Toamna este anotimpul meu preferat pentru că e ziua mea. Și pentru că e sezonul prăjiturilor cu mere! Deși în ultimul timp, m-am axat pe prăjituri cu ciocolată. Dar a venit momentul să mă bucur de aroma merelor din grădină. Această rețetă de prăjitură cu mere este una simplă, economică, dar extrem de gustoasă. Din aceeași rețetă putem face și pateuri dulci sau sărate.
Avem nevoie de:
1 ou
2 linguri de smântână
jumătate de plic praf de copt
7 linguri de făină
puțină sare
7 linguri de făină
125 grame margarină/unt
1,5 kg de mere
100 grame zahăr
scorțișoară, puțin griș.
Mod de preparare:
- spălăm merele și le decojim. Dăm pe răzătoarea mare merele și lăsăm să se scurgă zeama.
- amestecăm oul cu smântâna, adăugăm praful de copt, sarea și făina. Frământăm până obținem un aluat care nu se lipește de mâini. Întindem o foaie subțire.
- separat amestecăm 7 linguri de făină cu margarină, mai bine decât cu unt. (dacă aveți o problemă cu margarina, folosiți unt). Din aluatul obținut, rupem mici bucățele și peticim foaia de aluat.
- rulăm foaia și o tăiem în jumătate. Suprapunem cele două jumătăți și tăiem din nou în două. Întindem cu sucitorul două foi nu foarte subțiri de dimeniunea tăvii. Eu am folosit tava de la cuptor.
- scurgem merele de zeamă, adăugăm zahărul și amestecăm. În tavă, punem hârtie de copt, prima foaie, presărăm puțin griș pentru a absorbi excesul de zeamă, punem merele, presărăm scorțișoară, puțin griș și punem foaia deasupra. Dăm tava la cuptor pentru 45 de minute la 185º, până se rumenește frumos deasupra.
- lăsăm să se răcească, tăiem pătrate și presărăm zahăr pudră. E o rețetă cu puține ingrediente, se face ușor și e gustoasă!
Dar iată cum obținem pateuri gustoase din aceeași rețetă!
- Singura diferență e ca ne trebuie cașcaval ras, gem, rahat, nucă măcinată, ce doriți pentru umplutură. Procedăm la fel ca la prăjitură până la întinsul foilor. Din foaie tăiem pătrate pe care le umplem cu umplutura dorită. Închidem pătratul și presăm ușor cu o furculiță pentru a se lipi bine capetele și să nu curgă umplutura.
- Punem hârtie de copt în tavă de cuptor, punem pateurile în tavă. Preîncălzim cuptorul la 185º. Dăm tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până se rumenesc frumos deasupra.
- Se servesc reci sau calde, sunt la fel de gustoase! Mie îmi plac la nebunie pateurile și optez des pentru această rețetă. Vă invit și pe voi să încercați și aștept pozele în comentarii. Poftă bună!
Pateuri!!! Cand ai facut? Unde am fost? De ce nu imi amintesc gustul? :O
O sa primesti si tu cadou! Surpriza!
Sunt delicioase retetele tale, trebuie sa le incerc si eu! Prajiturile cu mere sunt printre preferatele mele.
Vai ce rau m=am nimerit, e 12 noaptea si eu pe la mancare , nu e bine, arata tare yammy
Imi place ca din acest aluat pot face bunatati pentru toate gusturile si chiar cautam o varianta in care sa multumesc pe toata lumea pentru ca mie imi plac dulciurile si la ai mei le plac produsele sarate.
daca e vorba de pateuri, ma bag! imi plac foarte mult, mai ales cele sarate. cat despre prajitura cu mere… mai repede ma indrept spre cea cu dovleac
Mmmm, ar merge o plăcintă /prăjitură cu mere.
Cred că maine ar fi potrivită. Mă gândisem la altceva dar rețeta ta m-a făcut să mă răzgândesc.
Și așa am multe mere 🙂
Si eu sunt fana placinta cu mere, dar reteta asta n-am mai facut-o, o voi incerca in weekend-ul asta!
Imi plac prajiturile cu mere dar in varianta asta chiar nu am mancat. Am sa testez si eu retata, pare usor de facut.
arata ca chirostele mele,cred ca trebuie sa le storci bine sa nu se desprinda la copt.
O reteta pe care am s-o incerc chiar maine! Imi place cum arata si cu siguranta sunt si foarte gustoase!
Multumesc pentru reteta!
Foarte usoara reteta. Am s-o incerc si eu pentru ca imi plac prajiturile cu mele, dar si pateurile. Mai nimerit la fix cu reteta asta
Am facut luna aceasta atat de multe placinte si pateuri…yam! Arata bine !
Asa pofta ce mi s-a facut de prajitura cu mere incat am dat fuga la patiserie sa-mi cumpar! 🙂
Si eu ador prajiturile cu mere. O sa incerc reteta ta. Pare foarte usor de facut si arata yammy.