Stilul de viață sănătos – dieta Montignac m-a învățat să gătesc legumele sub diferite forme. Am descoperit că rețetele cu vinete sunt preferatele mele. Recunosc că preferam legumele congelate din magazin. Apoi m-au atras legumele proaspete, colorate, de pe tarabele aprozarului din apropierea casei. Și m-am gândit că e momentul să renunț la cele congelate și să-mi fac singură amestecul din legumele preferate. Gustul legumelor proaspete nu se compară cu al celor congelate. În plus, poți combina doar ce îți place. Din păcate, majoritatea mixurilor conțin porumb, orez, care nu e ok în dieta Montignac.
Am descoperit vinetele!
Recunosc că vinetele pentru mine înseamnau doar salată de vinete. Niciodată nu m-am gândit să le prepar altfel. Însă pentru că un stil de viață sănătos ne impune să mâncăm multe legume, am învățat să le gătesc și altfel.
Cum prepar acum vinetele?
- rulouri din vinete, simple sau umplute;
- vinete pane, sub diverse forme: felii rotunde, bastonașe;
- mix de legume la cuptor;
- în sosul de paste.
Mix de legume la cuptor
- Avantajul acestei rețete e că puteți alege legumele preferate. Servite calde și proaspete sunt un deliciu.
- Dezavantajul e că reîncălzite nu mai sunt la fel de gustoase. De aceea, vă recomand să faceți exact cât mâncați.
Ingrediente necesare:
- 2 cartofi dulci,
- o vânătă,
- o ceapă roșie,
- usturoi,
- un zucchini,
- un gogoșar/ardei roșu,
- sare, piper, oregano, ulei de măsline, zeama de la lime.
Mod de preparare:
- curățăm legumele de coajă, le spălăm bine și le tăiem în cuburi sau fâșii. Le punem într-un bol și punem condimentele. Lăsăm 15 minute să se pătrundă aromele, apoi punem mixul de legume în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Avem grijă ca legumele să nu fie suprapuse. Dăm tava la cuptor pentru 25 de minute, la 180ºC, pe opțiunea căldură de sus și jos, iar la sfârșit câteva minute de gril.
- se servesc calde ca și garnitură alături de pulpe de pui sau un cașcaval pane, un sos de iaurt acrișor!
Vinete pane la cuptor
Sunt abonată la câteva site-uri cu rețete video, fur câteva idei, combin cu ce ne place nouă și obțin o rețetă gustoasă, nouă și conformă.
Ingrediente necesare:
- o vânătă,
- câteva felii de șuncă/mușchi file,
- cașcaval/telemea,
- bulion/roșii,
- 2 ouă,
- pesmet.
Mod de preparare:
- Curățăm de coajă vânăta și o tăiem felii. Dăm feliile de vinete prin ouăle bătute cu puțină sare și piper, apoi prin pesmet și le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Punem puțin bulion pe fiecare felie, adăugăm șunca și cașcavalul răzălit. Puteți pune deasupra felii de roșii sau ceapă roșie.
- Dăm tava la cuptor pentru 30 de minute la 200ºC, 30 de minute.
Prima varianta am incercat-o, dar sub forma de Ratattouille.
A doua nu am incercat-o, dar e in plan de ceva vreme.
Să-mi spui dacă îți place după ce faci.
Vinetele pane arata bestial si ma retine doar partea cu pesmetul. Este un pesmet special ptr dieta? Sau e facut din pâinea conforma…uscata si mărunțita? Eu sunt de doar 3 saptamani adepta acestui mod de viață.
Oricum, eu una îți multumesc ca publici astfel de retete ptr ca uneori chiar nu stiu ce sa mai gatesc in stil Monti.
Este pesmet normal, am considerat ca nu e o abatere prea mare, avand in vedere ca se foloseste o cantitate mica. Dar poti sa-ti faci din paine uscata integrala sau poti folosi faina de tarate. La inceput, si mie mi se parea complicat. Apoi am inceput sa caut retete si le adaptam pe cele ~traditionale~. Acum am deja aproape 2 ani de Monti si sunt incantata.
O sa incerc sa mai pun retete si meniuri ca sa iti fie mai usor!
Spor la slabit si rabdare multa!