Ziua de vineri este bântuită de o întrebare ”Ce gătim în weekend?” Și atunci începem să căutăm idei noi pe bloguri culinare de încredere.
Pentru că nu îmi place să gătesc de mai multe ori același fel de mâncare, încerc ca în fiecare weekend să testez o nouă rețetă. Aici îmi asum un risc, nu toate rețetele sunt corecte și exact explicate.
Și tot căutând pe internet, am ajuns la două dintre site-urile dragi mie, Dulciuri fel de fel și Bărbat la cratiță și am hotărât să experimentez câteva rețete, că tot e weekend și am mai mult timp la dispoziție.
Cartofi gratinaţi – reţeta originală o găsiţi aici – 7-8 cartofi medii, 200g mozzarella proaspătă, sare și piper, ierburi de provence, condimente după gust, eu pun și busuioc și oregano.
Curățăm cartofii, îi tăiem în jumătate și îi punem la fiert în apă cu sare. Preîncălzim cuptorul la 120 grade pentru 20 minute. Când cartofii sunt pe 3/4 fierți, oprim focul și îi punem în strecurătoare. Luăm un vas de yena, îl ungem cu unt și tapetăm cu pesmet. Punem cartofii în vas, condimentăm după gust, și acoperim cu un strat de mozzarella. Dăm vasul la cuptor la foc mediu, 80-100 grade, până se topește mozzarella și se aurește ușor deasupra.
Sufleu de pui cu caşcaval – reteta originală o găsiţi aici – eu am folosit 1 piept de pui, 200 grame mozzarella, 200 grame caşcaval, 2 linguri smântână, 4 ouă, 3 linguri faină, sare şi piper, puţin chilli, busuioc.
Tăiem cubuleţe pieptul de pui şi brânzeturile, adăugăm condimentele, apoi smântâna şi gălbenuşurile de ou, amestecând bine după fiecare, iar la sfârşit adăugăm făina cernută. Albuşurile le batem spumă tare cu un pic de sare, şi adăugăm peste compoziţia cu carne, şi amestecăm uşor cu o spatulă, de jos în sus. Luăm un vas de yena, îl ungem bine cu unt şi tapetăm cu pesmet, şi apoi turnăm compoziţia, dăm la cuptor la foc mediu, 120 grade, pentru 40-50 de minute până se rumeşte frumos deasupra.
Tort Pădurea Neagră – reţeta originală o găsiţi aici – avem nevoie de un blat de tort cu cacao, 2 borcane compot de vişine de 500 sau unul mai mare, 400 grame mascarpone, 200 grame zahăr, o lingură făină.
Puteţi folosi blat de tort din comerţ, dar dacă aveţi puţin timp şi energie, vă recomand să încercaţi acest blat de tort, de care eu am fost foarte mulţumită.
Avem nevoie de o cană de făină, 5 ouă, 3/4 cană zahăr, 5 linguri ulei, 5 linguri apă, un plic de praf de copt, un pic de sare, 2 linguri de cacao, esenţă de vanilie şi de migdale. Dacă vă place nuca, puteţi adăuga 2 linguri de nucă măcinată.
Spălăm bine ouăle, separăm albuşurile de gălbenuşuri. În vasul în care am pus gălbenuşurile adăugăm uleiul, apa, zahărul, sarea şi esenţele, mixăm bine până se topeşte zahărul. În alt vas, batem bine albuşurile, şi apoi turnăm peste compoziţia de gălbenuşuri. Este foarte important să nu ne grăbim, să amestecăm bine cele două compoziţii, încetişor, de jos în sus, şi compoziţia să rămână pufoasă. Separat amestecăm făină cu praful de copt şi cacaua, şi începem să adăugăm în compoziţia blatului, amestecând uşor.
Tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort rotundă, cu diametrul de 24 cm. Încingem cuptorul şi băgăm blatul de tort la la copt pentru 40 de minute la 150- 170 grade. Putem verifica cu o scobitoare dacă blatul este copt, dacă aceasta iese uscată, blatul este copt. Lăsăm blatul să se răcească şi apoi îl tăiem în 2 sau în 3 după preferinţă.
Crema pentru tort: într-o cratiţă punem 200 grame zahăr şi 3/4 din sucul de compot şi lăsăm pe foc până când se topeşte zahărul, când începe să fiarbă sucul, adăugăm o lingură de amidon dizolvat în puţin suc. Amestecăm continuu până când începe să se îngroaşe şi adăugăm vişinele din compot. Lăsăm jeleul de vişine să mai fiarbă 5 minute, după care luăm cratiţa de pe foc şi lăsăm să se răcească.
Mixăm bine crema de mascarpone şi începem montarea tortului. Pe tava pe care montăm tortul, punem câteva picături de miere, pentru a-i oferi mai multă stabilitate tortului. Însiropăm prima felie de tort cu sucul de la compot, punem un sfert din crema mascarpone, şi apoi un sfert din jeleul de vişine, şi repetăm operaţiunea cu a doua şi a treia felie de tort. Pe ultima felie de tort, putem presăra fulgi de ciocolată. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore, de preferabil peste noapte.
Voi ce mai gătiţi în weekend?
Aţi testat reţetele recomandate de mine?
Sursă imagine
Mancare de gutui !! yummy…
Ne dai și nouă rețeta? Sună interesant.