Efectele nefaste ale alcoolului II

no_alcoholÎn doze mici protejează inima!

Până acum am prezentat efectele imediate ale alcoolului. Dar, care sunt urmările pe termen lung?

Să începem cu cele pozitive: un pahar de vin pe zi este bun pentru inimă.

Aceasta mai ales pentru persoanele care au trecut de 50 de ani. Alcoolul protejează sistemul cardiovascular, şi diminuează riscul de apariţie al maladiei coronariene.

Contrar ideilor preconcepute, acest beneficiu este obţinut indiferent de tipul de alcool consumat (vin, bere, spirtuoase). De asemenea, se pare că ar acţiona asupra colesterolului bun şi asupra coagulării sângelui.

Dar, atenţie! Aceste efect înseamnă un consum de 1-2 pahare pe zi: 20 grame de alcool la bărbat şi 10 grame la femeie.

Consumat în cantitate mai mare, efectul poate fi invers, adică poate apărea riscul de cardiopatie.

Atenţie la combinaţia cu medicamentele!

Consumul de alcool creşte riscul de cancer am ficatului, gurii, faringelui, laringelui şi esofagului.

La marii băutori care sunt în acelaşi timp şi mari fumători, riscul este multiplicat de 15 ori pentru cancerul gurii şi de 44 de ori pentru cancerul de esofag. În ceea ce priveşte ficatul, apare mai întâi ciroza care poate evolua către cancerul de ficat.

Pentru cancerul de sân, relaţia este mai puţin evidentă. Statutul hormonal al femeii şi un consum mai mare de 10 grame pe zi, se pare că intervin în apariţia canceruluide sân.

Din contră, până acum nu s-a stabilit nicio legătură între consumul de alcool şi cancerul de stomac, de pancreas, rinichi, alcool.

Medicamentele nu fac în niciun caz o combinaţie fericită cu alcoolul.

Se cunoaşte efectul sedativ al alcoolului potenţat de unele medicamente cum ar: tranchilizantele, antidepresivele, miorelaxantele sau antihistaminicele. Asocierea cu alcoolul poate antrena o creştere a efectului lor. Trecând prin ficat, degredarea lor este încetinită.

Paracetamolul poate fi periculos pentru alcoolicii cronici, care riscă să facă helatită gravă înghiţind doza maximă autorizată din acest medicament.

Stop ideilor preconcepute!

Alcoolul nu ne încălzeşte! Pentru un moment, alcoolul dă o senzaţie de căşdură datorită vasodilataţiei capilarelor, superficiale, de unde şi roşeaţa care apare în obraji. Aceste senzaţii de căldură către exterior, provoacă o pierdere de calorii, şi deci o scădere a temperaturii centrale.

Alcoolul aduce calorii

Un pahar de vin roşu aduce 70 de calorii. Acestea sunt calorii particulare. Ele nu aduc nici zahăr, nici grăsimi, nici vitamine, ci doar energie pentru a fi consumată imediat. Această energie este utilizată înaintea celei aduse de grăsimi şi glucide, necesară funcţionării celulelor organismului. Rezultă deci o stocare a acestora din urmă, care vor fi utilizate ulterior. Şi de aici până la îngrăşare nu e mult.

Ce cantitate de alcool bem?

Un pahar de vin roşu =15 centilitri

Un pahar de coniac = 3-5 centilitri

O halbă de bere = 25 centilitri

Un pahar de whisky = 5 centilitri

Consumaţi cu moderaţie alcool!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.