Cum ne îmbrăcăm?

Cum ne îmbrăcăm?“Haina face pe om ” sau “nu haina face pe om”. Ambele dictoane sunt discutabile. Dar independent de adevărul lor haina trebuie concepută în aşa fel încât să pună în valoare personalitatea unei femei. Poţi să copiezi aproape identic modelele apărute în revistele de modă fără a deveni elegantă.

Adevărata eleganţă se obţine dintr-un acord perfect între haină, împrejurare şi personalitatea celui care o poartă. Este un al şaselea simţ care le spune unor femei cum să poarte o rochie de doi bani ca pe un model de la o mare casă de modă. Un aforism demn de reţinut în acest domeniu, sună astfel : “mai degrabă puţin mai simplu decât un pic prea încărcat”. E de preferat să vii la un cocktail cu un taior bine croit decât cu o rochie de seară la o banală invitaţie la o cafea. Pentru bărbaţi, mai mult decât pentru femei, putem exprima această primă regulă: “să nu cauţi să epatezi”. Dar şi femeile trebuie să dea dovadă de tact. Nu te îmbraci din cauza cuiva, şi încă mai puţin, pentru a face în ciuda cuiva. Te îmbraci pentru tine!

Să fii elegant nu înseamnă să te preocupi de preţul şi numărul toaletelor, ci de calitate, de croială, de posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderoba ta şi de a le alege astfel încât să nu se demodeze. O persoană cu gust nu poartă culori prea ţipătoare şi aplică legile elementare ale esteticii.

Dacă ai tenul palid, galbenul şi verdele te fac livid. Dacă nu eşti zveltă, trebuie să eviţi creţurile şi cutele, să te fereşti de dungile orizontale dacă nu eşti înaltă, de cele verticale, dacă este foarte înaltă. Când am depăşit o anumită vârstă şi un anumit număr de kilograme, trebuie să ne gândim bine dacă să purtăm în vacanţă pantaloni sau short.

Fiecare perioadă a vieţii are farmecul ei. Tinereţea îşi poate permite îndrăzneli interzise la maturitate. Un om neglijent îmbrăcat poate fi un om cumsecade , dar foarte rar ai timpul şi dorinţa să ghiceşti fondul său de aur ascuns în spatele aparenţelor. Dacă ne gândim la viaţa noastră profesională şi socială, la plimbările noastre pe stradă  vom recunoaşte că simpatia ne este trezită de acele persoane care fac o primă impresie favorabilă. Acest adevăr ne va convinge să acordăm o atenţie deosebită problemei vestimentare.

Haina cea mai veche trebuie şi poate să fie îngrijită. Pentru ţinuta vestimentară ca şi pentru corp prima regulă este curăţenia. O pereche de pantofi pingelită de trei ori este de preferat unei perechi noi nelustruite sau care se află într-un total dezacord cu haina. La fel pentru costumul bărbătesc. Nu e la îndemâna oricui să aibă în şifonier zece costume. Dar oricine poate purta un costum curat şi periat cu grijă.

Eleganţa depinde mult de detalii şi accesorii. Un guler de cămaşă curat şi bine călcată, o cravată asortată ridică valoarea unui costum chiar şi mai modest. În anumite împrejurări, ţinuta este obligatorie. Dacă nu avem costumul cerut şi nu-l putem închiria , e mai bine să renunţăm la invitaţia respectivă.

Când mijloacele financiare ne sunt limitate, e de preferat să cumpărăm puţine haine, dar de bună calitate. Mai ales pentru femei este important să-şi găsească şi să-şi păstreze un stil care să le avantajeaze. Femeile care se îmbracă bine şi pe care le admirăm vă pot marturisi că au învăţat cu greu acest lucru.

Prima regulă (lege) este legată de calitatea şi comoditatea pantofilor şi a poşetei. Aceste două piese de bază vor trebui să fie neaparat de foarte bună calitate. Vom observa că o poşetă cu cât este mai simplă, mai comodă şi cu accesorii frumoase costă mai mult ! O poşetă moale, din piele foarte bună ţine cam 10 ani şi – ciudat – nici nu se demodează ! Faceţi cu inima uşoară această investiţie.

Rochiile, bluzele, fustele, tricourile pot fi şi ieftine şi reuşite. Pantofii, poşetele, curelele,  mănuşile – niciodată. Învăţaţi unde trebuie să faceţi economii în materie de îmbrăcăminte ! Poţi să porţi cea mai scumpă şi mai elegantă toaletă, dar dacă ai o poşetă urâtă şi demodată de plastic veţi fi catalogată ca prost îmbrăcată. Vă rog să mă credeţi !

Treptat, la garderoba de bază se pot adăuga cu măsură câteva elemente noi pentru a fi în pas cu moda. Să facem un efort de voinţă şi să nu cedăm tentaţiei de a cumpăra şi purta lucruri frumoase pe care le-am admirat la o prietenă sau într-o revistă de modă. Rar ne va sta bine cu ele. Să încercăm să ne creăm o rezervă de bani şi să ne cumpărăm haine numai când găsim ceva că vom purta cu plăcere. Nu cumpăraţi haine numai pentru că sunt ieftine. Este o risipă şi nu o economie !

Cel puţin de două ori pe an să facem o severă triere a garderobei eliminând lucrurile pe care nu le-am purtat deloc, care nu ne stau bine sau care s-au învechit. Le facem cadou! Un dulap ticsit de haine nu ne va ajuta deloc să fim elegante. Este mai bine să avem trei bluze impecabile decât şase de o calitate îndoielnică.

Renunţaţi la obiceiul de a vă schimba zilnic din cap până în picioare, îmbrăcând fără discernământ haine care nu vă avantajează, numai de dragul de a vă schimba. Ideea este să purtaţi ceea ce vă stă bine  chiar dacă reveniţi des la aceeaşi ţinută. Feriţi-vă să vă afişaţi cu lucruri mereu noi, cumpărate la întâmplare, crezând că astfel sunteţi elegante.

Arta de a ne îmbrăca presupune şi arta de a alege acesoriile. Un taior gri neutru va părea foarte elegant dacă va fi completat cu încălţăminte neagră, cu poşeta şi cu mănuşile asortate. Dimpotrivă, acesoriile prost alese pot strica efectul celei mai elegante haine. Să nu credeţi cumva că deveniţi o femeie ” chic ” dacă vă străduiţi să vă cumpăraţi poşetuţe de diverse culori asortate – la tot atâţia pantofiori – ieftine şi urâte. Este suficient să aveţi o poşetă neagră, încăpătoare, de bună calitate, din piele. Vă va scoate din încurcătură şi vara şi iarna.

În acelaşi timp, vom avea grijă să alegem cu atenţie podoabele potrivite. Oricât de tentante ar fi, bijuteriile autentice nu se poartă decât în situaţii deosebite. A-ţi pune la gât un şirag de perle dimineaţa, la ora 7, nu este o dovadă de bun gust. Dimpotrivă! Chiar dacă avem multe bijuterii veritabile, nu trebuie să le etalăm pe toate o dată. O vom alege numai pe cea care se potriveşte cu toaleta noastră. Atenţie ! Nu se poartă aur cu argint în acelaşi timp.

În timpul zilei este de preferat să recurgem la acele imitaţii simple cu un design frumos, evitând sticla colorată, strasurile, cu un cuvânt, tot ce este strident, încărcat. Femeile, ca femeile! Dar bărbaţii ? Un bărbat elegant n-ar trebui să poarte nimic altceva în afară de verighetă şi de ceas – eventual un ac de cravată  seara. Preferinţa unora pentru brăţări şi lanţuri groase, din aur sau argint, cu sau fără amulete, pentru cercei chiar reprezintă o opţiune pentru un anumit mod de viaţă. Să sperăm că această modă va trece şi că nu ne vom întoarce la viaţa tribală purtând cu toţi cercei în nas.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.