Viața este un șir lung de întâmplări, relații și prietenii. Este inevitabil să nu apară la un moment dat discuții în contradictoriu. Uneori discuțiile pot duce la certuri, cuvinte nepotrivite spuse. Așa se pot rupe prietenii, relații, din ambiția de a nu fi cel care pune capăt discuției într-un mod vesel. Și cel mai greu, este momentul când simți că ai greșit și ar trebui să-ți ceri scuze.
Cât timp suntem copii, părinții ne învață să ne cerem scuze, să spunem ”Îmi pare rău” atunci când greșim sau supărăm pe cineva. Atunci nu înțelegem de ce trebuie să o facem. Spunem forțați de părinți, scuze, dar nu înțelegem și nu simțim. În plus, ni se pare nedrept când cineva ne greșește și nu ni se cer scuze. Din păcate, situația este la fel, din copilărie ca și la maturitate.
Îmi pare rău!
Există câteva cuvinte esențiale în lumea noastră. Mulțumesc! Scuze! Salut! Unii ar spune ”cei șapte ani de acasă”, alții spun ”bunele maniere”. Am fost crescută de părinți și bunici care au dus o viață mai grea. Pentru ei, era o mare rușine să nu saluți, să nu te comporți civilizat cu cineva.
E adevărat că trăiau într-o altă lume, însă regulile și principiile de viață ar trebui să fie considerate, demodate. Simt că s-a pierdut o bună parte din tot ce însemnau bunele maniere. Oamenii se salută cu greu, nu mai auzi un ”Mulțumesc”, cu atât mai puțin, ”Scuze”.
Ce înseamnă să îți ceri scuze?
De ce oamenii au ajuns să nu își mai ceară scuze? Pentru că nu consideră că au greșit, că au jignit sau supărat cu ceva. Pentru că nu le mai pare rău dacă o prietenie se poate destrăma. Și toate acestea mă întristează.
Este atât de important să înțelegem când greșim, să ne asumăm greșeala și să ne cerem scuze. Orgoliul este prea mare, cum să-mi cer scuze, dar nu am făcut nimic rău, nu știu de ce s-a supărat. Vă sună cunoscut, nu-i așa?
A fi matur înseamnă a avea puterea de a recunoaște că ai greșit, că ai supărat pe cineva, chiar fără voia ta. Dar poți accepta că ceea ce ai spus sau ceea ce ai făcut, a deranjat pe cineva. Poți purta o discuție despre ce a deranjat, ca să înțelegi cum stau lucrurile de partea celuilalt. De câte ori, nu am spus ceva și s-a înțeles ceva total diferit?
De ce e atât de greu să recunoaștem că am greșit?
Cred că, de fapt, aici este adevărata problemă. Nu putem admite că am greșit. Nici nu suntem deschiși la comunicare, la o discuție. Se spune că dacă ești nervos, să încerci să nu spui nimic pentru 90 de secunde. Atunci furia trece, nu mai e atât de intens sentimentul de nervozitate și te poți exprima mai bine, mai clar, mai coerent.
Cele mai multe certuri, sunt la nervi, iar apoi orgoliul e prea mare și nu ne putem cere scuze. Preferăm să se rupă relația de tot decât să ne cerem scuze. E greșit, e copilăresc, din punctul meu de vedere. Repet, cred că e un semn de maturitate a recunoaște când ai greșit și a-ți cere scuze.
Nu pune orgoliul tău mai presus de orice. Nu trebuie să avem mereu dreptate, fiecare poate avea punctul lui de vedere. Trebuie să învățăm să acceptăm ce au alții de spus, însă fără a ajunge la contradicții, supărări, jigniri. Cu fiecare cuvânt nepotrivit spus la nervi, din ambiția de a dovedi cine ești, pănâ la ruperea relației, e un drum scurt. Oare merită?
Fără ”scuze” în care nu crezi
Vă spuneam la începutul articolului că părinții au tendința de a obliga copiii să își ceară scuze fără să le explice unde au greșit. Probabil, mulți dintre noi trăim cu acea rușine de a spune ”Îmi pare rău” tocmai din acest motiv. Însă dacă ne considerăm adulți educați, nu se poate să nu recunoaștem când am greșit.
Prima dată e mai greu să îți ceri scuze. Prima dată e mai greu să accepți că ai greșit, că ai supărat, că ai fost înțeles greșit. Nu te costă nimic să explici ce ai vrut să zici și să-ți ceri scuze dacă ai greșit.
Însă dacă nu simți că ai greșit, nu îți cere scuze, se va simți că totul e forțat, iar în sufletul tău te vei simți nedreptățit. De câte ori vei avea ocazia, vei reveni la acel subiect și vei insista că nu ai greșit. Toate acestea vor duce la noi discuții și mereu tot mai aprinse.
Spune ”Îmi pare rău” dacă chiar simți asta, altfel e mai bine să nu o faci, va suna fals și se va simți la fel. Învață să ai capacitatea de a te analiza, înseamnă o bună auto-cunoaștere.
”Îmi cer scuze” poate aduce multe
A îți cere scuze înseamnă atât de mult, atât pentru tine, cât și pentru celălalt. Te va face să te simți mai bine, împăcat cu tine. Acceptarea că ai greșit te poate salva de gânduri negre. Suntem oameni, trecem prin diferite stări. E normal să ne certăm, să greșim, însă la fel de normal este să ne cerem scuze.
Un ”îmi pare rău” la momentul potrivit însoțit de o strângere de mână sau de o îmbrățișare poate face mult! Nu lăsa ca cearta să aducă o distanță prea mare între voi. Nu lăsa cuvintele aruncate la supărare, la nervi să facă mai mult rău decât ți-ai dorit. E important să ne cerem scuze cât de repede, când am simțit că am greșit. Momentul de a cere scuze, nu trebuie amânat prea mult.
Ție cât de ușor îți este să-ți ceri scuze? Lași timpul să treacă și totul să se uite? Preferi să treci peste orgoliu doar pentru a nu-l îndepărta pe celălalt?
*Subiect inspirat de Pagina de Psihologie