Am ajuns in aceasta vara sa vizitez si Sighisoara. Auzisem atat de multe despre aceasta cetate. Eu am fost putin dezamagita dupa un tur al cetatii. Poate m-as fi asteptat sa fie mai intretinut totul.
Cetatea Sighisoarei este printre cele mai frumoase cetati ale Europei, si alaturi de Castelul Bran, printre putinele locuite si in prezent.
Cetatea medievala Sighisoara are o istorie bogata si interesanta si a fost declarata in anul 1999 monument protejat UNESCO. A fost atestata documentar din anul 1280, sub numele de Castrum Sex, dar originile par a fi mai vechi, cu secole in urma. Cetatea se desfasoara pe doua planuri unul superior si unul inferior. Dupa secolul al XIV lea, numarul populatiei creste, si aici se stabilesc un numar mare de mestesugari. Populatia era bogata, asa se explica costisitoarele ziduri defensive ce au fost inaltate.
Punctele de atractie ale zonei sunt Biserica din Deal, Biserica Manastirii, Casa venetiana, Casa Vlad Dracul, Scara acoperita, Turnul cizmarilor, Turnul cositorarilor, Turnul croitorilor, Turnul cu ceas, Turnul fierarilor, Trunul frangherilor, Turnul macelatilor, Turnul tabacarilor.
Biserica din deal este cel mai valoros monument al Cetatii Sighisoara, aici exista singura cripta cunoscuta din Transilvania ce se afla sub chorul si contine morminte din secolele XVI – XVIII. Aceasta biserica a beneficiat de doua restaurari: prima in 1934 pentru decopertarea vechilor fresce si alta din 1991 pana in 1999, restaurare cu ajutorul Fundatiei Messerscmitt , Munchen, dandu-i infatisarea de azi.
Scara acoperita denumita si Scara scolarilor, reprezenta o scurtatura pentru elevi spre Scoala din Deal. La inceput, ea avea 300 de trepte, azi au mai ramas doar 175.
Turnul cu Ceas reprezinta mandria orasului, punctul de atractie al cetatii. Turnul este inalt de 64 m, ce se prezinta pe 5 nivele, aici se pastra arhiva, depozitul de munitii si trezoreria. Ceasul cu figurine este unic in Romania.
Figurinele ceasului sunt reprezentate de
- un tobosar care bate sferturile de ora,
- o figura enigmatica a unui barbat, cu parul lung, ce avea in maini biciul si securea, reprezentand imaginea calaului,
- 7 papusi asezate pe un disc rotativ ce reprezinta zilele saptamanii,
- zeita pacii cu o ramura de maslin in mana,
- zeita dreptatii cu o balanta in mana,
- zeita justitiei, legata la maini si cu sabia ridicata,
- doi ingerasi ce vestesc ziua si noaptea.
Acoperisul are in varf un glob de aur, deasupra caruia se afla un stalp meteorologic si un cocos care se roteste in bataia vantului. Turnul cu Ceas cuprinde Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara.
Distanta dintre marile orase si obiectivul turistic:
- Satu-Mare – Sighisoara -317 km
- Oradea – Sighisoara – 295 km
- Cluj-Napoca – Sighisoara -147 km
- Timisoara – Sighisoara – 332 km
- Sibiu – Sighisoara – 91 km
- Brasov – Sighisoara – 117 km
- Bucuresti – Sighisoara – 279 km
- Suceava- Sighisoara – 273 km
Cetatea este si gazda a numeroase festivaluri si evenimente culturale, din care amintesc cateva:
- Festivalul Sighisoara Medievala,
- Sighisoara Blues Festival,
- Sighisoara Film Festival.
Harta:
Pana acum nu am avut sansa sa particip la unul dintre aceste evenimente, desi mi-ar fi placut mult.
Tu ai participat la aceste evenimente? Impartaseste-ne parerile tale!