Economisiţi cât mai mult timp în bucătărie

dishes-bakeware_330x260Spălat, şters, tocat, gătit, frecat, curăţat… parcă nu se mai termină niciodată! Vă ofer câteva idei pentru a petrece cât mai puţin timp în bucătărie.

Mai puţină mizerie

  • Când aveţi mulţi musafiri, lipiţi o pungă de plastic sub chiuvetă, în care puteţi goli toate vasele murdare. E la îndemână, nu trebuie să vă aplecaţi de o mie de ori şi nu trebuie să goliţi frecvent coşul de gunoi.
  • Păstraţi jeleurile şi mierea în sticle de platic care se pot stoarce, ca cele de ketchup. Veţi scăpa de linguri şi borcane lipicioase.
  • Când marinaţi un aliment, puteţi folosi pungi de plastic, care se închid ermetic, printr-o simplă apăsare, în loc de vase care trebuie spălate. Scuturaţi din când în când punga, pentru ca alimentul să se îmbie bine de sos.
  • Folosiţi mai puţine vase când gătiţi. Pregătiţi sosul de salată în acelaşi vas în care serviţi salata. Radeţi brânza sau caşcavalul pe o folie sau hârtie albă, în loc de farfurie.
  • Când prăjiţi ceva în tiganie, aşezaţi deasupra o strecurătoare de metal pusă invers, pentru a nu lăsa petele de grăsime să se împrăştie în toate colţurile bucătăriei.
  • Pentru ca siropul sau mierea să nu se lipească de lingura sau de cana de măsurat, clătiţi-le cu apă fierbinte înainte de a le folosi.

Când gătiţi

  • Înainte să gătiţi, adunaţi-vă toate ustensilele şi ingredientele de care aveţi nevoie, pentru a nu fi nevoită să vă tot opriţi căutând ceva în cămară, balcon sau chiar să daţi fuga până la magazin.
  • Planificaţi dinainte meniul şi faceţi mai multe treburi o dată. Începeţi să fierbeţi apa pentru paste în timp ce amestecaţi ingredientele pentru sos. Tocaţi, în acelaşi timp, ceapă şi pentru salată, şi pentru felul principal.
  • Pregătiţi întotdeauna suficientă supă, tocaniţă, sos sau chiftele pentru două sau trei zile. E mai uşor să dublaţi cantităţile şi să păstraţi resturile la congelator, decât să gătiţi de două ori.
  • Pentru a tăia mai uşor carnea cu os sau de pasăre în bucăţele, puneţi-o 30 de minute în congelator, până îngheaţă parţial.
  • Înainte de a prepara o maioneză, ţineţi uleiul şi ouăle o oră la temperatura camerei – se vor omogeniza mai uşor şi mai bine.
  • Smochinele şi curmalele lipite se desprind şi se taie mai uşor dacă le ţineţi înainte 2 ore în congelator.
  • Când preparaţi o salată de cartofi, tăiaţi cartofii în bucăţi egale înainte de a-i pune la fiert – vor fierbe mai repde. Pentru un piure, tăiaţi-i în bucăţele şi mai mici.
  • Pentru a înmuia untul mai repede, tăiaţi-l în bucăţele, puneţi.l pe o farfurie şi acoperiţi-l cu un vas care a fost clătit înainte cu apă fierbinte.
  • Fructele uscate se hidratează mai rapid dacă adăugaţi în apă o linguriţă plină cu drojdie de bere.
  • Pentru a curăţa sfecla cu mai mare uşurinţă, lăsaţi-o să fiarbă două ore, apoi puneţi-o imediat în apă rece.
  • Solzii de peşte se curăţă mai uşor dacă îl ţinem înainte 20-30 de secunde într-un vas cu apă fierbinte. Curăţaţi solzii sub apă. Evitaţi astfel să saă în toate direcţiile şi să murdărească întreaga chiuvetă sau masa de bucătărie.

Curăţaţi într-o clipă

  • Pentru a curăţa petele de grăsime din aragaz sau din cuptorul cu microunde, puneţi înăuntru o cană cu apă clocotită şi lăsaţi-o timp de 2 minute – aburul va înmuia petele pe care le veţi putea îndepărta mai uşor.
  • Dacă aţi stropit podeaua cu ulei de gătit sau grăsime, presăraţi imediat sare. Lăsaţi să stea câteva minute, până este absorbită, apoi ştergeţi cu şervete de hârtie.
  • Curăţaţi porţiunile mici şi nesuferite din jurul robinetelor, mânerelor de la aragaz sau frigider cu o periuţă veche de dinţi – vă veţi uşura munca.

Spălatul vaselor

  • Spălaţi câte ceva în timp ce gătiţi şi nu vă veţi confrunta cu un maldăr de vase murdare când aţi terminat. Nu vă grăbiţi să scoateţi din dulap o lingură curată sau o farfurie, ori de câte ori aveţi nevoie – clătiţi-le pe cele murdare şi folosiţi-le din nou.
  • Pentru a curăţa un blender mai uşor, turnaţi în el câteva picături de detergent lichid, umpleţi pe jumătate cu apă fierbinte, acoperiţi şi daţi drumul aparatului – se va curăţa singur.
  • Vă dau de furcă urmele de calcar lăsate pe ibric sau pe vasul de sticlă al filtrului de cafea? Pentru a le îndepărta fără prea mult efort, umpleţi recipientul cu trei părţi oţet şi o parte apă şi aşteptaţi să se dizolve; apoi clătiţi vasul. Iar urmele de calcar de pe fundul şi pereţii unei cratiţe pot fi îndepărtate fierbând în ea coji de cartofi.
  • Nu lăsaţi sosurile să păteze recipientele de plastic! Pentru a preveni acest neajuns, clătiţi-le cu apă rece, nu caldă.

Timpul liber trebuie petrecut alături de cei dragi, nu în bucătărie!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.