Amenajarea bucătăriei ideale – marea provocare
Întotdeauna, când ne gândim la casa visurilor noastre, avem o imagine de ansamblu. Când proiectul devine realitate, lucrurile se mai pot schimba. Între timp, în familie poate apare un nou membru. Pasiunile se mai schimbă, chiar și trendurile. Așa se face că la finalizarea casei visurilor tale, unele lucruri pot fi diferite.
Este important să amenajăm fiecare încăpere după bunul plac. Trebuie să ținem cont de utilitatea unei camere. Când vine vorba de bucătărie, există nenumărate variante. E încăperea unde gătim, dar și petrecem timp cu familia, luăm masa cu prietenii. Uneori poate fi și birou sau spațiu de lucru. Cel mai bine ar fi să ne documentăm, deoarece există variate idei pentru amenajarea bucătăriei și ne pot ajuta mult.
Idei și sfaturi pentru a amenaja ideal bucătăria
Există surse de inspirație, nu te sfii să le folosești. Adaptează la ce îți dorești. Nu te grăbi, alocă suficient timp pentru documentare.
✦ Notează ideile, stabilește ce îți dorești neapărat
Amenajarea pare o joacă, dar nu e. Sunt unele lucruri care se mai pot schimba, dacă nu ne plac, dar altele sunt aproape imposibil. Chiuveta, cuptorul, plita necesită lucrări pentru a fi conectate la curent, apă, gaz. Așa că e bine să știm locul lor definitiv.
Întocmește o schiță cu planul bucătăriei. Stabilește locul obiectelor importante. Desenează pe schiță și apoi fă câteva măsurători pentru a vedea dacă toate se încadrează după cum dorești. Un detaliu important ar fi stabilirea exactă a elecrocasnicelor. Necesită multe prize, unele individuale, cu pământare. Cei care realizează mobila nu pot modifica de nenumărate ori proiectul. Mulți își doresc să aibă un cuptor cu microunde deasupra cuptorului pentru că e mai practic. Și e de înțeles, dar trebuie să știe și cei de pe partea electrică, și cei de la mobilă.
✦ Stabilește un buget realist
Costurile bucătăriei trebuie să fie definite de la începutul proiectului. Lista de dorințe depinde și de buget. Ideal ar fi ca bugetul să fie realist la care se poate adăuga un 10% ca rezervă pentru costuri neprevăzute.
Bugetul nu este doar pentru bucătăria în sine. Se adaugă costurile pentru instalații sanitare, cabluri, corpuri de iluminat, pardoseala. Chiar și mici decorațiuni, și forța de muncă. Nu le omite pe acestea din calcul. Suma nu e chiar de neglijat.
✦ Cum se va folosi acest spațiu?
Bucătăria nu mai este locul unde doar gătim. Amenajarea bucătăriei trebuie gândită și în funcție de modul în care încăperea va fi utilizată. În ziua de azi, bucătăria este centrul casei și al familiei. Designul bucătăriei trebuie abordat gândindu-ne că va fi locul pentru gătit și mâncat, dar și loc de joacă și experimente. Poate și un loc bun pentru momentele când lucrezi de acasă. Zona de pregătire, gătit și spălare să fie cât mai apropiate pentru a fi cât mai eficient.
✦ Amenajarea bucătăriei perfecte e posibilă
Acum te întrebi dacă este posibil să amenajezi perfect bucătăria ta. Da, este posibil, cu răbdare, atenție la detalii. Dincolo de alegerile estetice, de la amenajarea bucătăriei trebuie să începeți designul întregii case. Maximizarea spațiului face ca timpul petrecut în bucătărie să fie și mai plăcut.
Ține cont de amplasarea chiuvetei, frigiderului, plitei și cuptorului când mai aproape unul de celălalt. Luați în considerare spațiile de depozitare în zonă. Dulapurile, sertarele, etajerele sunt pentru a avea la îndemână și oale și tigăi, dar și ingrediente și ustensile.
Lumina naturală este un detaliu de care să ții cont. Zona de luat masa și de relaxare trebuie amplasată lângă ferestre. Iar pentru zona de gătit, blatul unde se prepară mâncarea, poți opta pentru bandă led.
✦ Păstrează proporția dintre practic și estetic
Amenajarea bucătăriei înseamnă a păstra echilibrul dintre practic și estetic. Stilul dulapului este important, dar la fel și proporțiile acestuia. Urmărește să creezi un sentiment de simetrie, de exemplu încastrarea hotei sau a aragazului.
Ideal ar fi ca mobila să aibă aceeași înălțime, de preferat până în tavan. Astfel camera vă părea mai înaltă, iat tu vei avea suficient spațiu de depozitare.
✦ Alege culori și nuanțe potrivite pentru bucătărie
Există două categorii de oameni. Unii aleg nuanțe calde, clasice, iar alții aleg culori mai îndrăznețe, deși sunt pretențioase. Îți poți personaliza interioarele dulapurilor cu uși de sticlă, tocurile ușilor, mânerele. Poți jongla cu mobilă de diverse stiluri.
Bucătăria tinde să fie locul din casă plin de viață și mereu ocupat. Trebuie să fie un loc spațios, senin, culorile pereților să fie luminoase, calde, atrăgătoare. Vrei să aduci o notă personală bucătăriei tale? Folosește vopsea pentru a adăuga o pată de culoare. Fața unui dulap, interiorul unui raft, un scaun colorat sau un corp de iluminat colorat. Chiar și electrocasnicele sunt disponibile în nuanțe variate. Alege pata de culoare necesară și potrivită bucătăriei tale.
Cand o sa ne mutam la un apartament mai mare mi-ar placea sa avem o camara in bucatarie.
Eu trebuie sa imi amenajez bucataria pentru ca are acelasi stil de 30 de ani si e cazul sa ii dau un suflu nou, dar ma sperie costurile si nu m-am decis inca ce vreau sa pastrez din vechea bucatarie si ce nu.
Îmi place bucătăria mea. Aș schimba-o cu una mai mare, mai spațioasă. În rest nu as schimba nimic.
Am facut ceea ce mi-am dorit in bucatarie doar ca spatiul mic nu mi-a permis sa fac prea multe articifii. Iubesc bucatariile mare care te ajuta sa-ti creezi tot confortul