Vieți scandaloase de Ian Graham recomandare lectură

Vieți scandaloase Curtezane, concubine și amante celebre de Ian Graham

Istoria are părți despre care învățăm la școală. Însă istoria are o parte ascunsă. Viața intimă a oamenilor care au condus lumea ne este dezvăluită în această carte. M-a surprins cât de bine este documentată cartea. Conține detalii precise, intimități interesante și ne introduce în lumea din spatele regilor.

vieți scandaloase

Mi-am dorit să citesc această carte. Titlul ei m-a intrigat mult când am găsit-o pe site-ul Târgul Cărții. Filmul Frumoas venețiană mi-a stârnit interesul pentru amantele și concubinele celebre.

Vieți scandaloase dezvăluite în carte document

Știam că fiecare rege, vicerege, avea câteva concubine. Așa era normal. Aveau și copii nelegitimi. Însă nu știam că până la urmă, amantele primeau castele și titluri nobiliare, copiii nelegitimi nu erau neglijați.

În carte, aflăm detalii despre câteva amante, concubine și curtezane celebre și cunoscute:

  • Marie Duplessis cea care a inspirat personajul din Dama cu camelii și Traviata,
  • Cora Pearl s-a servit invitaților goală pe o tavă de argint,
  • Clara Ward, una dintre puținele curtezane americane cu o viață tumultoasă,
  • La Belle Otero, se spune că a fost una dintre cele mai frumoase curtezane. Sânii ei au inspirat cupolele Hotelului Carlton din Cannes,
  • Veronica Franco, curtezana care a scăpat de acuzația de vrăjitorie,
  • Ninon de l′Enclos, după ce a murit, banii din testament au fost cheltuiți pe cărți pentru un copil de 9 ani, Voltaire,
  • Marie Walewska, curteza care a fost numită ”micuța soție poloneză” a lui Napoleon,
  • Cixi, curtezana care a devenit celebră conducând China aproape o jumătate de secol.

Vieți scandaloase implică iubire cu năbădăi, dar toți au de câștigat

Prin anii 1800 era la modă să ai amante. Nu una, ci mai multe. Și cu cât erai mai bogat, cu atât îți permiteai amante mai istețe, mai frumoase, pe o perioadă mai lungă de timp.

Parcurgând cartea, am rămas impresionată de ceea ce am aflat. Bărbații plăteau sume exorbitante pentru a-și întreține curtezana. Le plăteau chirii scumpe sau chiar le cumpărau castele. Le ofereau cadou, bijuterii cu diamante și pietre scumpe, dar și haine din mătase fină. Uneori amantele, primeau titluri nobiliare, iar copiii nelegitimi nu erau neglijați.

Extravaganțele pe care și le permiteau curtezanele au rămas în istorie. Își doreau să iasă în evidență și le plăcea să fie centrul atenție. De multe ori, acest lucru le-a adus amanți bogați și celebri. Însă alteori, ele au stârnit mânia reginelor și erau alungate din țară.

Din păcate, majoritatea au murit de tinere, suferind de boli, sărace și abandonate. Puține dintre ele au ajuns să realizeze ceva în viață. S-au complăcut în situația lor și sperau mereu ca cineva să le salveze de datorii și anonimat.

vieți scandaloase

De ce să citești cartea Vieți scandaloase?

Mie mi-a plăcut mult subiectul. Deși unele detalii m-au intrigat, am reușit să înțeleg cum funcționa lumea de atunci. Unele pasaje m-au amuzat teribil. Altele mi-au lăsat un gust amar. Însă merită citită cartea pentru a afla detalii rușinoase și intime din spatele regilor care au condus lumea.

Ați citi o astfel de carte? Vi se pare interesant subiectul?

 

15 comentarii la „Vieți scandaloase de Ian Graham recomandare lectură”

  1. imi amintesc ca am citit si eu ceva pe tema asta, nu mai stiu cum se numea sigur cartea, Marchiza de nu-stiu-cum, si am ramas la fel, gura casca la povestea asta cu amantele. Eroina era curtezana mai multor tipi si ai fi zis ca e cea mai fericita femeie dar suferea enorm. Eroina mea in schimb a apucat batranetile si le-a apucat bine ca a stiut cum sa investeasca banii pe care-i papa de la nobili.

    Răspunde
  2. Am citit carti romantice istorice, de unde am descoperit cum sta treaba cu amante, concubine, sotii inselate care intorc capul si copii nelegitimi. Stiam ca le platesc chirii si le cumpara case, dar de castele nu stiam. DE fapt ce-am citit eu erau amante a unor oameni “simpli” duci, cavaleri, nu regi, asa ca daca stau sa ma gandesc e chiar normal sa cumperi un castel pt :iubirea: ta. Da, as citi, mai ales ca sunt povesti adevarate. Eu am citit doar fictiune pe subiectul asta.

    Răspunde
  3. Mi se pare interesant ca aceasta carte descrie curtezanele care au inspirat cele mai celebre opere ale literaturii. Sunt sigura ca pe langa povestea principala, cele secundare chiar au ceva special in esenta. Mereu m-am atras cartile de acest gen, chiar daca am fost mereu impotriva ideii de amant/a. O voi cumpara si eu. Multumim 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.