiar şi cei mai grăbiţi. A moştenit o sumă de bune cunoştinţe culinare. Să renunţe la ele gospodina? Nicidecum! Să le adapteze modului de viaţă actual. Să facă bucătăria simplificată, dar în acelaşi timp să pregătească lucruri care stârnesc apetitul, şi-ţi fac plăcere să le consumi.
Femeia moderna vrea sa fie o super-femeie de cariera care uita de indatoririle sale primare: familia si bucataria. Este f trist ca multe dintre noi nu realizeaza aceste lucruri…