Cum gestionăm relațiile cu oamenii din viața noastră?

Oamenii din viața noastră există cu un scop. Suntem înconjurați de oameni și nu e plăcut deloc să fii singur. Unii oameni sunt mai dificili, relația cu ei poate fi greu de gestionat, dar fac parte din viața noastră. Alți oameni sunt o adevărată bucurie pentru sufletul nostru și suntem recunoscători că îi avem alături.

Sfântul Nectarie din Eghina spunea ”Dumnezeu nu îți va da oamenii pe care îi vrei, ci oamenii de care ai nevoie pentru a te ajuta, pentru a te răni, pentru a te părăsi, pentru a te iubi și pentru a te transforma în omul care ți-a fost dat să fii”. Am citit aceste rânduri și m-au pus pe gânduri timp îndelungat.

Mi-am analizat relațiile cu oamenii din viața mea

Iubesc oamenii, sunt o fire empatică, altruită, aș face orice să ajut și să sprijin. De fiecare dată mi s-a întors binele făcut, dar de la altcineva. Și aceasta a fost o lecție pe care a trebuit să o învăț și să o înțeleg.

M-am bucurat pentru fiecare om nou pe care l-am cunoscut și a intrat în viața mea. La fel cum am suferit enorm pentru fiecare prieten care a devenit străin fără să înțeleg de ce. Mult timp am căutat explicații, mi-am făcut reproșuri, m-am întrebat unde am greșit. Timpul m-a ajutat să înțeleg că nu e vorba de greșeală.

Putem divorța și de prieteni

Prietena mea, Iva Berghmann, spune că putem divorța și de prieteni. M-a șocat prima dată când am auzit-o spunând așa ceva. Nu, prietenii fac parte din viața noastră, ne leagă amintiri, nu pot pleca din viața noastră. Ba da, ei pot pleca și noi trebuie să le respectăm decizia. Nu trebuie să simțim furie, neputință, frustrare. Trebuie doar să acceptăm. Unii prieteni nu pot fi alături de noi pe viață. Este perfect normal ca ei să fie doar un capitol în viața noastră și trebuie să fim recunoscători pentru acel timp.

Nu putem fi prieteni cu toții

Oamenii sunt diferiți și au idei diferite, iată de ce nu putem fi prieteni cu toții și nici nu e nevoie. Relațiile forțate cu oamenii pot fi un adevărat stres. O întâlnire cu prietenii trebuie să fie o bucurie, o plăcere, nu un disconfort.

E greșit să ne dorim să fim prieteni cu toți cei din jur. În primul rând, timpul și energia nu ne permit asta. În al doilea rând, nu putem rezona cu toți ceilalți și a fi greșit să renunțăm la ideile noastre doar pentru a fi prieteni cu toată lumea.

Relațiile cu oamenii trebuie menținute din plăcere.

Recunosc, mi-a luat ceva timp și putere pentru a accepta cele de mai sus. Mi-am făcut multe mustrări de conștiință când unele prietenii s-au rupt. Am căutat explicații și în lipsa lor, am suferit. Într-un final, m-am consolat înțelegând că așa a trebuit să fie.

Oameni noi au apărut în viața mea. Și mi-am promis că voi fi naturală și sinceră cu toți. Nicio relație nu va fi forțată sau din interes. Respectul va prima, așa trebuie.

Poate fi dificil să gestionăm relațiile cu oamenii, dar trebuie să învățăm. Fiecare om trebuie înțeles și acceptat așa cum e. Dar să nu uităm că relațiile se pot destrăma fără ca cineva să fie vinovat. Pur și simplu, avem idealuri, gânduri diferite. Evoluția fiecăruia este diferită și este normal să ne dorim altceva.

Evitați relațiile cu oamenii doar pentru că trebuie, că așa e frumos. Cât de inconfortabil trebuie să te simți gândindu-te că te întâlnești cu oameni cu care nu mai rezonezi? Nu ne obligă nimeni să rămânem în relații de prietenie cu oameni cu care nu ne mai potrivim.

Cum gestionezi tu relațiile cu oamenii din viața ta? Vrei să fii prieten cu toți și îi accepți oricum? Preferi să ai alături doar prietenii cu care rezonezi?

5 comentarii la „Cum gestionăm relațiile cu oamenii din viața noastră?”

  1. Foarte interesantă abordarea!
    Adevărul este că de multe ori știm cum stau lucrurile, dar facem altceva. În detrimentul nostru, deoarece ne afectează sănătatea. Nu e un mit, e chiar realitatea!
    Am început să păstrez doar oamenii cu care rezonez.

    Răspunde
  2. Odata cu trecerea timpului, toti ne schimbam… de aceea e bine sa intelegem cu cine rezonam si cu cine nu pentru a face fiecare interactiune cat mai placuta si plina de entuziasm.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.