Aerul conditionat devine prietenul nostru cel mai bun pe timp de caldura, in casa, in masina, la servici. Dar oare binele care credem ca ni-l face nu este de fapt un rau?
Aerul conditionat ne poate afecta prin mai multe mecanisme. In primul rand, aceste aparate sunt un mediu bun de inmultire al microorganismelor (bacterii, virusuri, fungi), dar si de raspandire rapida a acestora, mai ales in spatiile inchise, in care aerul se recircula.
In 1976, in Philadelphia, s-a produs o epidemie cu Legionella pneumophila, la 200 de imbolnaviri s-au inregistrat 34 de decese. Acest eveniment a atras pentru prima data, in mod serios, atentia asupra pericolelor transmiterii unor afectiuni prin intermediul aerului conditionat. Legionella ataca de cele mai multe ori persoane cu o imunitate scazuta si produce o pneumonie cu evolutie grava. Aparatele de aer conditionat emit mici particule, aerosoli, de origine organica (componente ale microorganismelor) sau anorganica, care au un efect alergic important.
Aerul rece generat de aparatele de climatizare poate provoca afectiuni respiratorii, nevralgii, contractii musculare, intepeniri ale gatului si spatelui, dureri lombare si de coloana, iritatii si congestii ale ochilor.
Unde este bine sa il amplasam ? In locuinte, este bine sa il montam in hol, racind astfel indirect camerele. Evita amplasarea aparatului in dormitoare si, mai ales, in camera copilului, al carui organism este mult mai sensibil la efectele acestuia. La serviciu, trebuie situat la 6-9 metri de birouri, orientat astfel incat fluxul sa nu fie direct spre persoane. Aparatul trebuie setat la o temperatura cu maxim 5-7 grade mai mica decat cea de afara, cel mai bine la 22-24 grade C. Trecerea din exterior in interior nu trebuie facuta brusc, ci dupa o adaptare, de obicei in holul cladirii. Mare atentie la aerul conditionat din masina, care, din cauza spatiului redus, e si mai periculos.