Cernobâl pentru totdeauna

Cernobâl pentru totdeauna

Un om are memoria scurtă. Un atom are memoria foarte, foarte lungă – acesta este mesajul pe care regizorul Allain de Halleux îl transmite lumii întregi prin intermediul filmului său documentar, Chernobyl 4 ever (Cernobâl pentru totdeauna, 2011). În ciuda acestui mesaj, noi, oamenii, uităm sau nu ne mai interesează de accidentul nuclear din 26 aprilie 1986 de la Cernobâl.

Momentan, consecinţele rezultate în urma dezastrului provocat de explozia reactorului 4 al Centralei Atomoelectrice se pot transpune în  câteva cifre: populaţia Ucrainei a scăzut cu 7 milioane din 1991 până azi; speranţa de viaţă a scăzut de la 75 la 55 de ani; doar între 5 şi 10% dintre copii sunt perfect sănătoşi, restul suferă de boli cronice (câte 4-5 boli la un singur copil); 2. 254.000 de persoane au nevoie de îngrijire şi asistenţă medicală constantă, anual; se estimează că 2 milioane de tone de resturi radioactive au fost depozitate în Ucraina – 1 milion se află numai la Cernobâl, în aer liber. Din cauza plutoniului depozitat în sol, specialiştii spun că Zona nu va putea fi locuită timp de secole, chiar milenii de acum înainte.

În 1986, 4000 de muncitori care locuiau în oraşul Pripiat, din vecinătatea Cernobâlului, au fost evacuaţi. Le-au spus că trebuie să plece din oraş pentru 3 zile, i-au urcat în autocare şi nu i-au mai lăsat să se întoarcă niciodată în acel loc pe care ei îl numeau “acasă”. De atunci, doar turiştii mai calcă pământul din Zonă. Câte 3000 de persoane merg în fiecare an să viziteze oraşul mort. Şi poate nu ştiaţi, cum nici eu nu am ştiu până nu am văzut acest film documentar la Astra Film Festival, celelalte reactoare intacte ale Centralei de la Cernobâl au funcţionat până la începutul anilor 2000.

În 1986, imediat după dezastrul nuclear, Uniunea Sovietică a introdus reactorul 4 într-un sarcofag, pentru a opri răspândirea şi contaminarea mediului cu radiaţii. În timp s-a dovedit că acest aşa-zis scut nu este eficient, că a fost fost construit după ureche. În 1997, comunitatea internaţională propune un proiect unic în lume: o construcţie mamut din metal şi ciment care să acopere şi să izoleze total reactorul 4. Deşi s-a dat verde pentru proiect, progresul lucrărilor este foarte lent. Mai mult, se confruntă cu diferite probleme de ordin financiar: 1, 5 miliarde de euro sunt necesari pentru tot proiectul, deocamdată Cernobâlul a strâns 850 milioane de euro de la 30 de ţări. Chiar şi dacă s-ar ajunge la suma necesară şi proiectul ar fi finalizat, noului sarcofag va avea nevoie de întreţinere. Se estimează pentru lucrările de mentenanţă câte 1 miliard de euro/an, timp de 100 ani. Aceştia sunt bani care nu vor aduce niciun profit, aşadar se explică de ce majoritatea statelor se abţin să investească în Cernobâl.

Franţa e ţara care se implică cel mai mult în trista situaţie a Ucrainei. În Chernobyl 4 ever, Allain de Halleux ridică întrebări legate de intenţiile conaţionalilor lui. Ce urmăreşte Franţa, de fapt? Mi-am pus şi eu aceeaşi întrebare şi m-am documentat puţin. La ora actuală, Franţa are în gestiune 58 de reactoare nucleare, care-i asigură 77% din energia electrică (cele mai multe din lume, după SUA – 104). Din 1985 până în anul 2000, francezii aveau în plan să ridice 170 centrale. Se pare că dezastrul de la Cernobâl a pus o pată neagră pe industria energiei nucleare.

Dar, revenind la situaţia actuală a Cernobâlului, oamenii din Ucraina consideră că noul sarcofag doar ar camufla problemele. Structura vechiului sarcofag nu este cunoscută în detaliu, nimeni nu doreşte să intre în reactor să facă cercetări. Nu se ştie nici măcar cât combustibil a mai rămas acolo. Cumva, Centrala este încă “vie”. Luând în calcul toate aceste aspecte, oamenilor le e teamă că în timpul înlocuirii cu sarcofagul cel nou, s-ar putea produce reacţii în lanţ, care ar repeta dezastrul din 1986.

Aşadar, mesajul transmis de Allain prin Chernobyl 4 ever este cât se poate de realist şi susţinut. Atomii au o viaţă foarte lungă şi n-ar trebui să uităm c-a fost Cernobâl.

Filmul documentar Chernobyl 4 ever poate fi vizionat pe YouTube:  partea 1partea a 2-apartea a 3-a şi partea a 4-a.

***

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – si Fundatia Astra Film. Transportul a fost asigurat de Autonom Rent-a-Car.

Sursă foto

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.