Tot ceea ce strălucește – lectură de conștientizare
Tot ceea ce strălucește de Nicoleta Mariana Orlea cuprinde 20 de povești. Nu e o lectură de relaxare, ci una de conștientizare. În 2021, încă oamenii consideră autismul o rușine. Mi-e greu să înțeleg de ce oamenii nu pot accepta lucrurile fără să judece. Nu e vina nimănui. Cred că nimeni nu își dorește un copil bolnav. Pentru că un copil bolnav este o greutate pentru întreaga familie, înseamnă vise spulberate. Familia are nevoie de sprijin, nu de priviri și cuvinte răutăcioase.
Dacă pe vremea comuniștilor, ei erau închiși în azile, cu zero șanse de recuperare, acum lucrurile stau diferit. Există centre cu specialiști care, prin terapie, reușesc să salveze copiii. Nu e ușor și niciodată nu se știe cât va dura recuperarea. Însă toți încearcă având mari speranțe!
Tot ceea ce strălucește – fragmente din viața copiilor cu autism
20 de povești diferite, relatate de părinți, bunici, frați, terapeuți. Autismul este o tulburare de dezvoltare. Presupune dificultăți de comunicare și interacțiune socială, comportamente repetitive. E mult mai ușor de înțeles citind povești despre diverse cazuri.
Fiecare copil este o minune
O ființă vie este o minune. Bolile care apar nu sunt o pedeapsă, ci doar greutăți pe care trebuie să înveți să le depășești. E ușor să judecăm și să arătăm cu degetul. Nimeni nu e de vină pentru un copil cu autism. Și e dureros pentru părinte să accepte diagnosticul. Însă respingerea din partea familiei și a societății, doare cel mai mult.
Susținem că avem mintea deschisă. Acceptăm ușor lucruri noi, însă nu putem înțelege un copil cu autism. Te deranjează că face gălăgie, urlă fără motiv sau are comportament agresiv. Părintele are frustrările lui, e obosit de comportamentul copilului, însă îi e suficient. Nu îi mai pune în cârcă și dezaprobarea ta.
Sprijin necondiționat
Am citit cele 20 de povestioare cu amărăciune. Familii care speră să găsească ajutor pentru minunea lor. Ce poate fi mai dureros decât diagnosticul? Imposibilitatea de a găsi un tratament. Există puține centre unde cei mici pot face terapia necesară. După un număr mai scurt sau mai lung de ședințe de terapie, copilul poate intra în comunități. Nu e singur. E însoțit de ”shadow”, umbra lui, ajutorul lui din umbră. Greu de găsit, dar atât de necesar pentru buna lui dezvoltare.
Un părinte renunță la job pentru a fi însoțitor full-time pentru că e nevoie. Adio vacanțe și distracții, totul se învârte în jurul copilului. Frații suferă că nu se pot juca împreună. Bunicii învață să accepte această tulburare de comportament greu de înțeles. Însă tu, ca prieten, trebuie să oferi sprijin necondiționat. De cele mai multe ori, o vorbă bună face mai mult decât îți poți imagina.
Nu critica, nu judeca!
Sănătatea este bunul nostru cel mai de preț. Cel mai trist este când nu ține de noi să putem vindeca, trata. Unii copii reacționează bine la terapie. Se recuperează rapid și pot avea o viață normală. E nevoie de sprijin și muncă fără oprire. Din păcate, există și cazuri care fac mici progrese sau deloc. Însă speranța părintelui moare ultima. E dator să încerce terapii și să facă sacrificii fără să aibă timp să se plângă.
Nu critica un părinte, nu știi ce se poate ascunde în sufletul lui. Nu judeca un copil cu tulburare de comportament. Fii un sprijin, un prieten adevărat și fă doar gesturi de bunătate. Evită replicile acide și privirile tăioase la adresa unui copil special. Pentru părinte, dar și pentru copil, e mult peste tot ce mai pot îndura.
Respect!
Respect pentru părinții care fac sacrificii enorme pentru copilul lor. Faci totul pentru minunea ta, iar când suferă, ți-ai da și viața pentru el. Suferința lui ai lua-o dacă ar fi posibil. Admir părinții și bunicii care își schimbă toată viața pentru a veni în sprijinul copilului special. Mă bucur să aflu că sunt cadre didactice înțelegătoare, documentate la ce înseamnă un copil cu autism.
La cât mai mulți specialiști și terapeuți în centre abilitate. E mare nevoie de oameni pasionați, dar și pregătiți pentru a le veni în ajutor copiilor cu autism. Fiecare pas mic, fiecare răspuns la lungile ședințe de terapie, e un semn bun și dă curaj să mergi mai departe!
O carte care merita citita.
Minunată recomandare ai făcut! Chiar ar trebui sa citim mai mulți despre noi pe acest subiect.
Acești copii au nevoi speciale, deoarece pot avea nevoie de medicamente, terapie sau ajutor suplimentar la școală, lucruri de care ceilalți copii nu au nevoie sau de care au nevoie doar din când în când.
Am și eu ”Tot ceea ce strălucește” și mi-e tare dragă de la prima la ultima poveste.
Copiii cu autism chiar sunt speciali, cunosc câțiva, unul în mod special și este impresionant cum se descurcă.
Merită citită și ajutați!
din pacate, sunt inca multi parinti care nu sunt suficient de informati, ca sa nu zic educati, ca sa stie ce este autismul si, prin urmare, isi educa odraselele nu doar sa stea departe de un copil cu nevoi speciale, dar chiar sa il jigneasca sau sa il loveasca.
Daca toata lumea ar mai citi, s-ar mai documenta si nu ar mai fi atat de rau , nu le-ar mai fi rusine oamenilor bolnavi sa recunoasca treaba aceasta
Recomand si eu aceasta carte, ar fi bine s-o citeasca toata lumea!
Cartile de acest tip ne pot invata asa multe despre vietile altora… Pare o lectura deosebita si emotionanta.
Poveștile acestea sunt dureroase. Le-am citit și eu de curând.
Poate daca mai multa lume ar citi carti de genul si-ar schimba parerea si comportamentul.
Cred ca avem cu totii de invatat din aceasta carte. Urmeaza sa o citesc si eu si presimt ca va fi o lectura dureroasa.
Eu ii numesc pe copiii cu autism “ geniile nedescoperite “! Trebuie sa muncești foarte mult pentru a găsii domeniul la care copilul reacționează ….
Este foarte dureros acest diagnostic …
Forte interesantă recomandare !