Tort cu mere și budincă – desert de sezon
Tort cu mere și budincă este desertul ideal de toamnă. Obișnuiam să fac des acest desert. Nu știu de ce am uitat de el. Mie îmi plac deserturile cu mere. Soțului îi place budinca și pandișpanul. Așa că acest desert este pe placul tuturor. Mama ne făcea mereu prăjituri cu mere. Mirosul de măr copt și scorțișoară îmi aduce aminte de copilărie.
Toamna aceasta este extrem de generoasă. Ne-a adus mere mari și gustoase. Așa că toamna aceasta voi încerca diverse rețete cu mere. Voi căuta și deserturi fără zahăr și fără făină albă. Asta ca să fie toată lumea mulțumită.
Ingrediente necesare Tort cu mere și budincă:
- 4 mere mari,
- 2 linguri de zahăr,
- o linguriță de scorțișoară.
Pentru budincă:
- 500 ml lapte, eu am folosit lapte de soia îndulcit cu agave de la Sanovita,
- un praf de budincă de vanilie,
- esență de vanilie.
Pentru pandișpan:
- 2 ouă,
- 2 linguri de zahăr,
- 2 linguri de făină.
Mod de preparare Tort cu mere și budincă:
Etapa 1:
Spălăm bine merele și le curățăm de coajă. Tăiem felii mai subțiri și le punem într-un bol. Amestecăm bine cu zahărul și scorțișoara. Dacă merele sunt mai acrișoare, putem pune mai mult zahăr. Punem merele într-un vas de yena și dăm la cuptor pentru 30 de minute, 200 grade, căldură de sus și jos. Merele se vor înmuia și vor lăsa un sos.
Etapa 2:
Scoatem tava de la cuptor ca să se răcorească merele. Între timp, ne ocupăm de budincă. Aș fi vrut să fac lapte de vacă, dar s-a stricat. Așa că a trebuit să găsesc alternative. Am încercat budinca cu lapte de soia. A fost cea mai bună alegere. Am amestecat zahărul cu praful de budincă. Am adăugat puțin lapte rece. Am amestecat până s-au spart toate cocoloașele. Am pus laptele la încălzit și am turnat amestecul. Recunosc că am avut puține emoții, dar a ieșit perfect. Am avut o budincă fină, s-a închegat rapid fără niciun cocoloș. Chiar și la gust e mult mai deosebită.
Am turnat budinca peste merele răcorite. Cu ajutorul unei linguri, am nivelat frumos. Și am trecut la pandișpan.
Etapa 3:
Am spălat bine ouăle. Am separat albușurile de gălbenușuri. Albușurile le-am bătut spumă cu puțină sare. Am adăugat zahărul, gălbenușurile și am mixat bine. Am luat o spatulă și am încorporat făina. Am obținut un aluat pufos, aerat.
L-am turnat cu grijă peste budincă și am dat tava la cuptor pentru 20 de minute la 180 grade, căldură de sus și jos.
Tortul este gata când pandișpanul are o culoare frumoasă, arămie. Putem face și testul cu scobitoarea pentru siguranță. Lăsăm desertul să se răcească. Dăm tava la frigider pentru câteva ore, dacă e posibil. E gustos și cald.
Poate fi servit cu înghețată de vanilie și topping de caramel. Se poate face în formă rotundă, iar după ce s-a răcit se poate răsturna și decora cu frișcă. La mine, jumătate din tort a dispărut după 20 de minute.
Sambata trecuta am facut si eu o praji cu mere si bezea. Trebuie sa incerc si reteta cu budinca;)
mere crude nu prea servesc. Nu se lipesc de mine. Cred ca mi-e frisa sa nu slabesc. Dar in deserturi sunt delicioase merele si combinatia asta cu bundinca suna bine. Eu am facut ieri o prajitura de post cu mere si mai avem si pentru maine.
Arata tare bine si as face si eu aceasta reteta dar cred ca as renunta la scortisoara pentru ca mie nu prea imi place, desi am impresia ca ea ii da tot farmecul.
Am mancat o singura data tort cu mere si budinca facut de prietena mea si a fost un deliciu. Mie imi place placinta cu mere si cu inghetata.
Yummy, nu am mâncat niciodata, dar pare delicios
Oh, vai! Ce rețetă nemaipomenită pentru toamnă!! Îmi plouă în gură chiar dacă am mâncat recent niște prăjitură pufoasă cu struguri și prune. Mereu ne prezinți rețete delicioase! 😍😍
Combinatia asta n-am incercat-o pana acum si nici nu cred c-am mancat asa ceva. Ar trebui sa incerc si eu reteta ta pentru ca pare tare apetisanta
Yami-yami … ce bine arata. O sa-mi salvez reteta si o incerc cat de curand.
Arata suuuuper bine!
Eu nu consum zahar, dar as putea inlocui zaharul cu piure de morcov/mar/dovleac…
Hmm…stiu ce am de facut saptamana aceasta <3