Transalpina – road trip la sfârșit de vară

18

Transalpina – cea mai frumoasă șosea din România

Transalpina, spectaculoasa șosea din România. Cine nu a auzit de ea? Am admirat an de an pozele prietenilor de pe acest drum. Am ascultat poveștile lor despre acest drum. La sfârșit de vară, am prins o zi liberă și am dorit să o valorificăm. Am decis să facem un road trip peste săptămână. Ne gândeam că va fi mai liber drumul.

Deși am fost de 3 ori pe Transfăgărășan, până acum nu am ajuns pe Transalpina. Mă bucur că am reușit să bifez și asta. Dacă merită drumul până acolo? E atât de frumos ca în poze? Urmează să vă detaliez.

Transalpina

Despre Transalpina

Acest drum este considerat cel mai frumos drum din România. Dar și cea mai înaltă șosea. Transalpina a fost făcut de armatele romane, pavat cu pietre apoi de Regele Carol în 1930. Reabilitate de nemți în al doilea război mondial, apoi a fost abandonat. Găsiți detalii aici.

Drumul este în mare parte asfalt, chiar foarte bun. Se merge bine. În unele zone, lipsesc parapeții. Unele porțiuni sunt neasfaltate și chiar cu gropi. Conduceți cu grijă. Diferența de asfalt este destul de abruptă.

Transalpina

Această șosea este pe patru județe, Alba, Sibiu, Gorj și Vâlcea. Drumul este minunat. Serpentinele te lasă fără cuvinte. Peisajele sunt deosebite și îți taie respirația.

Transalpina

 

Experiența noastră pe Transalpina

Am plecat din Cluj Napoca la ora 8,30 am, 22°C. Am urmat traseul Cluj, Turda, Alba, Sebeș, Petrești, Sebeșel, Șugag. Novaci. Din Sebeș până în Novaci sunt 135 km. Din Sebeș există deja indicatoare. Noi am urmat traseul GPS-ului, dar a coincis cu indicatoarele. Am ajuns la Rânca la ora 14.00, ne-am bucurat de un drum prin nori și 8°C.

Transalpina

Fiind foarte frig, nu ne-am oprit la cafea pe terasă. Ne-am bucurat doar de peisaj și am coborât în căutarea soarelui. Ne-am oprit pentru poze și souveniruri la Obârșia Lotrului. Am fost dezamăgită că majoritatea souvenirurilor sunt chinezării și fără nicio legătura cu locul. Magneții din frigider sunt poze cu magnet.

Pe drum, există câteva stâni deschise turiștilor. Poți cumpăra produse tradiționale din toate categoriile. Poți chiar servi masa în mijlocul naturii.

Lacul Oașa și barajul

Coborând spre Sebeș, ne-am oprit la lacul Oașa pentru poze. Priveliște e fascinantă. Pe o parte ne bucurăm de pădure. Pe partea cealaltă imesitatea lacului. Puteți savura un kurtocs, plăcinte, clătite. Sau puteți achiziționa produse tradiționale românești. Mezeluri, lactate, tincturi și ceaiuri.

Lacul Oașa

Merită drumul până la Transalpina?

Da, merită drumul până acolo. Din Cluj, dacă porniți devreme, puteți face traseul și să vă întoarceți seara. Noi am fi vrut să mergem și laValea Zânelor, dar mai aveam de făcut de la Rânca încă 150 km. Am promis că vom reveni cu un road trip de weekend.

Există multe pensiuni și terase unde puteți servi mâncare tradițională și păstrăvi proaspeți. De la oamenii din sat puteți cumpăra ciuperci, afine, merișoare și zmeură.

Nouă ne-a plăcut mult Transalpina. Am înțeles acum de ce e așa de vizitată și iubită de motocicliști în mod deosebit. Deși a fost un drum lung, ne-am relaxat și ne-am bucurat de peisaj. Priveliștea e minunată la cota 2000. Îți taie răsuflarea. Nu mai vrei nimic. Doar să stai și să contempli natura. Liniștea, aerul curat, fiind aproape de cer, ai posibilitatea să-ți reîncarci bateriile.

Voi ați fost pe Transalpina? Dar pe Transfăgărășan? Care vi se pare mai spectaculoasă?

About Author

Mereu optimistă şi cu zâmbetul pe buze! Pasionată de lectură, cultură, sănătate, excursii! Ador să gătesc şi să inventez fel de fel de reţete, prefer să citesc o carte decât să mă uit la televizor, prefer să mă plimb pe jos decât cu maşina, prefer să zâmbesc decât să fiu tristă ! Citatul care mă face să zâmbesc în fiecare dimineaţă “Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling face. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams.” Ashley Smith

18 Comments

  1. Pe Transalpina am fost, pe Transfagarasan nu.
    Merita orice loc din tara sa fie vizitat si admirat asa ca ma bucur cand descopar articole despre calatorii si recomandari.

  2. deci ala e lacul pe care ai facut poza aia frumoasa de pe insta. Eu nu am fost nici pe Transfagarasan nici pe Transalpina pana acum. MI-am dorit, vazand atatea poze frumoase, dar nu s-a ivit ocazia pana acum. Multumim pentru poze.

  3. Și eu am fost la începutul lui august pe Transalpina și am ajuns și la Valea Zânelor. Bine, la mine a fost un circuit destul de mare în 4 zile. Oricum, e superb. #RomaniaEFrumoasa

  4. Pe transfagarasan am mers de mai multe ori cu parintii. Cu sotul nu am fost pana acum. Pe transalpina n-am ajuns si mi-as dori si eu sa ajung pentru ca am tot vazut poze si am auzti ca merita

Leave A Reply

Read previous post:
anvelopele
Anvelopele din echiparea originală a celor mai luxoase limuzine

Anvelopele din echiparea originala a celor mai luxoase limuzine Când vorbim de automobile luxoase, nu putem să nu menționăm de...

Close