Un angajat petrece la locul de muncă între 8 și 10 ore. Unii merg de nevoie, alții merg chiar și cu drag, iar o altă parte merge motivată de anumite beneficii salariale. Oricât de mult ne place ceea ce facem la job, cât de deosebită este echipa cu care lucrăm, contează și partea financiară.
Este important să ne simțim bine la job, dar este important și să câștigăm pe măsura efortului depus. Mai mult decât salariul oferit, contează ce beneficii extrasalariale se oferă. Și până la urmă, angajatul trebuie să fie motivat pentru a-și da cât mai mult interesul la locul de muncă.
Satisfacție la locul de muncă
Inițial se credea că mărirea salariului va duce la o productivitate mai ridicată la locul de muncă. Apoi s-au oferit bonuri de masă pentru a asigura o masă caldă pe zi, la job. Îmi amintesc cum primeam cardurile de masă în format fizic. Cu ani în urmă, le completam cu nume, prenume și codul numeric personal. Apoi au venit gata tipărite. Iar acum ele sunt oferite sub formă de card tichete de masă. Tehnologia este de partea noastră, mai puțină risipă de hârtie, lună de lună.
Angajatorii au început să se gândească și mai mult la starea de bine a angajaților. În pachetul salariul, erau incluse abonamente la săli de sport, la bazin, abonamente private de sănătate.
Spațiu de joacă și relaxare la job
În pauzele de muncă, angajatorii puneau la dispoziție angajaților, camere cu jocuri diverse. Acest loc era menit pentru relaxare, conectare cu alți colegi, dezvoltarea spiritului de echipă.
Dar ofereau și posibilitatea de a juca singur diverse jocuri, de mare ajutor pentru deconectare de la muncă. Întotdeauna mi s-a părut o idee tare faină. Pentru că anumite sarcini sau anumite perioade sunt extrem de aglomerate și de solicitante. Ai nevoie de câteva minute, departe de echipă, de birou, de calculator, pentru a te putea rupe de tot. După minute de joacă, reîntoarcerea la birou, la treabă, este mult mai ușoară și mai productivă.
O zi din săptămână sau lună cu o tematică
Locurile de muncă cu mulți angajați propuneau o zi de socializare și alegeau o anumită temă. Fie ceva tematic în funcție de anotimp, sărbătoare, fie numeau o zi după bunul plac, zi de gogoși, zi de înghețată, zi de fructe.
În spațiul de luat masa, se aduceau preparate culinare și băuturi potrivite și lumea se aduna la o poveste. Astfel se cunoșteau mai bine colegii, socializau, legau prietenii.
Aceste decizii au fost luate deoarece angajații le solicitau atunci când se discuta despre beneficii salariale. Nu întotdeauna o sumă de bani motivează sau crește productivitatea unui angajat. Uneori el are nevoie să se simtă confortabil, adică mobilier și scaun mai bun. Are nevoie de un loc unde să se retragă, să fie singur câteva minute dacă lucrează într-un birou mare, cu mulți colegi. Poate are nevoie de laptop mai performant pentru a fi mult mai productiv.
Consider că este important să se îmbine utilul cu plăcutul și la locul de muncă.
O mică petrecere de ziua de naștere sau cu ocazia unor sărbători. Propunerea de întâlniri înafara locului de muncă și fără a se discuta de job. Discuții periodice legate de beneficii salariale ce pot îmbunătăți pachetul salarial.
Nu renuntați la team building-uri, mi s-au părut întotdeauna o bună idee de cunoaștere. Tu ca angajator descoperi calități la angajații tăi pe care le poți ”exploata” mai bine la locul de mună în favoarea ta. Și aici mă refer strict la binele angajatului, poate fi mutat pe un post mai bun, mai potrivit. Poate fi mai productiv dacă este în echipă cu alți colegi. În aceste team building-uri, oamenii sunt mai relaxați, mai dezinvolți și poți să le vezi toate calitățile și chiar să fie mai deschiși cu managerul.